Ensamma hemma...

Imorse när jag drog upp rullgardinen började solen sticka fram på trädkronorna. Det var en sån där bra morgon, där enerign bubblade. Jag tog med mig min träningsryggsäck och traskade upp till bruksan med Isa. Hon var inte lika pigg och glad som jag, men verkade ändå ganska tillfreds med tillvaron.
Jag hade med mig väldigt smaskigt godis idag, korv och köttbullar, och sånt är inte Isa bortskämd med! Men jag ville öka motivationen lite, och det gjorde den verkligen! =) Hon skötte sig jättebra hela passet!
Fria följet: mycket bättre idag! (Gjorde dock endast några svängar, för att inleda passet)
Ställandet: Snabbare än någonsin och hon verkade verkligen tycka att det var roligt att leka med leksaken som belöning, trots att jag hade smaskens i fickan.
Apport: Gick hur bra som helst, vi körde lite fot och hopp med apporten med och hon tuggade nästan ingenting på den.
Fjärrdirigering: Bättre än någonsin.
Kan det blir bättre? Nä! En sån där gång där man verkligen inser att ens humör spelar STOR roll...

Husse drog till fjällen igår så nu är tjejerna ensamma hemma.. Men jag tycker att vi sköter oss ganska bra. Igår bjöds vänner in på fika och invigning av  ny vatten-pipa, och idag har det varit hundträning, gym och skolan som gäller. När jag kom hem från skolan gick jag och Isa en lååångpromenad till vår udde där vi brukar bada på somrarna. Isa njöt av den friska luften och fina utsiken, medan jag fick ett långt och givande samtal med Anna i telefonen.

Nu är vi både trötta och hungriga... dax för mat!

image293
Trött Isa imorse

Kort träningspass

Imorse gick vi upp i ottan och drog oss till bruksan för ett kort träningspass. Efter lite tips från Linda kände jag mig peppad att testa på det vi pratat om.
Dock var hon lite ofokuserad idag. När det lät från arbetsplatsen vid Ikea tappade hon fokus helt (vilket hände hela tiden). Kan bero på henne efterlöp, eller att det var för tidigt för henne att tänka.

Jag började träningspasset med lite kontaktövningar och korta fritt följ sträckor. Det gick ganska bra, men jag fick använda mycket hjälper. Sedan fortsatte vi med inkallning med ställande och jag provade "stanna" och snabbare belöning som Linda tipsat om. Det gick bra de första gångerna, (jag hann belöna innan hon satte sig ner), men sen var det som att rumpen satte sig före hon hunnit stanna. Ska nog befästa "stå" mer och använda det trots allt.
Sedan provade vi några hopp som gick fint förutom att hon la sig ner en gång istället för att sätta sig ner. Vi avslutade med fjärrdirigering där det känns som att jag har gjort på rätt sätt, så nu är det bara att traggla som Linda sa, varje dag i en månad så borde det sitta =)

Efter det traskade vi hem igen i rask fart och jag åkte och tränade mig själv på gymmet. Rätt nöjd ändå, klockan 10.30 hade jag hunnit gått långpromenad, tränat Isa och tränat mig själv, det kallas effektivitet! Sedan väntade en lång dag på bibblan med hemtenta...

Skogsträning

Idag gick Isa och jag iväg till vår lilla skog för lite träning. Jag har funderat en del på hur jag fick upp motivationen för lydnaden förut när hon var liten, och kom på att jag sällan var på apellplan utan tränade mycket i skogen, för att hon tycker det är roligare där. Iallafall när man lär in nya moment som man "leker" fram i början. Isa blir så himla "seriös" på bruksan, vilket ju också är bra, men inte alltid. Så nu ska vi variera oss lite mer!

Idag tränade vi inkallning med ställande. Det gick rätt bra, men jag vill fortfarande att det ska gå snabbare för henne att reagera. Provade att kommender "stanna" istället för "stå" och då stannade hon jättesnabbt. Dock änvänder vi ju det kommandot till vardags när hon inte får gå längre, så givetvis satte hon sig ner efter ett tag i inkallningen. Hmm, för fnula lite på det där...

