Torsdagens kvällsträning

Idag har det varit alldeles underbart väder. På förmiddagen hade vi någon flummig föreläsning, sen åkte jag hem och gick en lång lunchpromenad med Isa. Vi hade glömt Isas favvoleksak borta i hagen där vi var och tränade tidigare i veckan, så jag gick tillbaka dit och letade reda på den. Det blev en ordentlig runda på över 1 1/2 timme. Och solen var som sagt väldigt varm, så det var en trött hund på vägen hem. (Dock skitduktig att vara lös i detta väder, går bredvid eller strax bakom en hela tiden) =)

Efter att jag varit på stan och intervjuat ytterligare några personer till vår uppsats åkte jag hem för att ta tag i träningen med Isa. Vi mötte upp Helena/Puma och Ivanna/ollie för att tillsammans promenera bort till brukshundklubben.
Vi började träna lite vanliga kontaktövningar och hon kändes med på en gång. Då fortsatte vi vårt läggande under gång, vilket fungerade mycket bra idag. Hon lägger sig direkt de flesta av gångerna och stannar kvar fast jag går vidare några steg. Sedan tog vi en liten paus från det och klickade apportbocken lite. Hon höll i den väldigt fint vissa gånger och det var då jag klickade. Hon har lite svårt att sitta framför mig och bara hålla, utan hon tar den och sätter sig fot istället. Men det kan man ju nästan inte säga nått om?! Det är rusktigt gulligt iallafall. Jag tror att omtagen kommer att bli färre och färre ju mer man tränar. Nu kör jag den taktiken att jag tränar på den lite då och då, och inte speciellt många gånger. Då hinner hon aldrig tröttna. (Det kör jag ju iof med de flesta momenten).

Sedan körde vi en platsliggning. Idag körde vi tre minuter och Ollie var också med, som Isa för övrigt inte ens hade hälsat på (trodde kanske att hon skulle ta friheten att hälsa när jag gick iväg). Men det gick bra ändå! Hon låg så fint så. Kanske ska öka svårighetsgraden lite snart. Men är så rädd att få bakslag! Hon hade ju en period där hon inte alls ville ligga...

Sedan kommendera Helena mig i linförighet. Det gick inte alls. Kontakten fanns inte där under längre stunder och hon kändes inte med. Jaja, det var ju trots allt sist på träningspasset och hon var väl lite trött. Efter det hjälpte Helena till att gå bakom oss för att titta om Isa satt snett i linförigheten, och hon hade klickern som hon använde när hon satt rätt. Det är ju så svårt att se själv uppifrån. Detta gick inte heller speciellt bra. Hon satte sig snett emot mig nästan hela tiden, och sen började hon lägga sig ner också. Det är så hon blir när man tränar ställande eller läggande under gång.. hon blandar in de momenten i fotgåendet sen..hmm, inte bra..
Jag får nog dra med mig husse några gånger nu framöver som får gå bakom och kontrollera.

Nu ska jag slöa lite, är helt stel i kroppen efter springturen igår. Kändes hur enkelt som helst när jag väl var ute, men nu såhär dagen efter känns det mindre kul. Imorrn ska vi ha en lite slappare dag i skolan, ska bara sitta halva dagen. Har så mycket annat att göra innan helgen då jag ska jobba!
Så imorrn blir det nog skogsträning nånstans.. Hejsvejs!

Dagen i kort

På morgonen gick jag ut med hunden direkt. På förmiddagen satt jag hemma och läste en tråååkig bok som jag även sammanfattade. Sedan tog jag en lång lunchpromenad i det fina vädret. Fick även några fina vårkort som jag bifogar.
Sedan var det dax för ytterligare en intervju till uppsatsen. Därefter slank jag in på JC för att köpa nått som kunde göra mig lite gladare. Hittade en fin "skjort-klänning" som jag köpte, blev lite gladare då.. (Fortfarande dålig period, konstigt med tanke på vädret).

Ikväll skulle vi egentligen på lydnadskurs, men bilen låter lite knasigt, så vi skippar den ikväll. Jag ska istället till puben och planera kvastkampen och kolla fotboll. Ibland måste man ju ha lite roligt också! Plus att Isa har faktiskt haft en händelserik dag ändå..

