Saknad hund!

När vi varit borta i Åre har Johanna och Danne med Viggo samt Linn och Pontus med Boo passat Isa. Hon började löpa timmen innan vi skulle åka och lämna henne såklart, väldigt lägligt. Men det verkar ha gått bra med henne iaf! Jag hade lite svårigheter att lämna bort henne, har ju aldrig gjort det såhär länge! Hemresa kändes som en evighet, då jag fick höra att Isa varit väldigt trött och nere de senaste dagarna. Kan vara löpet, kan vara hemlängtan, vem vet. Jag ringde iaf och väckte dem kl 6 imorse när vi kom hem och hämtade henne direkt (stackarna). Isa vart sååå glad! =) Var lite rörande faktiskt.

Hon har i stort sätt sovit hela dagen, men jag var så sugen på att komma ut och umgås lite med henne. Häromkring är det så mycket hanhundar som springer omkring, och man kan ju inte vara säker på att det inte tar nu, har inte så många dagar kvar tills höglöpet sätter igång.
Vi åkte iaf till skogen (i skuggan, då vi fått tips att massa ormar komma upp ur ide nu och ligger överallt och solar, ska hämta cortison på apoteket imorrn) för lite slapp tränings - och lekstund. Hon var väldigt sprallig och pratade mycket (låter lite som morrande, men hon pratar bara). Vi tränade lite inkallning med visselpipan vilket fungerade utmärkt.

Sedan skulle jag träna lite med apportbocken, men det gick inte alls idag. Jag provade att leka med den, vilket i princip förstörde allt vi tränat på hittills. Hon tog den i munnen, sprang runt mig som hon gjorde när hon var liten och la sig sedan ner och tuggade på ena "klossen". Katastrof.
Konstaterade att det inte var rätt tidpunkt för den, utan det får jag ta upp igen när löpet är slut och hon är mer fokuserad. Då måste jag även använda mig av en annan taktik.

Istället körde jag lite linjetag och ett fritt sök vilket fungerade bra. Hon tycker att det är lagom roligt, gör det gärna men lattjar inte själv.

Avslutade med en liten kort runda i skogen där jag tränade inkallning igen när hon var "ledig". Funkade bra det med! Ska säga till marcus att ta med den också när han går i skogen, bra när man slipper skrika, sen låter våra rop ungefär samma.

En härlig vårbild på världens sötaste
154400-16


Semester i Åre

Jaa,  som sagt så drog jag, Marcus och 4 tjejer till från klassen till Åre för en härlig semester. Förra året åkte vi ju till Chamonix, men i år fick det bli svenska fjällen, inte riktigt i samma klass kan jag tycka, men det är väl ändå charmigt på sitt sätt.
Vi åkte i fredags eftermiddag och kom fram lördag morgon. Sedan hade vi alltså 5 dagar i backen och 4 kvällar att utnyttja tills vi började vår hemresa onsdags kväll för att komma hem tidigt imorse. Lååånga resor.
Dessa dagar har vi utnyttja till fullo kan jag tycka. Vi var i backen vid tio nästan varje dag fast vi gick ut varje kväll. Belv lite segt på eftermiddagen, men då var det bara att ladda om för After skin och hem för att vila lite innan kvällen drog igång på allvar.

Pappa skulle upp samtidigt som oss tillsammans med syster och hennes yngste lille bebis, men båda två hade blivit sjuka i sista stund, så han åkte upp själv. Så han bjöd mig och Marcus på restaurang en av dagarna, vilket var riktigt najs. Riktig lyxmat, och sen är det ju så väldigt trevligt att äta ute också!

Vi kunde inte haft det bättre väder heller, har varit så otroligt varmt att jag varit tvungen att ha solskyddsfaktor 20 i ansiktet för att inte bränna mig =)

Nu är man dock väldigt trött och behöver nog några dagars överhämtning. Det blir en lugn helg eftersom jag jobbar också.

Hittade en bild som i stora drag symboliserar denna resa: 

154400-15

Skogsprommis i stormen

Idag gick vi upp ganska tidigt och åkte direkt och hämtade Helena och Puma för att dra vidare mot skogen. Det blåster mycket och var kallt, men det var ändå skönt att komma ut. Hundarna behövde rasta av sig så vi gick en ordentlig runda innan vi stannade till för att träna. Försökte oss på att hitta en stig genom skogen så man kunde gå runt allting istället för att vända vid en återvändsgränd, och det tyckte hundarna var jätteroligt. Det var sunkmark, massa träd och pinnar samt tät skog så man knappt såg nått. Rätt snart kom vi på att vi aldrig skulle komma ut på andra sidan, så vi vände och gick tillbaka på vägen istället.

