Bruksan gånger två

Jaa, idag har var faktiskt varit uppe och tränat två gånger. Var inte riktigt menat så, men det blev så ändå. Imorse hade jag planerat att gå upp och träna lite på morgonpromenaden. När jag packade väskan blev Isa plötsligt helvaken och var laddad efter en ganska tråkig vecka men en sjuk matte. På programmet låg framför allt rutan. Ville ha någon slags tecken på förståelse hos Isa idag, men icke sa nicke. Jag gav klickningsmetoden ett till försök, men eftersom hon hade fått frukost tidigare på morgonen var hon inte tillräckligt godisorienterad. Hon satte sig fot vid mig och jag väntade och väntade... och väntade. När det inte fungerade provade jag Lindas sätt, och visade henne och belönade henne på punkten där jag vill ha henne. När det inte fungerade lekte jag att jag gömde leksak och när hon sprang mot rutan för att ta den kastade jag leksaken. Sen sprang vi till rutan tillsammans några gånger och jag belönade på punkten. Men poletten verkade inte trilla ner ändå.. Suck.

Vi fortsatte träningen med läggande under gång. Det gick suuuperbra! Vi har inte tränat det på ett tag för att ge de nya momenten mer tid, men hon verkade tycka att det var roligt med något som hon verkligen kunde. Pang ner i backen varenda gång. Det gjorde mig lite stolt. Sedan fortsatte vi med inkallande med ställande. Det gick faktiskt rätt bra idag. Några gånger la jag leksak bakom henne och någon gång testade jag att kasta över huvudet på henne. Men jag saknar fortfarande den reaktionen jag vill ha vid kommandot, så jag kommer nog att fortsätta att själv springa mot leksaken såfort jag har kommenderat.
Sedan provade jag en platsliggning i form av en hund; Isa. Jag gick och gömde mig och visade mig en gång på de två minuterna. Det gick bra och hon låg stadigt.

När vi var klara på plan såg jag att det var en lite agilitybana uppställd. Vi gick dit och avslutade med lite agility. Några hinder och A-hindret fick det blir och hon tyckte det var jätteroligt och hade bra fart. Sedan traskade vi hem igen, och när vi kom hem hade vi varit borta i 2 timmar.

Sedan bar det av till skolan för att bjuda de internationella studenterna på lunch. När jag kom hem ringde jag Helena som precis skulle ut och gå. Jag bestämde att jag skulle följa med, men hon skulle upp till bruksan och träna. Jaja, jag kan väl följa med dit och kanske gå hem innan tänkte jag. Men jag tog iaf med mig en boll och lite godis. Det slutade med att jag tränade igen, men agility igen. Jag byggde en rak bana som hon kunde bränna på och sen några hinder som hon kunde hoppa "slalom" tillbaka. Hon har blivit jätteduktig =) Snabbt går det och jag behöver inte följa med hela vägen utan kan numera bara peka på hindrena...
Sedan fick Isa träna lite passivitet när jag kommenderade Helena. På vägen hem fick hundarna leka lite trots att det var mörkt, så vi var inte hemma förrns efter två timmar igen.

Ikväll har Linn och Boo varit här och kollat på Idol och sjungit med gitarren. Isa är trött men jag hoppas att hon sover ordentligt i natt för imorrn måste hon vara på hugget när Viggo med familj kommer och busar lite =)

Idag fick vi förresten vårt Lydnadsprov på posten. Det kostade en del men dyrt var det. Tänkte egentligen inte beställa det, men sen kom jag på att det var lite kul att ha. Men blir det några fler LP så kommer vi nog inte beställa hem dom... Nu ska jag och Isa sova, husse är i Stockholm så det är tjej-helg denna helg.

Bilder...!

Här har det inte hänt mycket. Efter att jag bloggat sist blev jag dundersjuk under natten och har legat i sängen med magsjuka tills idag ungefär. Men idag orkade jag mig iaf ut med hunden, men eftersom jag inte har så mycket energi så fick Isa leka av sig lite med boxertjejerna. Himla bra för oss mattar som inte känner sig på topp =)
Helena hade med sig sin kamera och fick en hel del bra bilder som jag tänkte dela med mig av.
Tack Helena! =)

image208

Isa var som vanligt mest intresserad av pinnen
image209

image210

Kolla så stooor Tisla blivit!
image211

image212

Sena träningstillfällen

Eftersom det är en del som händer nu med både skola och jobb med mera har det blivit lite "intryckta" träningar. I fredags kväll skulle Linda och co träna agility. Jag åkte dit lite tidigare och tränade lydnad eftersom det inte blivit så mycket sånt på sista tiden. Jag tränade främst rutan, och det gick sådär. Nångång gick hon själv till punkten jag ville ha henne, men hon verkade inte riktigt förstå vad som var "det rätta". Sen kom de andra och vi byggde en ganska invecklad bana, iaf för oss. Vi delade upp banan lite och tränade på olika serier, och det gick faktiskt bra. Isa verkade tycka att det var kul och Linda instruerade oss lite i vad vi kunde göra för att det skulle bli bätte. När vi kört en liten bana några gånger åkte vi hem, ville inte spendera hela fredagskvällen på klubben, man är ju där så mycket ändå...

