Tillbakablick 2008

Tänkte summera år 2008 såhär den sista dagen på året.

Januari - Isa kamperar hos snälla Johanna och Danne när vi åker på en månadslång semester till Costa Rica. Detta kommer vi att vara evigt tacksamma för och vi väntar fortfarande på att Viggo ska komma och bo hos oss ;)

Februari - När vi kommer tillbaka från vår semester har Isa givetvis börjat löpa (det gör hon nämligen alltid när hon bor hos familjen Viggo). Efter att ha varit borta från träningen länge tränar vi mycket trots Isas höglöp. Lydnad, sök och jakt om vartannat med en mycket motiverad hund och mycket tid spenderas med Helena, Tisla och Puma.


Mars - Mycket tid spenderas med studentmässan KARMA, därefter ger vi spåret ett sista försök. Mycket träning även denna månad och vi köper vår nya bil.

April - Den mest händelserika månad detta år, dock till det negativa. Isa får livmodersinflammation och reagerar mycket starkt på medicinen. I 7 hela dygn får inte Isa behålla någon näring och blir inlagd på Läckeby djursjukhus. I samma veva stukar jag även foten.

Maj - Isa börjar långsamt komma tillbaka och vi spenderar mycket tid på en filt utomhus med min C-uppsats. Jag skadar min svanskota när vi båda precis blivit friska. Denna månad vägs upp av att lill Stina tittar ut till världen från mammas mage. Denna månad avslutas med att Isa äntligen får busa med boxertjejerna igen. Min häst Eddie fyller 25 år den 22 maj.

Juni - Mycket tid spenderas på Nämdö, träningsnerven börjar rycka då vi besöker lydnads- och agiligty SM på Öland och vi börjar träna lite igen.

Juli - Semester på Nämdö tillsammans med familjen Viggo, sol, värme och mycket bad. Stora tjejen Isa fyller tre år.

Augusti - Träningen börjar ta fart på allvar när vi upptäcker att Isa tappat den annars stora motivation hon haft inför all sorts träning. Efter en träff med Eea får jag mig en ordentlig tankeställare. Denna månad spenderas genom att återupptäcka hur jag bäst arbetar med min hund. Det spenderas även mycket tid i skogen och med lätta korta träningspass. Alla tankar på tävlingar försvinner, bara fokus på rolig och lätt träning.

September -Vi får ett ordentlig bakslag på spåret vilket resulterar i att vi avanmäler oss till appelltävlingen vi skulle planerat in. Jag lägger upp en plan tillsammans för spåret.

Oktober - Rutiner börjar etableras, vi fältspårar på Öland en gång i veckan, en samträning på klubben i veckan och inomhusträning för "nya" moment. Mycket fartfyllda hundpromenader med boxertjejerna.

November - Denna månad är historisk i Kalmar då Kalmar FF vinner SM-guld. Vi lockar långsamt fram Isas motivation och jakten tar fart som aktiveringsform.

December - Denna mörka månad gör att all aktivering sker på dagtid och kvällarna spenderas med tråkiga promenader i mörkret. Flytten till Stockholm börjar ta fart med blandade känslor. Efter att ha blickat tillbaka på året som gått, som inte har varit det bästa för oss, har vi det ändå himla bra i Kalmar med alla våra vänner!

Julrapport!

Nu är julen över och nyårsafton närmar sig. Julen har varit trevlig men hektisk för oss alla. Isa har varit lite stressad vilket inte varit så konstigt då vi sovit på olika ställen nästan alla nätter.
Först var vi i Norrköping och hälsade på vännerna där, mycket trevligt som vanligt. Isa fick träffa sin älskade pojkvän vilket alltid är lika trevligt enligt henne själv. På tisdagen fick vi äntligen se vår sprillans nya lägenhet, den var jättefin och det kommer att bli så bra så! :)
Över juldagarna hann Isa vara i Märsta, Bålsta och på söder på olika firanden. Hon har fått lite godsaker av släkten och en biabädd av matte och husse. Isa är redan förtjust i den :)

Nu har vi iallafall landat på nämdö och Isa stormtrivs! På fältet utanför oss har bonden givetvis gödslat med koskit samma dag vi kom ut, så Isa luktar ladugård och spyr bajs, kan inte bli bättre enligt henne själv, blää säger vi andra. Vi ska stanna här över nyåret och drar oss tillbaka till Kalmar på fredag. Det är väldigt kallt här och min stora väska med spårgrejer och dummies lär inte komma till användning tyvärr.


God Jul!



