Mellandags-lugn på Nämdö

Jaa, så var julen över. Jag är hemskt nöjd med denna jul. Väldigt bra julklappar, trevligt sällskap, och har hunnit träffat både min och Marcus släkt. Dessutom har Isa varit i med mig denna julen, eftersom vi inte firade hos syrran i år. Och det har varit trevligt det med såklart =)
Hon vänjer sig snabbt med att vara hemma med mamma och pappa när jag är på stan, och hon har till och med vant sig med att vara en "stads-hund" för ett tag. Men det gick inte att gå miste om glädjen när hon sprang som en tok i skogen i Bålsta. Vi var ute länge och bara njöt över att vara i en ny skog. Och nu när vi är på Nämdö i skrivande stund är det en fri gårdshund som nöjt strosar runt markerna. 

Jag och Marcus kom ut med tidiga båten i morse och Isa åkte ut igår kväll med mamma och pappa. Vi hann inte mer än att sätta oss ner i huset förrns nyheten att båten vi åkt med gått på grund minuterna efter att vi stigit av. Hela familjen (och resten av ön) gick tillbaka till bryggan för att kolla in "olyckan". Det händer trots allt inte allt för ofta sådana saker här på Nämdö. Isa var också med och var väldigt facinerad hon med. Sedan har hon varit ute och hjälpt mig när jag fixat lite i trädgården. Hon kommer att vara kvar här ute under nyår när vi är på fest i stan, sen bär det av mot Kalmar igen den andra januari. Sen är det bara 4 dagar där det ska jobbas och packas, sen flyr vi landet för ca 4 veckor... Weeeiii!

image241
Jag är hemskt glad att vi hann av båten innan den gick på grund, ännu mer lättad är jag att Isa inte var med.
Isa tittar nyfiket på båten som ser konstig ut.
image242

God Jul!

Snart bär det av uppåt landet till Stockholm. Det kommer nog inte att bli så mycket bloggande eftersom det kommer att vara fullt upp och i mellandagarna ska vi till landet, och där går internet väldigt segt.

Nu återstår bara att önska alla en riktig God Jul och ett Gott Nytt år!
Ses i 2008, med nya härliga hundäventyr och mål!


image236



------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kan även bjuda på lite kort jag tog på en morgonpromenad för några dagar sen. Nu har det äntligen blivit kallt och frosten på träden är så vackert! Det lilla gör att det känns så mycket ljusare ute =)

image237

Jag ska ha just den pinnen...
image238

image239

image240

Bilder från dagens långprommis

Långpromenad idag med efter jobbet. Nu när isa verkar frisk ringde vi Helena och tjejerna, och de skulle också ut på långutflykt. Isa belv riktigt glad =) Tog lite bilder, men eftersom ljuset var så skarpt och hundarna fulla med liv, blev de inte så bra. Tyckte att naturen var så häftig, så jag lägger ut dom ändå..

Ikväll är det julfest på jobbet, ska bli himla trevligt. Måste dock ta det lite lugnt, för jag har ett långt arbetspass imorrn.
image232

Häftigt ljus och natur som sagt
image233

Suddig Tisla, men man ser hur stor hon är
image234

image235

Puma verkade inte fastna på ett enda kort, men hon var givetvis också med på promenaden =)

Promenad tillbaka i tiden

Efter att endast har gått en liten rastningsrunda imorse innan jobbet, var det dax att ägna lite tid till Isa. Jag är så himla trött på alla vägar runt omkring oss, det är därför jag så ofta åker till skogen och går ut med henne där. Men nu när vi inte har någon bil är det ju svårt. Så jag gick först upp mot djurängen (där går jag inte såå ofta) och sen fortsatte jag bara längre och längre bort. Jag kom på att jag inte varit i mina gamla trakter på jättelänge, och där vet jag ju många härliga skogar som vi alltid gick i förut. Så vi promenerade i princip runt hela norrliden, och för er som inte vet vad det är, så kan jag bara säga att det är långt. Det hade hänt massor där uppe sen jag var där sist. Flera fält och skog är borta för att bygga nya byggnader. Men Isa tyckte det var kul! På vägen hem gick vi förbi vår gamla lägenhet (gud va glad jag är att vi inte bor där längre) och Isa kände igen sig. Hon verkade lite fundersam också och satte sig ner och bara glodde hur länge som helst (se bild). Men det var skönt med en riktig långpromenad, och lite annan omgivning. Nu är både matte och hund trött... Men det tycker jag att man får vara när man har varit uppe kl 05.30.