Bilder från dagens lunchprommis:
image48

image49image50

image51

image52


Träning inför kurs

Riktigt segt att skriva uppsats måste jag säga. Har tappat suget totalt. Även om det varit superfint väder idag så har jag inte blivit gladare för det.
Jag har börjat fundera massa på sista tiden, sånt mår man aldrig bra av. Varför längtar man egentligen till sommaren? Då kommer man ju jobba hela tiden och ha ÄNNU mindre tid att göra andra saker. Idag fick min lilla sötis till pojkvän jobb i sommar, vilket är jättekul för honom. Men detta innebär även att vi kommer att jobba ungefär samma tider, så hunden kommer inte kunna vara hemma med oss. Det är trist.
Jag har börjat längta efter min häst oerhört mycket, tror det är nu när det bästa "ridvädret" kommer. Och med det här kan inte ens Isa trösta mig.

Nåja, livet går väl vidare. Idag har jag iaf varit duktig och varit och tränat jympa, det var sköööönt. Jag har även handlat massor av frukter så vi har flera skålar fulla, vilket är superbra när man ska bli hälsosam. Frukt kan man aldrig få för mycket av!
Efter detta åkte vi till bruksan för att träna på några moment inför kursen imorrn. Det gick jättebra och Isa verkade jättepeppad, vilket är kul! Jag behövde inte göra mig rolig i inkallningarna, hon hade fin kontakt i linförigheten och apporten fungerade bra. Började även få till läggandet, vill ju att det ska gå fort och idag var hon mer alert än på länge. Jag tränade inte så länge eftersom jag vill "spara" lite energi tills imorrn =)

Nej, nu är det nog dax att sova om man ska orka en till dag..suck

Bilder från dagens träning

Idag har det varit en busy dag. Möttes i stan och skulle gå runt och leta intervjuobjekt, något som visade sig vara svårare än vi trott. Sedan åkte vi till bibblan och satte oss för att ändra allt som inte var bra sist på handledningen. Kl 18.30 hade jag kommit hem och fått mat i magen och var redo att ta tag i kvällen bravader med lite promenad och lite träning. Jag mötte Helena/Puma och Johanna/Viggo och begav oss till hagen bakom bruksan. Där gjorde vi först en platsliggning som gick bra, trots väldigt mycket störning i form av goda pinnar och fåglar som lät konstigt. Sedan hjälpte Helena mig med "valp-inkallningar", eftersom jag vill få upp farten igen. Detta går ut på att jag springer iväg tjoandes med leksak, medans Helena sitter och håller i Isa. När jag kallar in släpper hon henne. Det gick bra! Hon hade bra fart hela vägen in båda gångerna. Behöver bara reagera lite snabbare på kommandot.

Medans Helena och Johanna tränade lite smög jag bort för ett litet sök med Isa. Hon tyckte det var roligt och letade fint och kom snabbt in till mig igen.
Sedan fick Johanna agera dummykastare åt oss. Vi gjorde någon enkel markering innan vi testade på dubbelmarkering igen. Hon har inte riktigt förstått det än. Först gången fick hon på den första först, men när hon sedan kommit in med den hade hon "glömt bort" den andra, men det var bara att påminna och köra igen. Det kommer nog, vi har ju inte tränat detta nått på jättelänge.
 Vi fick iaf lite bilder från dagens träning, tänkte lägga ut några stycken, brukar vara uppskattat. En del är lite suddiga, men hoppas man ser ändå.

Hela glada gänget (förutom Helena som står bakom kameran)
image39

Puman
image40

Platsliggningen (Viggo kom inte med, var bakom ett träd från mig)
image41

Isa spanar på Johanna och Viggo efter att han gjort ett eller två ärevarv
image42

Nu kommer en serie som Helena tog när vi tränade markeringar:
Väntar på att en dummy ska fara iväg...
image43

Ut och hämta!
image44

Och tillbaka till matte
image45
image46

Och en fin avlämning =)
image47

Lugn helg för hunden

I helgen har Isa fått lite ledigt och bara varit ute på härliga promenader.
Igår, lördag, jobbade jag och på kvällen hade vi förfest här hemma. Isa klarar av det bra och hår och lägger sig när hon blir trött, även om det är livat.
Kvällen var riktigt rolig med kanske lite för mycket att dricka, men inget som slog över. Idag har det dock varit riktigt segt. Tur att det finns en till i hushållet som kan hålla ordning på tvätt och hund =)
Sedan ville Helena följa med på en av mina rundor "bortom oss" mot BBS-hållet, så vi bestämde träff kl 17 utanför mig. Jättebra att du tog tag i det Helena, annars hade jag nog legat i soffan eller sängen fortfarande! =)
 
Vi gick en liten vända genom skogen där vi alltid går, sen vidare mot svinö och längs vattnet. Isa rullade sig såklart i skit när jag inte såg, och fick därför bada lite på vägen.