Hoppas alla får en trevlig jul och få uppleva lite härlig julledighet med många vintriga (?) hundpromenader och annat mys.
Nu åker vi uppåt i landet, nämligen Norrköping (fam Viggo), Stockholm och Gustavsberg. Isas ska fira jul med husse och hans familj, för att sedan fira med min sida av släkten på annandagen. Vi kommer även åka ut till Nämdö i mellandagarna och då kommer det bli mycket skogspromenader och förhoppningsvis en del träning. Jag kommer att ta med mig min dator givetvis, julledighet existerar inte när man studerar :) Så vi återkommer med julrapport efter jul, på återseende!

Julen närmare sig

Tiden går så fort nu, det är jul om mindre än en vecka. Tiden dit är fullbokad, ska hinna med att jobba i helgen, träffa vännerna i Norrköping och äntligen få se vår nya lägenhet! :) Ska bli så kul att se den! Isa är också förväntansfull, men mest för att träffa sin favvokille i Norrköping.

I veckan har vi hunnit med lite träningar och skogspromenader och idag trotsade vi det regniga vädret och åkte till skogs med Helena och Tisla. Vi spårade och Isa fick ett skogsspår, vilket var väldigt länge sen vi testade på sist. Jag gick bort mig lite också, så det blev ganska långt. Spåret låg i ca 40 minuter med regn på nästan hela tiden. Det märks att det är roligare för hunden att spåra i skogen, iaf på Isa. Hon drog iväg med lite väl högt tempo i början, men efter några tiotal meter sansade hon sig. Periodvis gick hon jättebra men på ett ställe gick hon lite fel och jag tror nog att vi missade en apport i den vevan (kommer inte riktigt ihåg var jag lagt den eftersom jag irrade runt en del i skogen). Hon hittade iaf fyra pinnar och slutapporten trots att hon var trött på slutet. Men jag måste bli bättre på att snitsla och ska köpa kalk så jag är helt säker på var jag gått och på vilken sida av träden.

Rix MorronZoo läste upp en rolig dikt häromdagen, men det var lite svårt att höra den eftersom de skrattade så mycket. Nu har jag hittat orginal versionen - läs gärna
Hunden och Kattens dagbok - den är klockren!

Frisk och tränad

Idag har Isa fått vanlig mat, dock uppdelat på tre gånger för att underlätta lite för magen. Eftersom hon är återhämtad åkte vi och tränade lydnade idag som vanligt, dock lite tidigare än vanligt.
Vi inledde passet med läggande under gång men gjorde några övningar framifrån och kombinerat med lite inkallningar. Det gick rätt bra, men det går absolut snabbast när vi går fot. Det märks att vi tragglade ettans moment ett bra tag :)

Sedan tränade vi rutan, som även idag gick bra. Jag inleder oftast med leksak i rutan, och avslutar på samma sätt, men skicken däremellan kör jag utan. Det fungerar bra men hon tycker nästan att det är lite överroligt.. Drar lite mot rutan hela tiden efter att jag ställt upp den och kör små "glädjehopp" de första skicken. Det stör mig iof inte, för jag vet att det ser annorlunda ut på tävling när jag "beter mig så konstigt" ;) Jag uppskattar bara att hon tycker det är kul :)

Därefter la jag en platsliggning med Helena och Tisla, där jag var helt gömd i två minuter och visade mig den tredje minuten. Platsen är egentligen inget problem, men jag skulle vilja att hon ligger lite mer avslappnat. Men det är bara att inse, kommer det fram en hund till henne nångång på platsen kommer hon att göra allt för att slippa den. Den dagen får vi bara hoppas att det är en snäll hund som kommer fram, så hon inte tappar förtroendet helt.
Vi avslutade med en lång budföring, med endast ett skick till mottagaren som var Helena. Hon är lite fjompig och överglad i mottagaren, men jag tror det kan bero på att det är Helena som står på andra sidan planen ;) Måste hitta lite nytt folk jag kan träna just budföringen med. Men det problemet löser sig nog när vi flyttar...


Gammal bild på ekipaget


Sjuker

I fredags var vi ute och gick med Helena och Tisla i mörkret. Det finns mycket som är negativt med att promenera i mörkret (det är ju så läskigt också) men en sak som är negativt är att man inte ser hundarna lika bra. Detta resulterade i att Isa troligtvis stoppade i sig något äckligt som jag missade. Marcus åkte hemifrån vid 21.30 på fredagskvällen och när vi kom strax innan kl 01 var Isa i upplösningstillstånd. Isa var jättedålig i magen och hade diarré och spydde hela natten (men hon är duktig och kommer och säger till i tid så vi hinner ut med henne). Magen lugnade ner sig lite under lördagen och söndagen med, men det är bara för att hon endast fått risspad och ris. Hon har dock varit pigg och glad, men den dåliga magen har höllt i sig.