Igår var jag i stan och kollade lite klappar, och då köpte jag en ny sele till Isa. Om hon har en halsinfektion är det kanske inte så trevligt att ha halsband på sig. Men det tvivlar jag visserligen på, för hon är jättepigg, men man vet ju aldrig. Sen var hon så söt i den också, så jag kan använda den ändå =)

Snart bär det av till stan igen, för jag hittar aldrig de sista klapparna, sen måste jag göra färdigt skolarbetet, suck.

Bilder från dagen prommis:

Isa njuter av utsiktern i djurängen
image228


image229

Busar i nottlidens skogar
image230

Hmm, här känner jag igen mig... (hennes lekplats som valp)
image231

Veterinärbesök och solig promenad

Igår var det dax att gå till veterinären med lilla sjuklingen. Jag förklarade allting och antydde att jag trodde det var noskvalster. Men tydligen har hon en svullen lymfkörtel i halsen, vilket innebär att det är finns en infektion nånstans i "huvudet". Normalt sett brukar det tydligen sitta i halsmandlarna, men hennes halsmandlar såg fina ut. Så veterinären vart lite fundersam verkade det som. Hon sa att infektionen kunde sitta längre ner i halsen, eller i näsgången. Det kunde vara det som irriterade henne så hon nös. Men vi fick piller mot noskvalster också, för säkerhets skull. Sedan fick vi pencillin mot infektionen och ett återbesök om två veckor (när vi inte är hemma, så det blir antingen nästa vecka eller precis innan vi åker till och lämnar henne i norrköping. Om svullnaden inte är borta då, måste vi söva henne och kolla vad det är för nånting. Inge roligt alls, speciellt inte när vi åker ett par dagar efter... men vi hoppas på det bästa!

Imorse väckte Isa mig strax innan kl 9. Perfekt! =) Och det var jättefint väder, så jag gick mer än gärna upp. Solen strålade och det var riktigt kallt. Sånt som gör en glad =) Har varit så himla tråkigt väder de senaste veckorna. Och då är det ju himla trevligt att vara ledig en sån dag. Isa verkade också njuta av vädret...

image224

...för visst var det en fin utsikt...
image225

Sedan var vi tvungna att stanna och titta på hästarna ett tag...
image226

En pinne skulle vi ha med oss också...
image227

Missnöjd hund

Isa är inte speciellt glad på mig, fast jag verkligen anstränger mig för att hon ska bli glad. Igår började hon nämligen fnysa och nysa igen, och efter att jag pratat med veterinären och Boos föräldrar kan jag konstatera att det nästan med all sannorlikhet är noskvalster. Som smittar jättelätt! Imorrn har vi tid hos veterinären, men det förstår inte Isa. Hon förstår inte heller att hon är sjuk tror jag, för hon är inte hängig, har ingen feber och äter och dricker som vanligt. Så igår gjorde hon inget speciellt, gick några lite längre promenader bara.

Sen imorse var det ju Lucia-morgon, så jag var uppe i ottan och kollade på Lucia-tåg iskolan och åkte och tränade direkt efter. Därför var jag bara ute och rastade Isa på morgonen och hon är ju van med en lång promenad av antingen husse eller matte. Så när jag kom hem var hon lite sur. För att göra henne lite glad bestämde jag mig för att gå en långpromenad. Eftersom bilen blev såld 2 timmar efter att vi satt ut annonsen (!) blir det numera promenader runt oss (tror Isa förstått att bilen är borta och är nog lite arg för det med). Jag bestämde mig för att gå bort till den stora hagen vid Tyska bruket. När vi kom fram till bruksan blev Isa jätteglad, men hängde lite med huvudet när hon insåg att vi inte skulle stanna där. Dock blev hon faktiskt glad när hon fick springa i hennes favorithage där hon inte är så ofta. På vägen tillbaka var hon en ganska så nöjd hund tills hon fick syn på boxrarna lekandes i hagen bredvid oss. När hon inte ens fick hälsa på dom blev hon sååå besviken, stackarn. När vi kom hem gick hon iväg och la sig direkt...

Tog lite bilder på promenaden, det är så fin natur där. (och fin hund =) )

image221

image220

image222

image223
image219

Söndagsträning!