Sedan skulle vi köra lite uppletande, eller i varje fall Puma. Isa för nöja sig med att hämta dummies som hon tycker är roligar. Jag gömde dummyn och Isa hittade den lätt och kom in med den. Sedan gömdejag den svårt och hon letade och letade. En fröjd att se henne arbeta, hon stannar inte upp utan kämpar på tills hon hittar den. Hon blev dock väldigt trött efter att ha ansträngt sig så mycket.

Sedan fick Puma köra uppletande, och eftersom hon är i höglöp var det kanske liiiite svårt att koncentrera sig till 100%, men hon fick in alla föremål efter till om och men.
Under tiden fick Isa träna lite passivitet och sitta fint på andra sidan vägen och kolla. Hade dock kopplet på henne som jag stod på eftersom jag inte heeelt litar på henne när Helena ropar på Puma med sin gyllene stämma (hon kanske ropar på mig tycker Isa).

Sedan körde jag några gånger till med Isa, men hon blev snabbt trött och då börjar hon flamsa lite. Helena tyckte iaf att vi hade gjort stora framsteg sen vi tränade uppletande sist, vilket alltid är kul att höra! Man tänker ju inte riktigt så själv, utan kritiserar snarare sig själv för att man inte gjort större framsteg.

Idag damp det äntligen ner från brevinkastet, kallelse till kurs inriktning tävling! Suuperkul. Ska ju förresten inte vara med på jaktträningar i vår, för vi kommer ändå att missa så många tillfällen. Tur var det, för lydnadskursen går också på onsdagskvällar, verkar vara en populär hundträningsdag.

Nu har jag köpt mig ett par nya snowboardbyxor. På rea från barnavdelningen, 299 kr. Som hittat! Ett par rosa rutiga byxor =) Imorrn bär det av mot Åre! Ska hinna med en sökträning innan dess på morgonen också..

Sen lydnadsträning

Så var födelsedagen över.. Blev firad med frukost på sängen och paket innan jobbet. Fick träningskläder, en necessär och minneskort till mobilen samt en SYMASKIN. Oj, vad det ska sys! Om vi har fått in sååå många nya tyger på jobbet! Hade kanske tom tänkt att använda något häftigt tyg som fondvägg.. kan funka.
Efter jobbet åt jag en trevligt Laxmiddag med marcus (dock framför tvn, men ack så trevligt) och unnade mig tom ett glas vin. Därefter kom tjejerna och det blev ett litet kalas här hemma =)

Resten av veckan har bara handlat om plugg. Så idag var äntligen tentan. Kändes okej, borde klara ett G tycker jag, annars förstår jag inte vad mer jag ska kunna tills nästa gång. Så nu är det bara Åre som ligger framför mig, ska bli sååå kul!

Johanna och Danne ska bli tvåhundsföräldrar i helgen då Isa ska flytta in, så vi var där ikväll för att vänja dom lite med varandra. Nu MÅSTE Isas löp vara på gång, för Viggo blev alldeles ifrån sig när de träffades och är på henne mellan benen. Isa sa till ganska tydligt att hon inte ville, så förhoppningsvis tycker inte Viggo att det är lika roligt efter ett tag.
Vi blev bjudna på nybakade scones och drack te, supertrevligt! Sedan kollade vi runt lite på internet och kollade på en golden som tävlade lydnadsklass III, och den var väldigt lik Isa. Så jag vart aspeppad på att träna med Isa, och ca kl 20.30 packade vi in hundarna i Viggos fina bil och åkte till bruksan.
Där tränade vi lite kontakt först och Isa har ett jättefint fritt följ nu. Sen satte jag på kopplet och vi bleb kommenderade av Danne, vilket gick sådär. Hon är inte alls lika med med kopplet på tyvärr =( Måste träna mer med det.

Har tränat en del backa med henne under de senaste dagarna och idag verkade det sitta ordentligt. Inte så många steg, men huvudsaken är att hon lär sig att hon har ett par bakben också.
Sedan tränade jag lite med apportbocken. Här har vi ju i uppdrag att försöka få henne att sätta sig med den, så hon lär sig att man kan göra annat med den i munnen och på det sättet lära sig "håll fast". Där gjorde vi inga som helst framsteg idag, men som alla säger; det är bara att kämpa på!

Det har iaf varit en supertrevlig och hundig kväll, och nu måste både matte och hund sova för att orka upp och träna imorrn bitti. Ska hämta upp Helena/Puma vid nio imorrn, ingen sovmorgon här inte! Hejsvejs.