Sedan avbröt vi lydnaden med lite jaktapportering, eftersom det är nått som hon tycker är så kul också. Vi körde några enkelmarkeringar och en dubbelmarkering som gick jättebra. Sen körde vi ett sök där jag lagt ut några dummies som hon så fint plockade in, med glädje.

Vi avslutade träningen men lite fjärrdirigering vilket fungerar jättebra sålänge jag står bredvid henne, men såfort jag står framför henne flyttar hon fram varje gång hon sätter sig upp. Men det är bara att traggla vidare antar jag...
Nu när det är så mycket nytt för henne och hon inte har jättelätt för att koncentrera sig är det viktigt att köra korta och roliga pass, hellre två gånger per dag än en lång gång....


Ny design!

Som ni ser har min blogg fått sig ett rejält ansiktslyft! Snyggt va =) Hon som hjälpt mig har gjort massa fina designs, klicka här för att komma till hennes sida.

Så var det slut på den här veckan med. De två kommande veckorna kommer att bli intensiva med en mindre och en stor hemtenta, och KARMA-dagen som närmar sig med stormsteg. Nästan bara en vecka kvar! Jobbar jag båda helgerna och vill ju givetvis helst hinna med att träna både mig och Isa. Hmm, varför är det inte lite fler timmar på ett dygn?
Apropå träning känns det som att vi måste backa några steg med Isa. Hon är ofokuserad och lite slöare än vanligt, men jag vill ju ändå inte gå och vänta ännu längre med träningen, eftersom hon fått ett sånt långt avbrott. Men jag måste försöka motivera henne till att hitta glädjen med träningen igen, vilket inte alltid är så lätt. Varken jag eller Helena kände för apellplan, men eftersom jag drack en del igår vågade jag inte ta bilen till skogen, så det blev bruksan med med agility istället. Isa tycker det är roligt, men tröttnade snabbare än vanligt idag. Emellanåt tränade vi lite lydnad vilket gick ganska bra. När hon började tröttna fick hon hoppa lite vilket gjorde henne gladare. Nu har jag bestämt mig för att prova "trampa plattan" till inlärningen av rutan, ska bli spännande att se om det fungerar bättre.

image291
Isa kollar in Tisla som var på sitt busigaste humör idag.

image292
Matte uppskattade inte busfröet, men kom på ett knep som fick henne att fundera lite... "va fan håller hon på med?" undrar Tisla

Äntligen sökträning!

Jomen visst blev det av! 6 stycken för varandra halvt okända människor dök upp på samma plats i samma skog. Och så trevligt det var. Alla hundarna presterade ytterst bra och mattar/hussar var nöjda. Det tränades även på uppletande och spår. Kan inte bli mer hundigt =)

Isa körde näst sist och hade hunnit blivit lite övertaggad i bilen, som skakade av upphetsning av tre laddade hundar. Så jag tog ut Isa på en liten rastningstur innan det var vår tur. Hon var så glad och sprang runt runt som en liten toka. Jag fick koppla henne efter ett tag så hon inte skulle göra av med all energi på fel saker.
Jag skickade henne på två skick, ena figuranten var Ivanna som hon inte träffat på ett tag, men känner, och den andra figuranten var Micke som hon aldrig har hälsat på och som dessutom var en "läskig" kille. Skitbra tänkte jag, för då får jag se hur mycket jag måste träna på att ha okända människor som figuranter, om hon inte vågar går fram. Men det verkade inte vara nått problem alls. Hon drog fint och rakt ut mot båda utan agering (Ivanna hörde inte när jag ropade för jag ville först ha agering, men det vistade sig ju inte behövas). Hon kom fram till båda figuranterna, tog rullen som satt fast i halsbandet, kom tillbaka till mig och sen fullt ös på påviset som dessutom alltid var närmsta vägen. Kan man begära mer? Näää.. Så det fick räcka där för henne, på toppen.