Idag efter jobbet var både jag, Helena och hundarna taggade för träning. Vi åkte upp till bruksan trots regn och rusk. Isa som inte gjort speciellt mycket i helgen eftersom vi båda jobbat, var både pigg och hungrig när jag kom hem. Jag tog tillfället i akt och tog med mig köttbullar (otrooooligt lyxigt tycker Isa) och väntade med att ge henne mat tills efter träningen. Här skulle tränas på rutan! Och idag hade vi bra förutsättningar som sagt. Isa var mycket mer samarbetsvillig än tidigare när vi klickade. Hon kämpade på bra och tänkte mer själv av vad hon gjort på väldigt länge. Fick några klockrena skick till precis rätt punkt i rutan, men hon verkade glömma bort det lika fort =)

Sedan fortsatte vi med inkallning med ställande. Varvade att lägga belöningen bakom henne och kasta den över hennes huvud. Hon fick till ett par riktigt fina ställanden, så det är jag också nöjd med. Körde några långa och fartfyllda inkallningar över en tom plan också, så hon inte glömmer bort hur en "vanlig" inkallning ska vara. Hon tycker det är så kul =) Vi avslutade med hoppet och det gick bra de första gångerna. Sedan blev hon lite osäker. Men när vi sedan testade hopp - apport gick det hur bra som helst!

När jag kommenderat Helena lite gick vi en sväng i hagarna med hundarna. Tisla var ju inte med, så det blev lite "vuxen-lek" och Isa tog tillfället i akt att sticka ut i skogen (och in i mörkret) och ville inte komma tillbaka. Som tur var kom hon springandes innan jag blev allt för svettig.

Husse har köpt en ny leksak som hon fattade tycke för direkt
image217

"Vill du leka??"
image218

Längtan efter hus (mina promenadtankar)

Ja, det är hemskt vad jag längtar efter ett hus. Mysfaktorn i ett hus är så otroligt hög att det inte ens går att jämföra med en lägenhet. Det är inte så att jag inte tycker att vår lägenhet är mysig, tvärtom! Jag älskar den här lägenheten och trivs jättebra här, men ändå så hade det varit hundra gånger bättre med ett hus. Just den här känslan med att inte ha någon som bor över, under och bredvid dig, att kunna öppna dörren och ha en trädgård runt ditt hus. Den behöver inte vara stor men bara så att du kan gå runt huset och känna att det är ditt. Och vilken känsla att kunna släppa ut hunden bara sådär.

Nej, en lägenhet är inget att hänga i granen. Det skulle mycket till innan jag skulle välja en lägenhet innan ett hus. Såhär års när det är mörkt mestadels om dagen går mina promenader ut på att hitta nya stråk i villaområdena. Och det är så himla mysigt. Nu kommer jag precis in från en promenad där jag har gått och studerat allas julpynt. Det ser så mysigt ut med de små lamporna i granarna på tomten. Känner mig nästan lite dum när jag går runt och glor =) Sånna som jag gör att jag inte vill ha så mycket insyn i mitt hus. Helst ska det vara snö när man går promenader på vintrarna. Jag kommer ihåg vintern för två år sen, när vi bodde i Berga. Där vantrivdes jag ganska mycket då. På ena sidan av huset låg hyreshusen där alla konstiga människor bodde, men på andra sidan låg utkanten av villaområdet. Den vintern var det jättemycket snö och då brukade jag pulsa runt på gatorna och drömma mig bort.

Jag har ju visserligen det lilla söta huset på landet. Och det är helt underbart, speciellt ni när vi har fixat och donat i trädgården. Men det är ju så långt bort. Och trots att Nämdö förhoppningsvis alltid kommer att finnas kvar, tror inte jag att jag nöjer mig med att bara ha ett hus på helger och semestrar. Jag är uppvuxen i villa, och på helgerna åkte vi till landet. Så vill jag ha det igen. Men det kommer nog att dröja. Först är det Costa Rica, sen bil, sen karriär och SEN hus.
Träffade förresten Helena på jobbet idag. Vi preliminärbokade träning imorrn kväll efter jobbet och promenix på måndag. Kul att ha lite hundplaner =)