Tiden räcker inte till

Dagarna närmar sig tentan och jag har inte pluggat tillräckligt känns det som. Isa har ju kommit igång med träningen igen nu och jag jobbar hela helgen. Får hoppas att måndag och tisdag blir riktigt bra pluggdagar.

Igår tog jag tag i mig själv och åkte och köpte en visselpipa till mig. Tänkte att det var på tiden att börja träna inkallning med den nämligen. Sedan åkte jag direkt ut till skogen i norrliden där Tove redan var för att träna lite.
Började med visselpipan. De första gångerna fattade hon inte riktigt, så jag fick ropa lite på henne. Sedan fattade hon. Men efter några gånger blev hon lite förvirrad igen och väntade på att jag skulle kalla in henne med rösten. Då gick jag iväg lite längre in i skogen så att hon inte såg mig, och då kom hon sen en raket när jag vissla =)

Idag direkt efter jobbet åkte jag till bruksan dit marcus varit så gullig och cyklat med isa. Där mötte jag även upp Helena och Linda för en genomgång lydnad, var länge sen!
Isa var väldigt duktig måste jag säga. Hennes fritt följ kändes bra och hon är väldigt fokuserad på vad jag gör. Apportbocken var rolig att hämta sålänge handen fanns att lägga den i.. Finns ingen hand lämnas den istället på marken. Här fick jag många bra tips av Linda som jag ska kämpa med nu.. Kul!
Vi pratade även om hur jag ska göra för att Isa ska "backa runt mig" vi vänster svängar. Så nu ska vi kämpa med nya saker! Jag ska även börja träna med mindre godis, ska vi nångång tävla kan man ju inte springa runt med godis i fickan.

Skulle egentligen pluggat nu på kvällen, men är så trött efter en hel dags arbete och någon timme på träningsplan. Har även förberett en kaka tills imorrn då vänner kommer och firar min födelsedag. Egentligen hade jag ju behövt plugga efter jobbet imorrn, men vilket tråkigt födelsedag det skulle varit, först jobb, sen plugg. Nää, så ett litet litet kalas ska vi nog hinna med!

Vår första cykeltur =)

Jaa, nu är våren verkligen här! Igår var tjejerna nere vid vallgraven och åt lunch, vilket verkligen är ett tecken på att vi går mot sommartider! Jag bestämde mig för att jag skulle ge mig på att försöka cykla ner dit med Isa, tar ju sån tid att gå. Hade dock förväntat mig att jag var tvungen att ställa cykeln nånstans på vägen, hon har nämligen en tendens att springa framför eller bakom cykeln ibland, vilket ju kan vara livsfarligt. (Har tidigare tränat gåendes)
Jag satte mig upp på cykeln och började försiktigt trampa.. Hon drog lite i början och det var lite vingligt, men sen fick vi upp farten och Isa travade fint bredvid mig med lagom avstånd från cykeln. Och det gjorde hon hela vägen ner till slottet! Vid rödljusen satt hon fick och väntade och travade sedan på även om det var trångt med människor osv. Superstolt!

Väl nere i vallgraven fick hon sola lite med oss andra och busa lite med Elsa som också var där med Karin. Sedan cyklade vi till Sara och cyklade även hem.. Tuff dag för den lille.

Imorse när vi gick promenad snorade hon lite.. Tänkte direkt att vi tagit i för mycket med cykelturen, men hon verkade piggare än på länge och hade ingen feber.. Så jag beslöt mig för att åka och träna ändå som avtalat, hade ju skitit i det dagen innan.
Vi tog sällsis med Johanna och Viggo och åkte till fältet i Värsnäs. Där började vi med lite lydnad eftersom det nästan blivit bortglömt nu efter träningsuppehållet. Jag använde klickern vid fotgåendet och då går det alltid så himla bra =) Måste bara få henne lika fokuserad utan den... Inkallningarna satt också på sin plats. Höll på att fjanta sig lite med pinnar emellanåt, men det är sånt som går bort efter ett litet tag.
Sedan skulle jag titta hur mycket hon kom ihåg av det vi gjort med dummiesarna så här långt. Jag gömde en i en rishög medans hon såg på och lät henne sen springa ut. Det gick hur bra som helst.
Då tränade jag lingetag några gånger vilket också gick bra. Sedan tipsade Johanna mig om en övning som hon gjort på apporteringshelgen, som var en övning med vänster- och högertecken. Den fixade hon också rätt bra, det märks att man pekat mycket åt henne, för hon fattade direkt. (Brukar nämligen peka på saker som jag vill att hon ska uppmärksamma)