Medan de andra körde lite uppletande/spår/ mer sök gick jag och Ivanna en prommis med hundarna. Ollie var kopplad men var ändå mycket intresserad av Isa, så nog luktar hon fortfarande!
Nu är vi hemma igen, vinden viner utanför och regnet slår mot fönstret. Det ska tydligen bli storm...
Snart ska jag på ett extra långt gympapass, snacka om aktiv ;)

Gammal bild på redo hund
image288

Hundträning, i bilder

image275

Idag hade vi sedan länge planerat i ett förmiddagspass på brukshundklubben. Jag tog med min underbara nya kamera för att dokumentera lite. Det känns att Isa har löpt och att vi inte tränat ordentligt på länge, för hon är inte alls så fokuserad som jag är van vid (vilket ju har förklariga skäl). Linförigheten gick lite bättre idag, men inte alls så som hon kan gå. Hon har börjat sätta sig lite på en skinkan som hon även gjort efter förra sommaren. Men jag tränade korta marscher, med mycket belöning och inte alls länge, så hon ska hitta glädjen i det fria följet igen.

Sedan började jag med inkallning med ställande. Jag började på låg nivå med att leka fram ställadet, sedan testade jag några gånger med hela att kalla in henne och lägga belöningen bakom henne. Det fiunkade jättebra idag, som att hon idag förstod konceptet att "belöna bakåt". (För att se bilderna större, klicka på dem.)



Sedan körde vi hoppet, men bara så att hon hoppade från mig och sen sitta ner.



Sedan var det dax för lite apportering. Detta tycker Isa är så roligt, fast idag tuggade hon lite på apporten på väg tillbaka. det hade hon ju slutat med lite förut.



Jag är ändå nöjd med dagens träningspass, och jag tror att det bara kommer att bli bättre och bättre nu när Isa slutat löpa.
Även boxertjejerna var givetvis med...


Här händer det grejer...

Vi har hunnit en del sen sist jag skrev. Det har varit helg, med både tenta och arbete, och både jag själv och Isa har fått träning. I går traskade jag och Helena till bruksan efter jobbet, och även Camilla från jobbet kom dit, alltid trevligt med fler folk! =)
Vi tränade lite inkallning med ställande, som gick ganska bra, lite apportering och fjärrdirigering, dock ganska korta pass, eftersom vi inte varit igång ordentligt på ett tag. Sedan kommenderade Helena mig i fritt följ, vilket var en mindre katastrof. Kontakten var väl inte det som var det största problemet utan hennes position. För långt ut, sitter snett, osv. Men det får vi träna mer på!

Idag har jag hunnit med en del. I morse åkte jag och tränade som jag inte gjort på två månader. Det var kul men väldigt jobbigt. Nu ska jag komma igång ordentligt! Sen åkte jag och klippte mig, tog bort topparna som blivit slitna på resan. Efter det gick vi bort till Helena och tog sällskap till Läckeby.

Idag  var spår på agendan. Jag hade planerat att lägga ett lätt och roligt spår för att hjälpa Isa på traven, men terrängen var lite dålig för det, så det blev ett lite svårare spår. Jag la två pinnar under spåret och en godisburk i slutet. Sen fick det ligga i 45 minuter medan vi fikade. Söta Helena hade tagit med sig varm choklad, och det var strålande sol och varmt.
Sedan var det dax att gå spåret, och Isa var jättetaggad. Hon tog upp spåret fint och började bra, men sen gick det bara utför, mest pga av mattes fel som snurrade in sig i spårlinan osv osv. Jag HATAR min spårlina och idag var droppen som fick bägaren att rinna över. Så nu ska det äntligen införskattas en ny!
Hon jobbade iaf på fint och hittade föremålen och slutet.
Efter träningen gick vi vår vanliga promenad. Redan i början var jag trött i benen efter gympasset på morgonen. När vi nästan kommit tillbaka till bilen upptäckte jag att jag tappat bort mitt koppel (vem annars)! Så det var bara att traska tillbaka halva vägen för att hämta det på fältet där jag fotograferat lite. Så efter nästan 3 1/2 timme ute är jag RIKTIGT trött och har inte ens energi att ta mig från datastolen till soffan. Men det är härligt!