Huset på Nämdö
image214

Isa älskar vår trädgård (och vattenspridaren)
image215

Vilar upp sig på berget
image216


Tappad motivation

Jaa, här i hushållet har vi tappat all motivation. Eller VI kanske jag inte ska säga, utan JAG. Isa vill nog gärna träna mer, men jag tycker inte att det är så kul för tillfället. Det är kallt, regnigt och mörkt i princip hela dan, vem blir motiverad då?
Hade iaf planerat en promenad till bruksan igår, och Helena skulle också dit, så då blev det verkligen av också. Jag tog med mig min bok för att läsa mig till lösningar när jag stötte på problem.
Det var ingen toppen träning, mest för att jag var så opeppad. Isa verkade tycka att det var jätteroligt. Började iaf med inkallning med ställande och det gick bra. Hon stannar men inte så fort som jag vill, men det kommer väl med tiden. Belönar alltid bakåt. Sedan tränade vi på rutan lite. I boken föreslår de antingen att klicka in (och det försöker jag ju, men då kommer samtidigt massa andra beteenden), eller att ha en target (typ ett lock som hunden ska trampa på) eller en leksak för att hjälpa hunden att hitta den magiska punkten i rutan. Jag körde med leksak. Då går det ju givetvis hur bra som helst. Provade sen att ta bort den, och då står hon ju bara och tittar på mig som ett fån. Avslutade med lite fjärrdirigering, som känns fullständigt omöjligt. Hon kan liksom inte sätta sig bakåt, det ser jag  hemma med. På vägen hem fick hundarna leka lite, sen belv det mörkt och den dagen var förbi (kl 16).

Idag har jag suttit på bibblan mest hela dagen, men precis innan det blev mörkt gick jag och Isa ut på fotbollsplanen utanför oss och tränade på rutan igen. Körde med leksak i mitten några gånger, sen gav jag mig på att försöka klicka igen. Hände ingenting. Måste nog ha nått otroligt gott och helst precis innan en måltid så hon är hungrig för att det ska fungera. Sedan tränade jag apportering, och det går faktiskt jättebra! När jag börjat belöna med leksak bakom mig hinner hon inte tänka på att tugga, så det är kul =)

Annars flyter allting på som vanligt. Jag har klippt av mig naglarna så jag lättare kan spela piano och gitarr, men som irriterar mig fruktansvärt då jag inte kan klia mig när det kliar. Hur jag folk utan långa naglar??
Det är mycket i skolan och helgen går åt att jobba. IJag håller ögonen på Isa, hon har nyst en del i helgen, och nu har flytningarna satt igång ordentligt igen. Fortsätter det får vi väl åka till veterinären igen, men det ger ju oftast ingenting. Nu ger jag henne C-vitamin och Lactal, så får vi se om det blir någon förbättring. Men hon är jättepigg och glad, så det är inget fel på henne annars. Kelig är hon också, och rosa nos har hon börjat fått nu när kylan kommer =)

Hundbus och träning

Idag har Isa fått träffa Viggo! Weeiii...
Jag och Helena åkte till Läckeby kl 11 där vi bestämt träff med Johanna, Danne och Viggo. Vilket kärt återseende från alla håll =) Puma och Viggo fick hälsa lite först innan vi släppte ihop alla fyra. Oj, så roligt det var tyckte alla hundarna. Och det gick jättebra med en hane i flocken, trots att Puma hade sin valp med sig. Verkar som att hon gillar Viggo hon med =)
Vi gick en blöt och lerig promenad i skogen (en jättetrevlig väg som vi måste utnyttja fler gånger) och när vi kom tillbaka till bilen hade vi inte varit borta såå länge, så då blev det lite träning också.

Alla vill köra nån form av uppletande, så det var ju passande. Vi vallade av en ruta tillsammans och sen fick Tisla prova på att hämta en rolig handske. Sedan la jag och Johanna ut 7 föremål och skickade sedan hundarna varannan gång. Det gick bra, men Viggo verkade blanda ihop det lite med jaktapporteringen, så dom gjorde några specialare. Isa däremot tycket ju uppletande är toppen-kul och hon kämpade på riktigt bra fast hon var trött. Den sista lilla tygbiten som låg endast någon meter in i rutan hittade hon dock inte, men eftersom hon sökte så fint kastade jag in en boll när hon inte såg som hon fick hitta som belöning. Duktig flicka =)

Sedan bar det av hemåt igen. Ikväll ska Isa få vara själv hela kvällen, lite småtråkigt för henne, men matte måste ju få ut och roa sig lite ibland med. Imorrn kommer Viggo hit och håller oss sällskap medan övriga familjen ska på dop. Dom kommer att få vara lite själva på kvällen då med, när jag ska på teater.

Tog inga bilder idag för det var så lerigt och regnigt, men lägger in en gammal med turturduvorna.

image213