Lördag och söndag har jag jobbat och i lördags fick Isa följa med boxertjejerna till skogen. Jättesnällt! Idag har hon varit hemma hos Sara och hållt henne sällskap bland böckerna. Jag åkte dit och hämtade henne efter jobbet och åkte direkt till klubben efter det. Jag började men kontaktövningar i form av lite fotgåendet. Sedan tränade jag på inkallningar med ställande som faktsikt börjar gå bättre nu. Hon var supertaggad och sprnag tre stooora varv runt hela plan varje gång hon fick leksak som belöning. Sen var hon såklart jätte godis-sugen eftersom det var middagsdags i hennes huvud. Nästa moment jag bestämt mig för var fjärrdirigering, vilket kanske inte var så bra när hon var så pigg idag. Ner går jättebra, men när hon sen ska sätta sig upp igen flyttar hon på baktassarna. Hmm, svårt det där.
Sist tränade vi apportering med leksak som belöning när hon inte tuggade på den. Problemet idag var att hon inte släppte apporten, utan sprang runt leksaken med apporten i munnen...nu är jag tveksam på hur jag annars ska belöna henne när hon inte tuggar. Sen kom Marcus dit som fick jobba över lite på jobbet idag, och vi avslutade med en budföring. OJ vilken fart hon hade fastän det här var sist på träningspasset. Och just det, innan kommenderade husse oss i fritt följ, och hon hade verkligen SUPERkontakt, men lite för långt fram då hon var så taggad, vilket också brukar innebära sneda sättande. Men är ändå nöjd med dagens pass!

Nu ska jag dyka ner i skolböckerna igen.. Hej hopp!

Till skogs med tre tokingar

Det har inte blivit nån hundträning på några dagar i detta hushållet. Jag har haft en del att göra både i skolan och jobb och Marcus likaså. Jag har dock varit uppe tidigt och gått hurtiga och långa morgonpromenader med Isa, men hon har inte gjort så mycket annat aktivt. Så idag efter att jag "jobbat" på entreprenörs-dagen hämtade jag upp Helena, Tisla och Puma och vi begav oss till skogen.
Med tre stycken mer eller mindre uttråkade hundar lösa i skogen, gick det vilt till. Isa har ju som sagt inte gjort speciellt mycket aktivt och Tisla har varit sjukskriven och kände sig nu jätte-frisk. Så det var mycket spring i benen hos alla tre idag. Vi gick först en promenad, sen stannade vi och tränade på det vanliga stället.

jag hade faktiskt tagit med mig några dummies idag och tränade lite apportering. Det var ju himla länge sen! Jag bröajde med att träna lite inkallningar med visselpipan, nått som funkade super. Sen gjorde jag några lätta linjetag vid en stig som också gick fint. Sen gjorde jag en enkel markering samt ett fritt sök. Söket gick ganska bra, men hon var lite rädd för en presenning som låg vid ett träd, så vi blev lite avbrutna av det. Men hon hämtade in två stycken fint och jag hämtade den tredje för att tagga henne lite extra. Vid det här laget var hon ganska trött och vi gick och kollade på Puma som tränade uppletande istället.
När Puma var klar hade hon som vanligt lämnat plånboken som Helena alltid lägger ut, så medan Tisla gick sitt såår, skickade jag Isa i rutan och kommenderade "leta". Hon stack som ett skott, men orkade inte så länge, utan sprang några ordentliga rundor, och sen kom tillbaka utan plånbok. Jag gick med henne ut en bit och visade ungefär var den skulle ligga. Hon letade och letade, och till slut såg man hur den lilla svansen viftade frenetiskt och sekunden efter hittade hon den =)
Vid det här laget var hon ordentligt trött, todde jag iaf, så vi körde inge mer apportering. När alla hundarna sedan var färdigtränade, började vi gå tillbaka. Då verkade hundarna få ny energi, för de sprang runt lika mycket på tillbakavägen.
Nu ligger dock Isa i sin säng och sover djupt. Så härligt att se! Nu kan jag slappna av lite också och plugga utan att ha dåligt samvete.
Imorrn ska jag till klubben och faktiskt träna agility med dom andra tjejerna. Tror dock jag åker upp lite tidigare och tränar lite lydnad innan...

Isa kollar på Helena när hon går spår
image207

Summering

I helgen var som sagt mina föräldrar här, vilket som vanligt är himla trevligt!