Nu ska vi beställa pizza och ha en slökväll framför TVn. Det är sista onyttighetsdagen innan vi ska bli mer nyttiga. Ikväll ska det sista påskgodiset även ätas upp och sen är det snask högst en gång i veckan, 50 situps om dagen och träning flea gånger i veckan. Var fasktisk och tränade i torsdags innan jag åkte till Öland, och det var jättekul! Så nu ska jag planera in det också inför nästa vecka.. Pust, det är jobbigt att ligga på topp!

Tog lite bilder från dagens "kvällsprommis":
Roligt med lite simträning samtidigt som man får leka med pinne
image36

Puma har ju badförbud, men fick plaska lite med tassarna ändå
image37

Bäst att lägga sig långt ifrån så ingen tar pinnen
image38

Träningstävling på Öland

Ja, idag var det träningstävling på Ölands brukshundklubb. Ville dit för att kolla hur långt man har kvar tills man själv kan ställa upp. Helena och Puma vill också följa med, vilket jag tycker va trevligt! Båda var dock lite frusna och trötta, så vi planerade att inte komma hem allt för sent.

När vi kom fram började det såklart spöregna, och inne från klubbstugan såg man inte mycket av träningen. Som tur var vart det uppehåll efter ett litet tag och vi kunde gå ut och titta. Det var de högre klasserna i bruks som tränade först ,vilket var roligt att se. Men det var fortfarande riktigt kallt, så efter platsliggningen i de lägre klasserna tog vi ut våra hundar och gick bort till ett annat fält på andra sidan vägen.

Där tränade vi lite kontakt först innan vi la hundarna i en platsliggning. Jag ville prova att göra platsliggningen nästan direkt eftersom dom gör så på tävling. Förut har jag kört det sist när hon varit mer fokuserad och lite trött.
Vi la hundarna och jag fick lägga om en gång för att hon lägger sig så snett. Men när hon väl låg rakt så låg hon kvar jättefint. Jag gick ganska långt bort och Helena gick och gömde sig. Både hundarna låg som klockor, tror inte ens att de rörde sig en enda gång. Blev nog tom lite längre än 2 minuter. Jätteduktiga!
Sen tränade jag inkallningar för att jag kände att Isa var lite mer på hugget idag. (Har varit väldigt bekymrad över att hon är så slö, men som Helena sa så är det inte lönt att bekymra sig om det nu, kanske kan det vara skendräktighet, kanske nått annat eller ingenting alls, det återstår att se.) Jag använde mig av vårt roliga rep idag vid inkallningarna, och sprang ifrån henne istället för att gå. Då kom hon som en liten raket som hon brukar! Efter några gånger så kunde jag gå ifrån henne och kalla in, och ändå kom hon in i samma takt.
Sedan tränade vi lite med apportbocken, men det var inte alls mycket. Hon fick hålla i den några gånger så att hon inte glömmer bort att den är heeeelt ofarlig. Kastade iväg den några gånger (det tycker hon ju är mycket roligare än att bara hålla) men gräset var för högt för att den skulle kunna synas, så det blev inte så bra.

Efter detta kom världens största och mörkaste moln över oss, och precis när vi packat in oss i bilen igen, kom världens hagelskur! Tur att vi hann in iallafall!
Isa har börjat gilla Puma mer och mer tror jag. Kanske för att hon själv blivit lite mer "tantig" och vuxit ifrån valpfasonerna. Hon verkar inte lika reserverad heller. I bilen på vägen hem låg de och sov både två tätt ihop. (Nåja, de hade väl inte sånt stort val eftersom bilen inte är så stor)  =)