Sen har det hänt en till grej. Vi ha eventuellt fått ihop en sökgrupp, äntligen! Nu ska vi inte ropa hej innan vi vet hur det kommer att bli, men Camilla är intresserad av att börja träna, en kille på jobbet var intresserad, Helena vill och några fler hund-vänner. Vi har bestämt "träff" på fredag så får vi hoppas att det blir ett gäng så man kan träna ordentligt. Ska bli sååå kul! =)

Lite bilder från dagen:

image270
Hundarna sitter fint och väntar...

image271
...sen gick det inte att hålla sig längre för lilla Tisla

image272
Busfrön på härlig äng

image273
Nöjd tjej

image274
Nyklippt matte (och kopplet i bakgrunden som låg kvar även när vi gått)

Apportering och promenad

Äntligen fick vi göra något roligt idag! Jag hade tidigare bestämt med Helena att vi skulle träffas och göra nått, och det blev en tur till Läckeby för lite träning och promenad. Isa blev superglad när jag tog fram träningsväskan och stoppade ner diverse dummys och godis och började promenera bort till Oxhagen. Och jag måste säga att jag nog njöt lika mycket som hon!

Vi promenerade först en bra bit in i skogen, och hundarna busade och mös i den strålande solen. Sedan stannade vi till vid ett fält för träning, jag höll till på fältet och vid kanten till skogen och Helena höll till på andra sidan skogskanten. Idag stod apportering på agendan! Jag som kört ganska mycket uppletande på senaste och tänkte att det skulle vara trevligt att börja lite med med jakten. Inte alls med några baktankar utan bara som träning och aktivering. Jag har ju trots allt en retriever =)

Jag började med att skumma igenom boken "retrievern som apportör" för lite tips och idéer. Sedan började jag med lite lydnad och stadga (efter att Isa sprungit in i Tislas uppletande-ruta medans hon arbetade!!). Hon fick sitta passiv lite och sedan gick vi fotgående (fast med "gå-fint-kommando") runt lite dummys som låg på marken.

Sedan började vi med linjetag. Det gick bra till en början, men sen ökade jag nog avståndet för mycket och hon fick problem med att hitta dem. Men hon springer iaf rakt ut, så hon har fattat det iaf. Sedan tränade jag några enkelmarkeringar som också gick finfint. Hon springer rakt ut och hämtar in den, men hon har en tendens att hålla dummyn "snett" i munnen, alltså mest i ena hörnet...???
Sedan hjälpte Helena till att kasta så jag fick prova mig på en dubbelmarkering, vilket faktiskt också gick finfint. Hon ville gärna dra lite mot den som blivit kastad sist, men hon gick på den jag skickade henne mot. Bra!
Till sist avslutade vi med ett sök där jag lagt ut tre dummys. Hon hittade alla fint och jobbar jättebra med näsan. Så jag är helnöjd och det är kul att vara på G igen!

Jag hade kameran med mig och tog en del bra bilder, den nya kameran är sååå bra och enkel! Eftersom jag gjorde så många saker idag förstår ni säkert att vi hade en del pauser emellenåt, så vi var faktiskt ute i 3 timmar. Hur härligt som helst =) Nu på kvällen har Isa sovit som en stock medans matte och husse har varit ute och ätit och firat alla hjärtans dag.
Lite bilder från dagen....

image264

image266

image267

image268

Min fina fina hund
image269

Solsken och tentaplugg

Isa är fortfarande slö på grund av löpet och har mest legat och vilat denna veckan, mellan promenaderna. Det har inte heller blivit någon aktivering annat än trevliga promenader. I måndags träffade vi upp Helena, Puma och Tisla och gick till vår hage för lite lek. Jag väntade med att släppa Isa tills jag var säker på att ingen annan var där, och hon höll på att krypa ur skinnet när de andra busfröna fick springa fritt och inte hon. När jag sedan släpper henne springer hon i full fart åt ett annat håll än tjejerna, hittar en bra pinne, och lägger sig sen nöjd ner och tuggar. Hm, förstår inte riktigt hur hon fungerar ibland... Men huvudsaken är ju att hon är nöjd =)

Igår skulle jag till Sara och plugga och tog då Isa med mig för att hon skulle få göra nått annat. Jag bestämde mig för att cykla så Isa fick springa med vid sidan. Hon är sååå söt när hon springer där bredvid cykeln, fullständigt superfokuserad med blicken rakt fram.