För att komma rakt på sak och summera de senaste träningstillfällen med Isa så hann vi faktiskt med ett i lördags eftermiddags. Mamma följde med på prommis och träningsväskan fick följa med. När vi kom till vår "lilla" skog vallade vi av en liten ruta och jag gömde 4 föremål i rutan, 3 leksaker och en lambi-näsdukar förpackning. De tre "roliga" föremålen hittade hon utan problem, och näsdukarna var hon nära hela tiden, men hon förstod inte vad det var hon skulle hämta in. Jag kallade in henne och visade näsdukarna, men hon förstod fortfarande inte. Då sprang vi ut tillsammans och jag pekade på den. Då tog hon den så fint och sprang in med den tillsammans med mig. Jag gömde den en gång till och då hittade hon den lätt. Duktig tjej =)

I söndags eftermiddag åkte vi till Värsnäs och jag la ett spår. Det var ca 200 meter långt, men två vinklar och två pinnar samt en leksak i slutet. Det fick ligga i ca 40 minuter medan vi gick en promenad. När vi kom tillbaka TROR jag att det har varit nån och gått i skogen, för hon vittrade högt med näsan nästan direkt. Hon spårade kanske 20 meter, sen åkte näsan upp med jämna mellanrum. Hon tog första vinkeln och pinnen fint, men sen förlorade hon spåret helt och sökte av skogen med hög nos. Hon hittade dock leksaken, men inte på rätt sätt.
Kanske var det dumt att spåra dagen efter uppletande?
På väg tillbaka till bilen sprang hon runt och vädrade näsan genom hela skogen och vi höll alla tre att gå rakt i den färsk skithög. Vem f*n sätter sig och skiter i skogen precis vid vägen!? USCH!

Imorse gick jag upp relativt tidigt och traskade upp till klubben. Jag började med att träna kontakt och några snabba lägganden, som gick jättebra! Jag fortsatte göra 3 stycken inkallningar med ställande, och det gick faktiskt ganska bra. Jag la leksaken bakom henne och kommenderade henne nästan direkt att stå, hon saktade ner lite och jag exploderade och visade henne leksaken (för att få en snabb reaktion).
Sedan tränade vi hoppet och när hon kommit över hoppet kastade jag bollen en bt bort så hon lär sig att ta ut hoppet lite. Det gick också bra! Avslutade med några lägganden och sättanden i form av fjärrdirigering, men baktassarna flyttar sig hela tiden, så det måste vi lägga ner mer tid på bara att träna det.
När jag var klar såg jag på klockan att vi varit och tränat i ca 15 minuter. Snacka om effektivt! Vi båda kände oss nöjda, så vi traskade hemåt igen. Det är ju bättre att träna lite korta pass oftare tycker jag. Sen att det lätt blir halvdagar när man tränar flera tillsammans är en annan sak =)


Kursavslutning

Idag var det kursavslutning på kursen. Tråkigt tycker jag! Jag har lärt mig otroligt mycket, och känner en väldans inspiration inför framtiden. Det har du gjort bra, Linda!
På schemat stod "överträning", dvs att träna lite svårare och lite längre än vad som krävs på tävling. Det kan även innebära störningar i olika slag, och igår hade vi en väldigt bra störning i form av snö. Isa verkade tycka att planen numera istället var ett stort fält med snö på. Men som sagt, perfekt störning.
Jag började köra lite fritt följ i långa sträckor och längre språngmarscher. Och oj va hon hoppade... Sen gjorde jag några inkallningar på längre avstånd och hon sprang så snön yrde runt henne med öronen som hoppade upp och ner. Sötis. Mellan momenten var hon lite distraherad och gick mest och fnulade i snön, men hade ändå bra koll på mig trots att det var många lösa hundar och en kurs till bredvid oss.
Jag tränade även på lite stegförflyttningar, och att backa med henne i fotposition. Det gick faktiskt jättebra!
Efter inte så länge började alla frysa och vi avslutade inne med fika som Linda hade bakat. Gott och mysigt! Vi hade köpt en lite avslutspresent i form av choklad och vin och några bollar till den söta assistenten Smulan. Vi har även sagt att vi ska försöka fortsätta träna lite tillsammans och hjälpa varandra framåt, hoppas det blir så!

Sedan drog jag vidare mot kåren och Sahara hotnights. De var superbra och väldigt kul, men idag har det varit mindre kul. Tillbringat i princip hela dan i sängen ..hmm... Men jag har kommit med Isa trots det såklart, på förmiddagen gick jag en promenad med Linn och Boo, och sen på eftermiddagen träffade vi upp Helena och tjejerna. På väg dit blev Isa överlycklig när hon märkte att vi gick mot Viggo.. När vi kom fram gick det även en gul labbe-hanne som Isa såklart såg och drog som en tok efter. Men efter inte så lång tid förstod hon att det inte var Viggo.. Då vart hon så besviken... Blev dock bättre när hon träffade på boxertjejerna. Sötis!

Imorrn kommer mamma och pappa! Ska bli himla trevligt... Och skööönt att varken jobba eller tävla en helg, det var över två månader sen det hände sist. Visst, man får pengar av att jobba och det är kul att tävla, men det är jobbigt att inte kunna "bara vara" nångång.