Jättefin platsliggning
image34

Två trötta och nöjda hundar i bilen på väg hem
image35

Hundkurs

Jaa, idag var det dax för hundkurs igen då... Idag gjorde vi lite mer än förra gången som tur är. Vi tränade mycket kontakt och lite snabba ligg. Isa är verkligen inte med, hon lägger sig i den takt hon alltid gör hur jag än gör. Får komma på nått bra knep. Sedan mötte vi varandra med hundarna, tränade lite enkla platsliggningsövningar och tandvisning. Inget jätteutmanande, men bra träning för Isa ändå.
Jag tycker hon är mycket lugnare nu efter löpet, nästan lite för lugn. Idag kändes hon mest loj. Får försöka hitta knep att få upp tempot lite. Ska nog inte var så mycket på bruksan nu, har varit på apellplan så himla mycket på senaste. Får åka till skogen lite istället, så kanske hon blir gladare. Iof är det ju inte länge sen hon löpte, så det kan hålla i sig från det säkert.
Efter kursen stod jag och pratade med en annan instruktör som var där och fick lite tips, det var värdefullt =)
Imorrn är det träningstävling som vi ska åka och titta på, bra för både matte och Isa att titta på och eventuellt anmäla oss själva til en nån dag. Nu ska vi sova, kom hem typ nyss (kl 23) så vi är trötta och frusna. God natt!

Simtur efter jobbet

Idag jobbade jag hela dagen. Det var på sätt och vis skönt att komma ifrån "skoltänkandet" ett tag och tänka på annat. Det skulle blir dåligt väder idag men det har varit varmt hela dagen ändå, kanske inte lika varmt som i helgen, men solen sken iaf =)
Efter jobbet hade jag tänkt promenerat bort till bruksan för att sitta med när de träna skott. Blev dock lite för sen, så husse och jag åkte till svinö för att gå en liten promenad och låta Isa bada lite istället. Vi tränade ju igår och det blir träning imorrn med (kurs) så det var en perfekt mellandag att vila.
Det är roligt att se hur mycket hon älskar vatten. När det är kallt är hon inte så förtjust i det, men  jag tror vattnet har blivit ganska mycket varmare de senaste dagarna här, för hon verkar tycka att det är mysigare och mysigare för varje gång. Hon blir snabbt trött när hon simmar, preics som i början av förra våren... I slutet av sommaren kunde hon ju simma hur mycket som helst, efter att ha varit i vattnet hela sommaren =)
Det är lite ovant för Isa att inte göra så mycket märker man, hon har nog varit lite bortskämd med både träning och motion ett bra tag. Idag har hon visserligen gått 3 st någorlunda långa promenader (typ 1 timme per promenad) och ändå har hon varit hyperaktiv ikväll och följer mig vart jag går. Det är som att hon sitter och väntar på att man ska iväg och göra nått kul. Men det är jättebra för henne att kunna varva ner ändå och inte alltid göra som det förväntas.

Fick lite bilder från dagens kvällprommis också:
image29

image32

image30

image33


Måndagsträning

Idag innan middagen åkte vi upp till bruksan för att träna lite lydnad. Isa fick vila i söndags då matte joabbde och jag tror även att Isa behövde vilan. När vi kom upp var det jättemycket folk där, och det kom fler hela tiden, jättebra träning!
Isa var lite dåsig (tycker hon har varit lite trött hela dagen) och tror att det är vädret. Hon var inte fullt på topp i fotgåendet, men övade då lite högersvängar som lite omväxling. Nu har hon börjat fatta galoppen med att bakbenen måste backa runt mig lite! Hon sätter sig ganska ofta lite snett, men då väntar jag bara ut henne lite tills hon rättar sig själv.

Sedan övade jag på lite inkallningar. Hon kommer ju när jag ropar, men det är inte alls samma fart som förut. Måste kanske börja om lite med att springa bakåt när hon är på väg. Men idag verkade hon som sagt lite dåsig, så det får vi ta en annan dag när hon är mer på hugget.

En tredje övning var apporten. Jag tränade mest ettans moment när hon bara ska hålla i den. Hon reser sig gärna och sätter sig igen med den, men just nu korrigerar jag inte det, utan fokuserar på att hon faktiskt kan göra saker med apporten i munnen. Till slut höll hon apporten helt stilla i munnen tills jag tog den. För att inte utmana ödet tog jag den ju ganska fort, men det kommer jag att öka succesivt.