Idag verkade Isa bättre så gick vi en prommis med boxertjejerna: Isa busade som vanligt och hennes mage verkade mycket bättre. Så nu ikväll har en hungrig hund äntligen fått lite mjuka foderkulor och fil, mums! Och änsålänge behöver hon inte gå ut, så vi får hålla tummarna att magen har stabiliserats helt!

December-väder?

Eller vad tycker ni? (Lite för lerigt och för lite snö för min smak.)



Veckorna går av bara farten och snart är det jul.. Och ingen snö kommer, så trist! Jag har väntat och väntat på snön så man åtminstonde kan fota till julkort, men icke!
I veckan har vi hunnit med en lyckad lydnadsträning i tisdags och stallbesök igår. Men jag tar det fortfarande himla lugnt på grund av min ömmande bula i ljumsken, den vill inte gå bort! På grund av det, tillsammans med mörker, regn och tidpress blev det inget spår till Isa igår. Dock gick vi en sväng i skogen (där Isa för övrigt spårade upp ett dött rådjur till min förtvivlan) och sedan höll hon sig minst sagt sysselsatt med att iakta vattenslangen (en inackordering fyllde på vattenhinkar ett bra tag). Hon skulle nog kunna sitta en hel dag och titta på vattenslangen med viftande svans :)

Idag tog jag en lång lunch från uppsatsen och åkte till skogs för lite spårträning eftersom det inte blev nått av det igår. Liggtiden blev nästan en timme då vi gick en promenad. Jag trodde att spåret skulle vara svårt för Isa eftersom det var ett nytt fält med massa har- och rådjurspluttar överallt. Dessutom gick jag förbi några kaninhål också, som jag ju inte upptäckte innan det var för sent. Men Isa jobbade på jättebra redan från början, fokus hela tiden och tog de två första vinklarna okej. Dock fick hon problem på sista vinkeln och raksträckan, vet inte om det berodde på att hon var trött eller för att gräset låg på ett visst sätt som vi "sneddade" över. Hursomhelst hittade hon alla pinnarna och större delen av spåret gick bra.


Nöjd tjej efter spåret


Kan jag skildra lite visdom i hennes ögon?








Måndag igen

Helgen i Göteborg har varit underbar! Trevligt att träffa alla gamla kalmariter igen. Men visst har helgen bidragit till en seg måndag...
Isa har haft det bra hemma med husse, men eftersom det inte blivit någon träning under dessa två dagar planerade jag in ett pass idag. Helena hade också tid för en skogstur, så vi åkte iväg på förmiddagen. Vi ville prova ett "nyttgammalt" ställe som jag trodde att jag hittade till. Men icke! Efter ett antal felsvängningar och några telefonsamtal hittade vi iallafall rätt!

Jag och Isa tränade jakt med allt vad det innebär. Helena hjälpte till efter att hon lagt ut sina spår. Hon hjälpte mig bland annat att distrahera Isa medan jag la ut dummies och lägga ut dolda linjetag. Med det sistnämnda var lite väl svårt tyckte Isa, måste nog backa lite där. Min tjej var supertaggad och lite väl "på" idag, så det utnyttjade vi och tränade en del stadga och jaktfot. (Antingen går hon med full fokus på mig som lydnadsfot eller någon meter bakom som hon gör på promenader vid möten). På slutet blev hon lite trött men klarade sian uppgifter bra trots allt!

Efter träningen gick vi en promenad och upptäckte att det finns många fina vägar med potential till långa skogspromenader där, roligt! Vi kom hem över tre timmar senare och efter det har tiden bara gått åt allt annat är uppsats-skrivande. Bland annat har jag fått en svullen och öm bula i ljumsken, så nu blir det ytterligare någon vecka utan gym och träning för min del enligt sjukvårdsupplysningen. Suck.

Kompisar


Bild från sensommaren

I veckan har det mest varit trist väder. Jag har suttit en del på bibblan både idag och igår, men har avbrutit dagen med lite aktiviteter med Isa. I torsdags gick vi en promenad med Helena och Tisla, vilket var uppskattat från båda hundarna (Tislas matte är nämligen också "tråkig" framför datorn). Efter en promenad med Tisla är Isa alltid nöjd! :)

Idag åkte vi till Läckeby för att upptäcka att "vår" lilla väg in i skogen var avstängd (låg stockar ivägen). Så jag fick ställa bilen på ett annat ställe och tänka om lite. Tog med några dummies som gjorde lite övningar på promenaden. När klockan blev halv tre kändes det nästan som att mörkret skulle lägga sig, så vi skyndade tillbaka till bilen.