Kursavslutning

Idag var det kursavslutning på kursen. Tråkigt tycker jag! Jag har lärt mig otroligt mycket, och känner en väldans inspiration inför framtiden. Det har du gjort bra, Linda!
På schemat stod "överträning", dvs att träna lite svårare och lite längre än vad som krävs på tävling. Det kan även innebära störningar i olika slag, och igår hade vi en väldigt bra störning i form av snö. Isa verkade tycka att planen numera istället var ett stort fält med snö på. Men som sagt, perfekt störning.
Jag började köra lite fritt följ i långa sträckor och längre språngmarscher. Och oj va hon hoppade... Sen gjorde jag några inkallningar på längre avstånd och hon sprang så snön yrde runt henne med öronen som hoppade upp och ner. Sötis. Mellan momenten var hon lite distraherad och gick mest och fnulade i snön, men hade ändå bra koll på mig trots att det var många lösa hundar och en kurs till bredvid oss.
Jag tränade även på lite stegförflyttningar, och att backa med henne i fotposition. Det gick faktiskt jättebra!
Efter inte så länge  började alla frysa och vi avslutade inne med fika som Linda hade bakat. Gott och mysigt! Vi hade köpt en lite avslutspresent i form av choklad och vin och några bollar till den söta assistenten Smulan. Vi har även sagt att vi ska försöka fortsätta träna lite tillsammans och hjälpa varandra framåt, hoppas det blir så!

Sedan drog jag vidare mot kåren och Sahara hotnights. De var superbra och väldigt kul, men idag har det varit mindre kul. Tillbringat i princip hela dan i sängen ..hmm... Men jag har kommit med Isa trots det såklart, på förmiddagen gick jag en promenad med Linn och Boo, och sen på eftermiddagen träffade vi upp Helena och tjejerna. På väg dit blev Isa överlycklig när hon märkte att vi gick mot Viggo.. När vi kom fram gick det även en gul labbe-hanne som Isa såklart såg och drog som en tok efter. Men efter inte så lång tid förstod hon att det inte var Viggo.. Då vart hon så besviken... Blev dock bättre när hon träffade på boxertjejerna. Sötis!

Imorrn kommer mamma och pappa! Ska bli himla trevligt... Och skööönt att varken jobba eller tävla en helg, det var över två månader sen det hände sist. Visst, man får pengar av att jobba och det är kul att tävla, men det ärjiobbigt att inte kunna "bara vara" nångång.

Mer snö!

Imorse när jag vaknade var det återigen vitt på himlen! På marken låg det också lite och på den tiden det tog för mig att gå upp, klä på mig och komma ut var det ett ganska bra vitt lager på marken och stooora flingor som piskade mig i ansiktet av vinden. Isa sprang som en tok runt och nosade runt under snön så hon blev alldeles vit på huvudet. Härligt!
Eftersom hon inte fått mat innan bajsade hon och kissade rätt fort, innan hon satte av tillbaka till huset. Skönt när man själv inte är sugen på nån längre prommis =) Marcus skulle ända ta med henne på en promenad en halvtimme senare.
När jag var ensam beslöt jag mig för att städa köket lite, blir så himla äckligt snabbt där inne. Och helt plötsligt var det skol-dax! idag var det projektmöte innan föreläsningen, och KARMA-möte efter föreläsningen. Mycket att stå i! Så jag fick tacka nej till jobb idag som sved ordentligt i plånboken..

Ikväll ska jag iväg till Stina för lite mys. Eventuellt får Isa följa med och komma ut på lite äventyr. Imorrn är det avslutning på hundkursen och sedan SAHARA HOTNIGHTS =)

Isa imorse på promenad
image206

Spår och snö

I helgen har vi jobbat, så på lördagen fick Isa vara hos Boo, och på kvällen kom Boo hit och jag var hundvakt. På söndagen fick hon en promenad av Niklas, men hon var ganska uttråkad när vi kom hem, så vi gick en långt kvällspromenad. Det är oftast inte det första man vill göra när man äntligen kommer hem från jobbet, men måste man så måste man. Men denna söndagspromenad var faktiskt väldigt trevlig. Marcus och jag gick tillsammans och när vi gått några minuter började det snöa. Det Kom mer och mer och flingorna blev större och större. Det var som sån där snö man vill ska segla ner utanför fönsterna på julafton! Fick sprang runt och var lycklig när hon återigen fick jaga snöbollar.

Imorse låg det fortfarande lite kvar, men det var mest kallt. Riktigt läskigt var det att åka till jobbet med sommardäcken på.. Blev en långsam tur... Efter jobbet åkte jag till gymmet och när jag träffades diverse kompisar där tog det såklart dubbelt så lång tid att träna. Så Isa (som egentligen inte fått varit ute någon längre vända) var inte glad. Men gladare blev hon när jag tog fram träningsväskan och öppnade "träningslådan", dvs lådan där alla andra träningssaker ligger som inte finns i väskan.