Idag har det varit en härlig dag med strålande solsken, synd att man sitter och tentapluggar då =( Och att det dessutom är skittråkigt. Men vi hann med en ordentlig och härlig lunchpromenad såklart! Det var mysigt och vi båda njöt av det fina vädret. Vi hälsade på hästarna och Isa roade sig med att skita ner sig som vanligt...

image263

Trött hund i höglöp

Nu i dagarna har jag märkt en skillnad på vår lilla krabat. Hon är trött och sover mycket, och markerar heeela tiden när man är ute, plus att den lilla svansen åker fint till sidan varje gång man ska sätta på tikskyddet.. Med andra ord är hon i höglöp. Så vi får inte vara på bruksan nu på några dagar, och nu när vi inte har bil tar man sig inte till nån skog heller, så det har blivit vanliga promenader här runtomkring. Ganska lagon för mig med nu när jag har en del att göra i skolan.
Igår tog jag dock med min en liten påse med diverse saker och en påse godis. Även om hon löper är det alltid lite kul med aktivering tänkte jag! Jag vallade av en lagom stor ruta och gömde 5 stycken föremålr, 2 av dem gömde jag rätt nära, eftersom hon tidigare varit lite slarvig med närsöken. De tre första föremålen (därav en av de som låg nära) hittade hon direkt.  Sedan tror jag att hon hittade en till men att hon struntade i den. Hon kom tillbaka två gånger innan hon hittade det fjärde föremålet. Sedan gick vi tillsammans in en bit och då kom hon på den femte saken som hon varit och nosat på innan.
Hon blev lite trött efter de tre första föremålen också, men det är ju inte så konstigt på tanke på allt. Sen vet jag inte hur mycket uppletande hon gjort när hon varit på "semester" i Norrköping.

När vi var färdigtränade fortsatte vi vår promenad mot vattnet. Jag hade tagit med min nya fina Ipod (kan man ju lyssna på nu när hon mestadels går i koppel) så jag satte mig vid en sten och lyssnade på musik medans Isa fnulade med sitt. Helt plötsligt hoppar hon i vattnet! Och jag som inte trodde att hon var en vinterbadare!

För övrigt tycker Isa att det är piss-tråkigt att gå på promenader nu när hon mestadels är kopplad. Det är inte det att jag inte litar på henne, men jag litar inte på en del andra idioter som inte kopplar sina hundar när man kommer och som sedan springer runt en kopplad Isa som nästan skiter på sig av rädsla. (Jaa, det hände på den här promenaden med). Undra om det finns sånna överallt eller om det bara är Kalmar som har samlat ihop alla idioter!

Isa har hittat nått spännande
image261

"Vart tog den vägen?"
image262

Börjar så smått...

Idag har jag faktist fått lite gjort iaf. Har kunnat plugga lite och på morgonpromenaden träffade vi Jossan och hennes boarder collie Rasmus. Jag hade räknat med en lunchpromenad med Helena, men Puma hade blivit lite dålig i magen, så de stod över. Då tog jag istället med mig träningsväskan och vandrade upp mot bruksan.

Det blev ett kort med ändå planerat pass. Varken jag eller Isa verkar kunna hålla koncentrationen uppe speciellt länge, så de kortare passen passar oss bättre just nu under löp (och min förkylning) och allt. Jag inledde med några kontaktövningar och gick tillbaka ganska långt till en del "valp-övningar", alltid bra att backa! Isa fixade allt galant och jag började med min första "övning"; ställandet. Jag vill att hennes ställande ska vara snabbare, så jag tränade det i samband med lek. Vi kampade och sprang runt, och när jag kommenderade "Stå" fick hon leksaken om jag tyckte det var snabbt nog. Den här övningen ska jag aldrig sluta med, för den fungerar så bra på henne. Gjorde en hel inkallning med ställande, och det gick ganska bra, men sen gick vi tillbaka ett steg igen.

Efter en liten paus körde vi hoppet, och började jag också mest på lek, då hoppar hon hur bra som helst på kommandot. Det är när man ställer upp sig fot och kommenderar det börjar spöka lite i hennes huvud. Men idag gick även det bra! Sist men inte minst tränade vi på sättandet i fjärrdirigeringen. Jag har bestämt mig för kommandot "Bakåt" så det blir ett helt nytt ord för henne som innebär att sätta sig upp på ett annat sätt. Det tränar vi även på lite hemma emellanåt, och jag tycker att hon redan nu har blivit bättre.