Sedan fick bustrollen leka lite.. och eftersom vi stod precis bredvid ett dike förstår ni säkert att både hundarna la sig där och njöt i leran. Luktade inte allt för gott i bilen och vi hade snarare med oss en brun hund hem... Men sålänge hunden är glad är jag det med! =)

Solsken, bett i tungan och fästingar

Nu har Isa inte träffat hundar eller tränat på hela veckan... Så igår, söndag, bestämde jag att det var dax för lite hundsällskap. Ivanna och jag åkte upp till värsnäs för en härligt promenad. Ollie och Isa lekte fint, men det märks att Ollie blivit lite äldre och vill helst ha lite övertag. Isa som är så mesig säger inte mycket tillbaka. Efter vi gått ett tag började de "tjafsa" och munkäftades lite. Sedan såg jag hur Isa var alldeles blodig och tänkte att det här såg inge bra ut. När jag fick tag på henne såg jag att det kom från munnen och att det forsade blod. När vi tittade efter såg vi att hon bitit sig i tungan. Det slutade blöda lika snabbt som det börjat och vi gick tillbaka till bilen för att skölja av med vatten. Hon både drack och åt godis, så det verkade inte vara nån fara med henne. Däremot var både matte och hund blodiga, vilket iaf matte har ganska svårt för. buuuh.
Vi åkte därför vidare ner till vattnet där de två fick bada lite, det kändes jätte-vårit! Tog lite bilder också..
Nu märktes det att Ollie tag över lite, för Isa släppte alla pinnar såfort han kom emot henne, det gjorde hon aldrig förut.

Idag har det varit jättefint väder! Det var tom så varmt i solen att det inte gick att ha jacka på sig!
Så det var ju en självklarhet att träna i skogen idag. Spår stod på schemat. Helena var också sugen på att komma ut så hon följde med också. Vi började med att lägga spår, sen gick vi en prommis till spåret legat klart.
Mitt spår blev lite långt, men var inte jätte komplicerat. 5 föremål la jag ut och två vinklar.

När vi skulle ta spåret körde Isa en favorit i repris och stack ut från bilen och stack rakt ut mot det lagda spåret. Jag vart inte glad, och Isa kom faktiskt tillbaka då, och jag tror att hon missade att springa över spåret som tur var!
Men idag var det ingen bra spårdag trots det. Hon virrade bort sig totalt i mitten av spåret och jag fick hjälpa henne på rätt väg ett par gånger. Hon började spåra massa andra spår, måste vara massa djur som gått där nyligen eller nått liknande.

Sedan hade jag såklart tappat mina bilnycklar i skogen också, så vi fick gå spåret igen för att leta. Hittade dom som tur var, precis i början av skogen också.. Haha, så typiskt mig!

Nu när jag kom hem hittade jag förresten en fästing som kröp på henne, så nu är det dax att skaffa nytt fästing-halsband!

Bild från en härligt morgonpromenad i solskenet:

154400-14

Det första badet på detta år:

154400-13

Isa hos veterinären

Det blev ingen sökträning för oss igår, tyckte Isa har varit lite hängig på sista tiden. Hon sover mycket och var lite snorig i söndags när jag var ute med henne. Det kunde ju vara "före-löp" men eftersom det där löpet inte verkar sätta igång nångång så var det bäst att kolla upp det.
Vi fick tid idag, tisdag, för att komma på en allmänkontroll, det var ju trots allt väldig länge sen vi behövde åka till sjukhuset med lilla stumpan.
Vi började med att väga henne, och hon vägde mindre än hon gjort på ett år nästan. 25.3 kg, hon har alltid vägt 26. Och jag som fortfarande tycker att hon ser lite rund ut om magen, kanske inte skulle gått ner med maten ändå.
Hon var jätteskeptisk till både veterinären och djurskötaren, ville inte alls hälsa fast dom var jättesnälla och pratade med ljus röst och satt på knä, så har hon aldrig gjort förut. Men men, hon vet väl mer om vad som ska hända där än förut.
Hon hade ingen feber och var bara lite röd i halsen, inget farligt tyckte veterinären. Dock upptäckte vi att hon hade flytningar (kanske det vi trott varit löpet som varit på gång). De ville ta ett urinprov.. Hmm, lättare sagt än gjort. Provade i ungefär en timme men hon vägrade att kissa. Varje gång det såg ut som att hon var på väg, tyckte hon det var konstigt när jag kom bakom henne med en kopp. Vi försökte få henne att dricka, men det gick inte det heller.
Efter en timme gav vi upp och då fick vi ta blodprov istället för att kolla om det fanns några bakterier. (Bara 1000 spänn dyrare, men vad gör man om hunden inte vill kissa.) Alla värden i blodprovet var jättebra och det fanns inga bakterier, så vi fick inget antibiotika eller nått annat. Så det var bara PH-värdet som hade rubbats, och för att få det stabilt igen ska hon smörjas med Lactal gel och dricka C-vitamin. Sedan ska hon ta det lugnt i en vecka och inte träffa massa andra hundar, utan bara ta det lugnt.
Vi skulle höras igen om 10 dagar och se hur det är då. Började hon dricka mycket eller nått skulle vi höra av oss igen för då kunde det vara nått med livmodern. Men det är det nog inte!