Jag hade bestämt mig för spår idag eftersom det säkert var ett år sen vi körde det sist. Sen ville nog både jag och Isa komma ut i skogen lite, efter ett uppehåll då vi inte hade bil.
Jag la först ur spåret som inte blev sådär jättelång, men med två vinklar och tre roliga föremål. Eftersom hon inte gjort det på så länge (för att jag hävdat att hon tyckt det var tråkigt, bara för att jag tycker det) ville jag att hon skulle hitta glädjen i det idag och därför använde mig av roliga leksaker som föremål istället för "pinnar". Sedan gick vi en promenad. Hon trippade på i snabb takt direkt och var jättetaggad på skogen (var ju så länge sen), när vi gått ett tag vände och sig om och väntade lite på mig och tittade bedjande på mig. Jag sa "varsågod" och hon försvann som ett sträck in i skogen. Jag såg henne svanstipp hela tiden eftersom skogen numera är ganska kal, och hon sprang runt i cirklar över stock och sten ett tag innan hon kom tillbaka till vägen och fortsatte som ingenting. Vilken härlig syn! Är hon glad så blir jag glad.
När vi hade gått i ca 40 minuter återvände vi för att ta spåret. Isa förstod direkt vad som var på gång. När jag satt på selen och linan drog hon ut själv och hittade spåret direkt. Hon var lite för förväntansfull för hon traskade på lite för snabbt, annars var det klockrent. Hon hittade alla tre föremålen och tog upp dom till mig. Det brukade hon inte göra, hennes problem sist var att hon inte tyckte föremålen var roliga, och hon markerade dem ytterst snabbt och försatte sen vidare direkt. Hon tog vinklarna bra (lite snabbt igen) och när hon en gång i slutet missade någon meter, gick hon snabbt tillbaka igen ioch hittade rätt. Duktig tjej! Repet låg som sista föremål och vi lekte med det ett tag. Hon verkade tycka att det var jättekul att spåra idag! Förhoppningsvis smittar det över på mig med. Jag tycker inte att det är tråkigt alls, men sök är såååå mycket roligare! Men eftersom det aldrig blir några sökträningar så får det väl bli spår vi får köra på om det ska bli bruks för vår del, iaf i appellen. Men spår kommer aldrig att bli lika kul som sök =)

Fick nått kort i skogen där hon fastnade, annars var det bara vita stäck på de övriga korten.
image205

image204

Fredagsträning

Idag hade jag bestämt med Helena att vi skulle upp och träna en sväng. Linda följde också med.
Efter att ha tvättat 5 (!) maskiner var jag äntligen klar och gick iväg för att möta familjen Boxer. De har ju flyttat till huset bredvid Johanna och Viggos gamla lägenhet, så det kändes helt rätt att gå till dagiset vid skälby och vänta.

Idag körde jag främst rutan. Jag gjorde samma sak som vi gjorde igår, dvs leda fram henne till den bestämda punkten i rutan och belöna samtidigt som man lägger in namnet "rutan" med jämna mellanrum. Men sen när jag försökte att inte hjälpa henne lika mycket längre tog det stopp. Jag tänkte trots det fortsätta på det här sättet ett tag för att ge henne en ärlig chans att själv kunna räkna ut var punkten är emellan dessa fyra koner. Jag la en leksak vid punkten och skickade henne långt ifrån, och det sprang hon ju givetvis som ett skott till den rätta punkten. Då är det viktigt att jag springer med och belönar henne just där. Linda hjälpte mig lite idag med, skönt med lite "stöd" när man är helt lost på ett moment.

Sedan ville Linda träna lite platsliggning/sittning så det gjorde vi. Isa och Puma fick ligga och Smulan fick sitta. Vi körde två gånger eftersom Smulan verkade vilja lägga sig ner. Isa var jätteduktig båda gångerna. Den första gången gömde jag mig lite sporadiskt, men den andra gången var jag säkert gömd i över 2 minuter (vi körde i 3 min) så det känns bra att hon verkar så trygg i platsen.

För att lösa upp henne lite efter lekte/tränade vi med bollen (som hon faktiskt gillar och som vi fått låna av Smulan). Jag låtsades kasta iväg den och när hon sprungit iväg en bit visade jag att jag fortfarande hade den, kallade in henne och då la jag in ett ställande. Det gick bra!

Avslutningsvis tränade jag lite fjärrdirigering. Jag satte henne ner, gick en bit framför henne, kommenderade ligg och belönade efter det. Sen löste jag upp henne och gjorde samma sak några gånger till. Eftersom vi tränade ganska intensvit många dagar i sträck nu så nöjde jag mig med det idag.
Istället fick Isa ligga passiv en del när jag dels pratade med Linda och Helena, dels kommenderade Helena. När vi stod och pratade låg hon jättefint, men när jag kommenderade kom hon framspringandes två gånger till mig. Hon tyckte antagligen att hon legat passiv allt för länge medans Puma fick jobba...

På vägen hem gick vi genom hagen och hundarna busade loss. När vi sedan kom hem var Boo ute och ville leka med Isa, så då fick hon ställa upp lite till =) Nun är vi äntligen är hemma igen, över tre timmar senare och hunden är något trött.