Emellan våra små indelade "träningspass" satt vi och tittade på de andra grupperna, som var väldigt duktiga. Kul att se! Johanna och Viggo var även där i det fina vädret, dels som lite distration och  dels "bollplank" med idéer. Sedan skulle Karin ha kurs med Elsa, så hon kom förbi ett tag också. Skönt att bara kunna sitta med hundarna utan massa stoj. Isa var duktig på passivitetsövningarna jag gjorde idag. Hon fick stanna kvar på lite olika ställen, medans jag gjorde andra saker. När Johanna och Viggo precis kommit fick isa sitta någon meter bort medans jag gick fram och busade lite med Viggo. Duktig flicka =)

Efter träningspasset fick Viggo och Isa hälsa lite på varandra, det var ju så länge sen de fick leka! Jag försökte få lite kort, men det var inte lätt. Några blev väl godkända åtminstonde.
image27
image28

Träning, kurs och grillning

I fredags möttes jag, Ivanna och Johanna upp för att att träna igenom hela lydnadsklass 1. Johanna kände att Viggo var lite trött efter veckans alla träningar och agerade därför tävlingsledare åt oss första. Vi tog ett moment i taget och efter att både jag och Ivanna hade genomfört det så gick vi vidare med nästa.
Isa var jätteduktig hela dagen, det märks lite skillnad från det andra löpet tror jag minsann. Hon låg under hela platsliggningen fastän både Ollie och Viggo som låg på varsinn sida om sig, rörde på sig lite.
Sedan under linförighet kändes det jättebra. Hon var jättebra med kontakten och gick i rätt position, satte sig även för det mesta rätt. Tjejerna sa även att det såg bra ut, så det var itne bara som det kändes =) Duktig tjej.
Läggande och ställande under gång har vi ju lagt lite på hyllan sen i höstas, så de hade jag inga förväntningar för. Men det gick väl bra ändå, bara att jag fick visa vad hon skulle göra.
Inkallningen kunde vara i högre fart. Man märkte att hon väntade på visselsignal, för att hon väntade ett par sekunder innan hon kom, får lägga det på hyllan tills vidare, det här måste sitta först.
Apporten gick också bra, jag tog den innan hon släppte den i andra försöket, så då nöjde vi oss med det.
Hoppet kan hon ju också, så det var inga problem, kunde kanske hoppa liiiite högre, men ändå. Tror hon var lite trött också.

Efter det fick Viggo köra de moment som kändes bra för dagen. Jag har haft problem med att spara bilderna, men Johanna har några på sin blogg om ni vill se. (Finns under länkar)

Efter träningen var mattar hungriga och åkte till Kallskänkan och köpte goda sallader som åts upp vid långviken. Efteråt fick hundarna svalka av sig i det klara vattnet, och Isa var alldeles lyrisk. TYckte det var sååå kul.

På kvällen åkte vi till Johanna och åt god pizza. Riktig trevlig kväll =)

Imorse var det då dax för mig och Isa att bege sig mot Öland för att påbörja vår tävlingslydnadskurs. Det var riktigt varmt redan på morgonen. Det var kurs i 4 timmar, och ca 3 timmar av dom var det information eller fika, så när jag hämtade ut Isa för träning var hon alldeles dåsig. Så jag har inte mycket att rapportera därifrån. Vi tränade på sitt och ligg. Det var bara jag som var intresserad av att komma ut och tävla i gruppen, så det var en liten besvikelse.

På vägen hem ville jag bara svalka av stackars Isa som dreglade i hela munnen av all "svett". Åkte ner på varenda väg som gick mot havet, men alla stränder var "hundar förbjudet". Ååååå
Hon fick åka hem och lägga sig där och svalka av istället. Jag och Marcus drog ner till Vallgraven där det var PROPPAT med folk.. sån stämmning! Efter några öl (cider för min del)  åkte vi hem och grillade utanför oss med sällskap av Linn och Pontus. Isa verkade sovit av sig det mesta och lekte glatt med Boo =)
Imorrn är det arbete som gäller.

Apportbocken åter på G!

Idag har det varit en ganska så skön dag. Hamnade hos Sara igår kväll för att dricka lite vin, och gick sen vidare till puben. Därför var jag lite seg imorse och tog mig en sovmorgon. Sedan skrev vi lite B-uppsats mitt på dagen och eftermiddagen gick åt på ingenting.