Imorgon är det HUND-08 på älvsjömässan, och när många hundmänniskor är på väg upp till Stockholm packar jag in mig i bilen för att åka till Göteborg. Vi är fem som åker från Kalmar och sen kommer de andra tjejerna från söder och norr för att fira Stina (och Frida) på deras 25-årsdag. Ska bli såååå kul :) Åter söndag kväll.

Vi är på gång!

Uppsatsen har fått en början och dagarna är fulla av plugg och hundträning. Vi inledde veckan med en härlig utforskande morgonpromenad i skogen som varade ganska länge. Plötsligt när vi går på vår vanliga väg ser jag till min förvåning att en stooor del av skogen har blivit avverkad på ena sidan. Jag undrar när de hunnit med det, måste varit i helgen då det var så mycket bilar på parkeringen. Detta kanske kan leda till nya vägar, det har ju varit roligt.

Igår var jag på bibblan hela dagen, men gick en ordentlig prommis med Isa på morgonen och lunchen. Isa verkade inte det minsta missnöjd, hon pysslar på hemma och myser bland våra jullyktor :) På kvällen var det tisdagsträning som vanligt. Det var regnigt, men Isa bryr sig ju inte om det och har bara matte har rätt kläder (läs regnkläder) går det finfint att träna i regnrusk! Det var inte lika mycket folk som vanligt på träningskvällen (surprise), men faktiskt fler än jag förväntade mig! De som tränar skydd var på den vanliga planen idag, så det var ordentlig störning för Isa, vilket ju är det jag vill ha på tisdagskvällarna!

Vi inledde passet med lite kontaktövningar och fritt följ med tempoväxlingar. Jag hade vår nya leksak (rep med bollar i ändarna) som belöning och den var eftertraktad direkt av Isa. Sedan skickade jag henne till rutan som jag satt upp tidigare (första gången vi tränar rutan med så mycket störning, hundar som sprang ganska nära). Men tyvärr så var det en gammal ruta (med sågspån) lite längre bak, bakom vår kon-ruta, så jag märker att hon är på väg dit istället och kommenderar stå (när hon är i rätt ruta), men tyvärr var det för sent och hon hamnar utanför rutan. Jag tränade ju med sågspån sist, så det är inte så konstigt att hon kopplar ihop det egentligen. Så jag tänkte om lite och skickar henne till samma ruta men från ett annat håll, och då går det super. Hon stannar bra på mitt kommando och letar sig mot mitten. Det är kul att se glädjen i sprången på väg till rutan. Efter några lyckade skick la jag dit en leksak när hon inte såg på och avlsutade hela passet senare med att kommendera henne till rutan en gång till och där fick hon ta leksaken. Ska fortsätta med det så hon behåller glädjen för rutan!
Vi fortsatte med fjärrdirigeringen som nu verkligen känns bra. Jag hade ingen belöning bakom henne, det var massor av störningar och jag stod på 5 meters avstånd, och bytena ligg-sitt fungerade super! Jag har börjat träna ställandet hemma i lugn och ro istället nu. Sen satte jag belöning bakom och gick längre bort och det gick också bra. Jätteskönt att det släppte till slut! Som avslutning tränade vi lite kvarsittande. Hon satt några minuter och jag belönade några gånger, känns inte som något problem där. Hon har inte försökt lägga sig ner igen sen den första gången och hon är en sitt-hund, så det ska nog gå vägen om vi kommer till trean nångång.

Idag har vi varit i stallet och Isa fick sin spårträning som vanligt. Förutsättningarna för oss var inte direkt optimala. Jag red först för att Ninja var inne när jag kom och Isa som annars bara ligger och väntar på mig närjag rider, lekter givetvis rövare just idag och lekte för fullt med sig själv och Atlas. När jag var klar fick hon vila upp sig i bilen, men jag vet att hon inte kan slappna av när jag är i stallet och hon inte kan se mig. Sen när jag går spåret började det givetvis spöregna. Det fortsatte regna under halva liggtiden, så jag hade inga större förväntningar på spåret. Men Isa jobbade på bra trots regnet, iallafall i slutet av spåret. Hon blir bättre och bättre ju längre hon arbetar och från att virra bort sig i de två första vinklarna tog hon de två sista raksträckorna och den sista vinkeln superbra.

Efter stallet åkte jag raka vägen till bibblan för att plugga dagens dos. Just nu känns det roligt att vara igång med uppsatsen, den sista kursen och hemtenta, undra hur länge det kommer att hålla i sig :)