Tog några kort på träningshundarna idag:

Isa med "sin" boll
image200

Tisla (ngt uttråkad kanske?)
image201

Puma, klar för ett appell-lydnadsprogram

image202

Smulan, väntar spänt på sin bokllsom jag håller i..
image203

Nya moment!

Nu är det dax att lära sig lydnadsklass 2 momenten. Ska bli himla kul och spännande! Igår hade vi kurs och nu känns det som jag verkligen kan börja träna på allt vi gått igenom. Tidigare har jag varit tvungen att fokusera mest på ettan eftersom vi har tävlat en del under denna lydnadskurs.

Vi började med att välja ut ett moment vi ville träna på. Alla tyckte att inkallande med ställande (och läggande för dem som är i trean) var ett moment som behövdes mycket träning. Jag som missade den gången då vi gick igenom inlärningen av momentet fick en snabbgenomgång av tränade Linda.
Vi använde oss av två leksaker, en som jag la bakom Isa och en som jag tog med mig. Sen kallade jag in (på ganska långt avstånd) och sa nästan stå direkt. Efter detta (även om hon inte stannar helt) säger man varsegod till henne och hon får springa bakåt och ta leksaken. Isa verkar inte förstå riktigt för det funkade inge vidare på henne. Bättre gick det när jag kastade leksaken över huvudet på henne, men då får man inte riktigt samma reaktion som man vill ha. Vi ska nog fortsätta lite med båda.. jag tror på att kombinera olika sätt, det har fungerat bra hittills.

Sedan tog vi en liten fikapaus och efter pausen fortsatte vi med att sätta ihop olika moment helt slumpmässigt. Syftet var att få en hund som inte förutspår vad som kommer att hända och därmed bli mer på alerten. Det funkade sådär för Isa i början. Körde fritt följ men olika slags kommenderingar, exempelvis ställande och läggande. Efter ett tag började hon sakta farten allt mer för att  hon väntade på ett kommando. Men andra gången gick det mycket bättre. Jag körde lite hopp från fotgående och inkallning från ett läggnade osv. Hon blev på hugget och man såg att hon verkligen tänkte efter på vad mina ord betydde. Bra övning! det var kul att se hur Berrys hund (en kursdeltagare) blev peppad. Han tyckte verkligen att det var jättekul att inte veta vad som kommer att hända!

Efter vi åkte hem frågade Linda om jag ville träna lite nån dag. Jag missade de extragånger som Linda erbjöds sig under kursen, och snäll som hon är ställder hon upp en extragång för mig. Hon behövde även lite hjälp med kommendering så vi bestämde träff på bruksan idag kl 10.00.

Jag tog bilen upp (som fungerar någorlunda nu, men känns inte pålitlig) för att jag skulle hinna till skolan efter träningen. Jag gick en promenad i hagen vid bruksan och stötte då på Ollie och lille Åke. de fick leka lite, och OJ va länge sen det var! Det märktes tydligt att Isa luktar lite för Ollie var på henne hela tiden. Sedan gick vi vidare mot bruksan igen och träffade Linda.
Jag börjde med att värma upp lite med inkallande med ställande, men det gick ungefär som igår. Sedan kommenderade jag Linda och det tog inte många minuter. Sen var det Lindas dax att hjälpa mig. Eftersom jag inte börjat träna tvåans moment riktigt så har jag inte heller någon aning om vad jag ska börja med. Så Linda sa att vi skulle gå igenom hela tvåan och se hur jag ska gå tillväga med alla moment och vad jag måste tränade vidare på. Superbra!

Såhär ser det ut idag: (8/11)

Fritt följ: Går bra! Bättre att hon är lite övertaggad än ät andra hållet. Förbered halter bättre. Annars bara att kämoa vidare eftersom det finns i alla klasser.

Läggande under gång: Kan redan, men kan ju alltid träna på att lägga sig snabbare och verkligen betonda LI-GG.

Inkallande med ställande: Som vi gjort, lägg leksak bakom henne som hon får ta när jag kommenderar STÅ. Ett annat alternativ som jag tror jag ska köra mycket på är att låtsas kasta en leksak, när hon märker att den inte finns där, kallar jag in och då kommenderar stå innan jag kastar leksak. Fungerade bra idag!

Rutan: Svårt! Antingen gå med henne och belöna och döp punkten till "rutan", eller gå långt ifrån och skicka henne och lägg en leksak vid punkten som hon ser när hon kommer närmare rutan. Ska nog kombinera dessa med.

Apport: Måste ha mer fart på vägen tillbaka, tuggar inte då heller! Kasta boll när hon är på väg tillbaka bakåt, INNAN hon hunnit tugga nått.

Hopp: Kasta leksak ett tag till, behöver bli mer säker.

Fjärrdirigering: Träna antingen ligg eller sitt, gå mot henne lite så hon sätter sig bakåt, har en tendens att hoppa fram för varje gång...

Såå, nu har vi lite att träna på =) Bara att kämpa på! Kuuul...