Nu ligger hon och sover efter nästan 2 1/2 timme på sjukhuset. Hon har ännu inte kissat...

Så vi missar träningen imorrn på Birdhunters. Skittrist, men det är ju trots allt bara en vecka hon ska vila, det kan ju vara bra för oss båda. Har en massa saker att ta tag i, bla PLUGG...

Dummyn äntligen i handen!

Så har snart en till vecka gått... Helgen i Stockholm var toppen! Jag gjorde av med mycket pengar och kom hem med nästan en helt ny garderob =) Det var inge kul att köra hem sent på söndagen, trött och i snörusk! Men väl hemma blev jag mött av en überglad hund, det är alltid roligt när man märker att man varit saknad, både av hund och husse =)

I tisdags hade vi Husseträning, för att planera träningen vi skulle haft med Linda. Men när jag kom dit var det bara jag där... Jag hade dragit dit Camilla också för att hennes hund behöver tränas lite socialt, men det vart ju inte så mycket socialträning när det inte var någon där. Jag tappade iaf helt motivationen och nu ska vi avvakta med planerade Husse-träningar. Verkar inte vara någon som reagerar på det heller, så då gör det ju ingenting.

I onsdags var vi ett gäng som tränade lite i Smedby. Vi började träna med att gå på linje med hundarna fot bredvid medans det blev kastatdes lite dummies här och var. Isa skötte sig ganska bra.. Men jag vet inte riktigt vad jag ska säga till henne. Fot tränar jag ju som det ska vara i lydnad, medans fot i jakten inte behöver ha kontakt och så.. Så jag sa Gå Fint till henne istället. Det kan hon ju, men då går hon lite väääl långt bort.. Hmm, får nog fixa till gåfint-kommandot lite och ha det tills fot-kommandot sitter i benmärgen.
Sedan hände en incident mellan två hundar som avbröt träningen drastiskt. Men eftersom jag inte var i närheten och såg vad som hände så kommenterar jag det inte mera här.
Jag stannade iaf kvar ett tag till och tränade färdigt med Isa och gick lite i skogen. Hon gjorde stora framsteg denna dag! Hon lärde sig nämligen att lägga dummyn i handen när jag sträckte ut den! Var jag än höll handen som kom hon dit med dummyn och la den där.
Detta provade jag även igår inomhus och hon gjorde samma sak där. Testade med en boll också som låg på golvet, och det funkade med den med =) Så himla bra! Snart kommer hon säkert kunna "håll-fast" fast hon inte själv vet det! =)

Idag har jag varit ute i Värsnäs och tränat/promenerat. Det blev nog mest promenerat måste jag erkänna, men jag tränar ju när vi går också. Hon är så duktig, håller koll på mig och väntar in utan att jag behöver säga någonting. Var lite skönt att komma ut i skogen själv också. Kändes lite höstigt, bara jag, hunen och regndropparna som föll ner mellan träden.
Sen tränade jag lite linjetag. Började först med att lägga ut godis, men jag glömde skål hemma, så hon hade svårt att se exakt vart godisarna låg. Då började hon istället leta efter dem, och det var ju inte riktigt meningen. Då använde jag mig av repet som hon gillar så mycket. Då sprang hon rakt ut och kom tillbaka med det och la det fint i handen. Som belöning här får hon kampas lite med repet, det är ju så vi började för att sedan fortsätta med dummien. Men efter några gånger tröttnade hon och började gnaga på pinnar. Då tog jag fram den roliga dummien som hon fick leta efter i en rishög och sedan lägga tillbaka den i min hand. Där slutade vi, måste ju sluta när det går som bäst =)

Tror minsann att den lilla hunden ska börja löpa nu. Marcus säger att hon luktar så (jag känner ju ingenting eftersom jag fortfarande är förkyld), och hon slickar sig mycket, samt kissade hela 6 gånger nu på promenaden! Hon brukar kissa 1, max 2 gånger per promenad, så något är på gång iaf. Det har jag ju iof sagt i flera månader nu, men vi får väl se vad som händer.

 

I helgen är det jobb, sen på måndag ska Helena och jag träna lite sök, den som vill är välkommen =)