Innan middag åkte jag till bruksan för att träna lite kontakt och skulle även ta tag i apportbocken igen. Det är ju helt klart ett moment i kursen som börjar på lördag, så jag känner att jag borde arbeta hårdare med det nu ett tag framöver.

Jag gick tillbaka till hur vi började med apporten, dvs klicka vid intresse, sen när hon greppa, sen när hon tog upp den osv. Det gick jättebra och hon var superpeppad (kanske för att det var så enkelt). Sen väntade jag längre och längre med att klicka, och höll då handen på apporten så det blev att hon gav den till mig. Helt plötsligt trillade poletten ner och hon kom in till sidan vid mig, satte sig ner och väntade tills jag tog den. Provade att kommendera fot med approten och det gick också bra. Hon tog några omtag för mycket, men det är nog nått som går bort med tiden när hon blir mer säker på apporteringen. Skitkul!

Efter träningen åkte vi till Ikea för att införskaffa massa tyger som jag kan göra nått roligt av =) Dom hade även reapris på några tyger, 5 kr metern, så nu har jag massa tyg som jag kan öva på! Wiihoo!

En ny aktiv dag...

.. i lilla Isas liv. Idag skulle grannhunden Boo få vara här då matte och husse skulle vara borta stora delar av dagen. Så jag gick över och hämtade henne när jag och Isa skulle ut på vår morgonpromenad. Isa är duktig när man går med dom båda två, hon vill inte leka när hon är i koppel, vilket underlättar promenaden ganska mycket. Boo var uppspelt och ville leka med både mig och Isa. När jag kom till hagen vid bruksan släppte jag båda två så de fick leka. Eftersom vi inte passat Boo på ett tag kändes det säkrast att släppa henne nånstans där det var inhägnat. Isa har ju varit lite frustrerad av att hon inte fått leka med nån på länge, (det har dock varit väldigt lärorikt för henne), så hon var också väldigt peppad. Boo sprang runt runt som en tok innan hon lugnade ner sig. Försökte få några kort men det var svårt, några hoppas jag funkar iallafall.
På vägen hem var det mycket lättare att gå med dom båda... Hundarna var trötta och säkert ännu tröttare än vanligt av den starka solen.

När vi kom hem var det dax för mig att bege mig till skolan. Som tur var fick vi sluta lite tidigare så jag hann iväg till Värsnäs med Isa. Husse följde även med, vilket alltid är lika trevligt =)

Jag började med att lägga ett spår med 5 föremål, vinklar och ca 250 meter. Under tiden det låg gick vi en promenad i solen, mysigt!
Efter ca 45 minuter återvände vi till spåret och satte på sele och lina. Isa drog iväg direkt och hittade spåret efter liiiite hjälp. Sedan gick det undan. De två första föremålen gick superlätt, sedan tog hon fel i första vinkeln och de två sista föremålen som var tråkiga pinnar markerade hon inte alls. Får nog gå tillbaka lite och använda mig av leksaker och kanske lite fler nästa gång. Men jag är nöjd trots allt med tanke på att vi inte alls språrat mycket sen i höstas.

Nu är hunden nöjd och belåten över ytterligare en aktiv dag med lek och träning.

Lite bilder från imorse:

Det var inte lätt att få med dom på bild som sagt
image24

De båda två lugnade ner sig efter ett tag
image25
image26

Syjunta med ny symaskin

I helgen när jag var uppe i stockholm hämtade jag min fina födelsedagspresent; min symaskin!
Så idag när jag kom hem från hundträningen packade jag upp den ur kartongen för gott. Efter att ha läst så mycket jag behöver i instruktionsboken kunde jag börja sy, har ju en bunt med tyger som legat här på hyllan ett tag.
Och oj vad jag har sytt!
Innan middagen blev det nya gardiner till sovrummet, och efter middagen gjorde jag nya gardiner till datarummet. Gardiner är bra att börja med eftersom det är så lätt att sy (trots detta blev det lite fel här och där).

Jag ska fortsätta sy lite större och lättare saker såsom dukar, gardiner osv innan jag ger mig på exempelvis kuddfordral och väskor. Målet är att kunna sy kläder. Jag fick nämligen fler jättebra tidningar med massor av mönster i av systeryster som födelsedagspresent. Toppenbra!