Tillbaka till skolan

Igår började vår nya kurs interkulturell kommunikation. Verkar jättekul och spännande! Hoppas verkligen den är så bra som jag trott, har haft höga förväntningar på denna kurs redan när jag sökte till programmet.
Det är rätt skönt att vara tillbaka i skolan igen, man blir trött på ett helt annat sätt än när man har jobbat en hel dag. Och här kan man bestämma mer själv. Denna kurs har föreläsningarna lagts på eftermiddagarna också, vilket passar superbra nu när det blir så mörkt på eftermiddagarna. Igår hade vi föreläsning 13-16 och jag blev väckt av Isa vid åtta. Då gick vi en långpromenad, och när jag kom tillbaka från den åkte jag till gymet.
Sen hann jag ändå åka hem igen och duscha och äta lunch innan skolan började. Hur soft som helst. Så kan man plugga på kvällarna när det ändå knappt går att vara utomhus för att det är så kallt och mörkt.

Idag har dagen dock inte varit lika soft för att jag har jobbat, men imorrn blir en liknande dag som gårdagen. Då är det ju hundkurs på kvällen med... Idag hämtade vi hem bilen från verkstan. Känns skönt att ha den hemma, men jag känner inte att den ät pålitlig. Tomgången går väldigt högt trots att de satt ner den så mycket som det gick.. Samt att den hackar fram när den är kall.. Så några längre turer med den vågar jag mig inte på.. Tror dock att jag tar den till kursen imorrn, för jag får kalla kårar längs ryggen bara av att tänka på att gå den mörka och otäcka vägen helt själv fram och tillbaka. Är det nån som vet nån ganska billig liten bil med utrymme för lilla Isa i bakluckan är det bara att hojta till!

Isa  på morgonpromenad  med höstig bakgrund
image199

Tävling, LK1, Rödeby

Oj, vilken underbar hund jag har! Idag var hon sååå himla duktig. Vi var samspelta och båda tyckte verkligen att det var kul. Isa märkte direkt imorse att nått var på gång, och idag kändes det för första gången som att hon förstod vad som skulle hända. När vi kom till Rödeby brukshundklubb lite innan kl 8 började vi med att lotta. Vi drog nummer 10 och klass II var innan oss. Därför blev det en hel del väntan efter platsliggningen. Men själva platsen gick bra, hon låg stabilt hela tiden. Sedan på tandvisningen fick vi gå fram till domaren en och en (något vi aldrig gjort förut) och jag var lite nervös för att det var en man (tidigare har vi haft "turen" att få kvinnligare domare, Isa är ju lite reserverad mot män). Men det gick bra och vi fick en tia på båda momenten. Det kändes som en bra början. Men sen när det var så himla lång väntetid blev jag bara mer och mer nervös. Men när jag väl plockade ut Isa från bilen och började rasta henne och sen träna lite lätt på parkeringen kändes det mycket bättre. Jag kände att hon var med mig på ett sätt som hon aldrig tidigare varit på en tävling. Och det kändes som att hon visste vad som krävdes av henne idag.
Jag sa ju efter sista tävlingen på Öland att jag ville att linförigheten skulle sitta idag, och det gjorde den =) Inte perfekt, men mycket bättre än någonsin på tävling. Det var en vänstersväng på publiken som hon inte var med på, men sen hade hon fin kontakt och viftades svans.
TYVÄRR nollade vi läggandet, något som jag inte riktigt vet varför. Vi började bra och jag kommenderade tydligt som jag brukar, och jag känner att hon lägger sig ner.. men sen när jag fortsätter gå hinner hon ikapp mig och går ett väääldigt fint fritt följ, men det hjälps ju inte när det är läggande under gång som är momentet.
Det kändes lite trist, men eftersom Isa verkade tycka att det var så roligt så var jag glad ändå. De övriga momenten gick också bra och jag fick till slut ett första pris igen, vilket innebär att jag fått mitt LP1 =) Weehoo!
Och jag är jättenöjd verkligen.
Dock känns det lite surt att jag nollade läggandet för hade hon bara lagt sig ner hade jag fått himla bra poäng tror jag, och det är ju alltid kul. Plus att det var himla fina priser, så det hade inte suttit fel att vinna på det sättet heller...

Protokollet:
Platsliggning - 10p (koeff 3)

Tandvisning - 10p (koeff 1) Och nu slipper vi det, skönt =)

Linförighet - 8,5p (koeff 4)

Läggande - 0p (koeff 2) Så himla synd!

Inkallande - 10p (koeff 3)

Ställande - 9,5p (koeff 3) Domarkom: Litet steg

Apportering - 6,5p (koeff 1) Domarkom: Tugg
Jag tyckte att det kanske var lite hårt att dra ner så mycket, men men...