Fisen poserar med sin glugg =)
image258

Och så en bild på Fisen som valp, har tydligen varit dålig på det, så nu ska det blir bättring =)
image259

Back in business

Jaa, som jag trodde blev Isa lite dålig av den sk "pinnen" igår. Jag vaknade av att hon satt och hulkade nedanför sängen, men hon verkade ändå komma inldrigt undan märkte jag när jag då gick ut med henne. Efter att ha somnat om och vaknat av att våra gäster (läs Johanna och Danne) åka och köpt bröd, samt gjort en dunderfrukost åt oss (ooops!), åkte jag iväg till bibblan för att fixa lite föreläsningsanteckningar som jag behöver. Väldigt duktigt på en söndag tycker jag själv!

Därefter hade Johanna bestämt träff på bruksan med Eéa, och även jag och Isa följde med. Det var ju så länge sen! Eftersom hon löper höll vi oss på den andra planen, och jag hade inte direkt planerat någon hård-träning, bara försöka mig på kontaken och se vad vi har glömt under vår "separation". Till min glädje verkar vi inte ha missat alls mycket. Hon var as-taggad och lyssnade jättebra. Jag provade lite av varje, och konstaterade att jag behöver träna mer snabba ställanden (i ex rutan och inkallningen) och påbörja vår traggling med fjärrdirigering (hon sätter sig framåt och lägger sig bakåt). Rutan tänkte jag låta ligga tills löpet är över och vi hittar en vettig lösning på vårt problem.
Jag bestämde iaf träff med Eéa på fredag, så får vi se vad hon har att säga. Kul att vara på G igen tycker nog både jag och Isa!

Vill ni se före och efter bilder på Isas trimmning får ni gå till
Moas blogg.

Tillbaka... med bilder

Jaa, så var semestern tyvärr över. Det har varit underbart i både Costa Rica och New York, och det känns faktiskt inge vidare att vara hemma, förutom att Isa är här såklart.

Vi har rest runt i Costa Rica med bil och varit på fyra stycken ställen. Vi började med Jaco och förflyttade oss sedan till Malpais. Därefter var vi bara 6 stycken kvar (3 åkte hem) och vi andra fortsatte till Tamarindo och sen Cahuita på den karibiska sidan. Det har varit höga vågor och surfingen var lite läskig i början, men sen lärde man sig hur man hanterar vågorna bättre. Sedan åkte jag och Marcus vidare till Mew York där vi shoppade, vi på lite sevärdigheter och åt gott. Ingen har blivit sjuk eller rånad, så allt har gått osm på räls =) Mer kan man läsa på vår resedagbok.

När vi väl kom fram till Norrköping var det ett kärt återseende mellan matte, husse och hund. Isa var lite korthårigare, renare och mer hormonell än när vi lämnade henne. Joo, givetvis hade hon börjat löpa! Hon droppar dock ingenting, så det kan vara ett "för-löp" fortfarande. Vi kom till Kalmar igår kväll och jag tror att hon tyckte det var skönt, men verkar ändå haft det himla bra i norrköping.

Viggo med familj bor här denna helgen, men idag är de och besöker andra vänner. Isa och jag gjorde lördagsplaner med Helena och boxertjejerna, och gick en trevligt promenad i Läckeby i det ganska höstiga men fina vädret. Alla tre hundarna betedde sig delvis dåligt, Isa när hon fick tag på ett hjortben och vägrade släppa det. Jag trodde hela tiden det var en vanlig pinne, så hon har haft god tid på sig att få i sig en del äckel - usch!

Man är inte riktigt på G ännu, kommer nog ta några dagar innan man "landat". Som tur är har jag bytt bort denna jobbar-helg, och vi verkar inte ha föreläsningen förrns onsdag, så jag har gott om tid att kolla igen allt vad som hänt när vi varit borta.

Bifogar ett litet antal av massor av häftiga bilder..

Solnedgång i Jaco
image250

Utsikt
image251

Hittade några krokodiler under en bro..
image252

Våra vakthundar som jag ville ta med hem
image253

Huvudgatan (typ den enda) i Cahuita
image254

image255

Utsikt från Empire State Building, NY
image256

Marcus och jag i Central Park, NY
image257