Tisdagsträning

Så var det dax att dra igång träningen litegrann efter ett mindre uppehåll för löpet. Vi hade bestämt dejt med Johanna/Viggo och Ivanna/Ollie i Värsnäs på eftermiddagen. Johanna var redan där och jag skulle gå en liten sväng med Isa innan hon skulle få träna. Efter att hon bajsat drog hon som ett skott ner på fältet där Johanna visslade på Viggo. Efter ett mindre utbrott från min sida (och rädsla för att hon skulle få nått från Viggo, visste ju inte om han var kopplad), åkte hon in i bilen och fick skämmas lite.

Jag började med att hjälpa Johanna lite med att kasta dummies i form av enkla markeringar och Viggo skötte toppen bra! Ut som ett skott på kommando och in till matte igen, roligt!
Sedan kom Ivanna och hon tränade lite själv i kanten medans Johanna var kastare till mig. Vi provade på både dubbel och enkla markeringar idag. Dubbel fattade hon inte riktigt vilken hon skulle ta först, men gick hyfsat ändå. Enkel markering tycker jag gick bra. Men det som var ett stort framsteg idag var att hon kom fint in till sidan med dummyn och lämnade av den. Det kändes kul!

Sedan tog vi ut alla hundarna samtidigt och kommenderade varandra i fotgåendet. Detta tycker jag fortfarande är svårt, troligtvis svårare än Isa tycker. På raksträckor går hon jättebra, men saktar ner lite i svängar och tappar lite kontakt, så det får vi kämpa vidare med. Det kändes kul och väldigt lärorikt att kommendera varandra, det ska vi fortsätta med!

Efter en liten snackpaus och solning i gräset beslutade vi att hundarna skulle få bada lite efter träningen.
Ett litet urval från dagens badbilder:

Isa

image21

Viggo
image22

Ollie
image23

Påskhelg på landet

I onsdags förra veckan bar det iväg mot stockholms skärgård och mitt älskade landställe där jag spenderat alla mina somrar. Min syrra och hennes karl och två barn skulle dit och så mamma och pappa såklart. Farbror Lars och kusin var också ute några dagar.
Isa har varit jätteduktig hela veckan! Hon har visat att hon vuxit otroligt mycket sen vi bodde där i somras och har även visat att hon visst kan vara vaktig. (Danne påstod ju att hon vaktat honom när han passade henne, och nu kan jag verkligen se vad han menade). Det går nämligen en väg rakt igenom vår tomt (mellan vårt hus och föräldrarnas hus), där folk går ganska ofta. När det kom någon skällde hon några gånger tills vi kom och tittade vilka det var. Var det någon vi kände bytte hon taktik totalt och var bara glad när de ville hälsa. Super! Det är förvisso en allmän väg, men man kommer ingenvart på den, bara ner till vår gemensamma brygga, och där har inga obehöriga att göra, så det är helt rätt tänkt av henne.

Vi har även kunnat skicka iväg henne till mamma eller pappa och sedan gått in själva för att göra någonting inne, och då har hon följt efter dem vart de än går istället. Det var preis såhär jag ville att min hund skulle vara när jag först började träna henne. Jag ville ha en hund som lyssnade på alla, var snäll mot alla men även kunna säga ifrån och alltid kunna vara lös, så det känns lite som en seger. Hon har även kunnat vara lös själv ute utan att gå iväg.


Det bästa var nog när jag satt på vårt utedass (jo, det finns fortfarande sånna) och Isa var utanför och väntade. Då kom det förbi en hanhund innan jag hann reagera typ 50 meter bort. Men Isa satt bara kvar och tittade på mig och stannade kvar, tur för mig eftersom hon varit i höglöp de flesta dagarna!

Isa sitter på vår trapp och vaktar huset, ingen kommer förbi här obemärkt.

image17

Lite träning på ängen. Åkern som gränsar till vår äng var nygödslad och fullt med gott skit, men tom den lät hon bli,
hon vet gränserna för tomten!
image18

Från ängen syns föräldrarnas hus och till höger är systers hus.image19

Mitt, Marcus och Isas hus
image20

Isa sov hela vägen hem så jag antar att hon haft en händelserik och rolig vecka med mycket frisk luft och mycket uppmärksamhet från alla håll!