Hopp över hinder - 10p (koeff 2)

Helhetsintryck - 9p (koeff 1) Domarkom: Trevligt ekipage
Man tackar =)

Poäng: 168 (1:a pris) Placering: 5 av 16

Det roligaste var att fler personer kom fram till oss efter och berömde oss. De sa att vi hade ett fint samarbete och att allt såg jättebra ut. Så himla kul att höra det av helt okända personer! Marcus sa att man blev glad av av att titta på Isa idag och det verkade ju som att fler blev det. De sa att det syntes att vi tränade med positiv inlärning och fokuserade på att saker och ting skulle vara roliga. Många frågade från vilken kennel hon kommer från, och det var lite roligt att visa att privatuppfödningar minsann också kan =)
Jaa, idag var en bra dag!

Veterinären med mera

Igår morse åkte vi alltså till veterinären för att kolla upp Isa så inget var fel på henne pga hennes lite märkliga beteende de senaste veckorna. Veterinären kollade upp henne ordentligt och vi hade tagit med ett urinprov som såg bra ut. Hon vägde 24,6 kg och har alltså gått ner en del... Jag har ju märkt att hon sett smalare ut än tidigare men trodde att det var pga att hom tappat all päls. Nu trodde jag att hon hade gått upp mycket för jag har sett att hon ser lite "tjock" ut.. men jag fick alltså svar på att hon inte var det,  och vetten tyckte hon var perfekt i hullet.
Dock var han lite oroad över att hon bara löper en gång om året och blir hormonell den andra gången, och tyckte att vi skulle fundera på att kastrera henne för att undvika livmodersinflammation och cancer! Och jag som kanske velat ha en liten valp efter henne! Han sa även att det inte är bra att avla på en tik som har problem med löpen... Hur som helst är det lite svårt att hosta upp 6000 spänn nu när det tjorvar med  mycket annat, så vi avvaktar. Givevis kastrerar vi henne om hon kommer få besvär, men nu känns det lite drastiskt bara för att hon äter mycket ute i princip. Men men...

Innan vi åkte till vetten var vi ute utanför huset och rastade henne lite. Vi tänkte gå runt den lilla dungen på baksidan. Isa sprang som vanligt som en tok runt, runt och helt plötsligt såg ingen av oss henne. Vi ropade och ropade, men ingen kom. Vi gick upp bland träden och kollade, men hon var spårlöst försvunnen. Eftersom alla löven är borta på träden såg vi ju att hon inte var kvar i dungen, soom är inramade av hyreshus och sen 4 vägar. Jag fick lite smått panik och ropade och ropade. Så plötsligt hör jag hur en bil börjar tuta frenetiskt och springer åt det hållet. Jag ser Isa framför bilen på vägen, allmänt förvirrad. När jag ropar på henne hör hon mig och sätter fart mot mig, rädd och glad samtidigt. Ååååå va rädd jag var! Detta var bara ett ytterligare tecken på att vi gjorde rätt att åka till vetten, för så instinksfull som hon är nu har hon nog aldrig varit. Hon kan liksom inte bryta känns det som. Oerhört äckligt. Som tur var gick det bra denna gången och jag hoppas verkligen att hon har lärt sig nått.

Idag är hela familjen ledig! Jag har jobbat 7 dagar i sträck och kände det i kroppen de sista dagarna, så jag tänkte att jag förtjänar en ledig dag, trots att det är helgdag (vilket ger bra pengar, men är inte säker på att jag hade orkat en hetsig dag som denna). Jag tog sovmorgon (Isa väckte mig mer jämna mellanrum från kl 7, men Marcus gick ut och kissade samt gav henne mat vid nio) och när vi båda var vakna tog vi en ordentlig lördagspromenad i det fina men något blåsiga vädret. Vi i hagarna vid bruksan, men på bruksan såg vi att det var MH-test, så vi fick gå en lång omväg genom industriområdet för att komma bort till Tyska bruket som vi planerat att gå till. På vägen gick vi förbi Granngården och köpte en gummidummy, en påse ben och en påse godis till Isa och lite godis till oss med. Sen gick vi till hade vid Tyska bruket och tog lite bilder (se nedan) och åt godis. Jag provade att gömma dummien till Isa för att se om hon ville ha den i munnen och det var inga problem alls. När vi kom hem hade vi varit ute i över 2 timmar och alla var väldigt trötta.

Nu har jag precis varit och hämtat Lindas bil som vi ska låna till tävligen imorrn. Det är en gammal volvo med choke och manuella lampor, så jag är lite nervös inför att köra den.. men det går nog vägen =)

image195

image196

image197

Jag seeer nått i trädet...
image198

Uppdatering och träning

Jaa, nu har vi pratat med verkstan och det verkar inte som att det kommer löna sig att laga bilen, det är så pass mycket fel på den =( Bläää, tankarna bara flyger omkring just nu och jag vet inte riktigt vad som kommer att hända. Har dock redan börjat titta på nya bilar, så nått kommer nog hända så småningom.

Igår när jag slutat från jobbet var det ju hundkurs eftersom det var onsdag. Eftersom jag slutade strax efter sju och kursen börjar halv sju, hann jag inte hem och hämta Isa, utan det fick bli kurs utan hund istället. Vi tränade på kommendering och Linda delade ut ett papper på lydnadsklass två och tre, och jag kommenderade sedan trean. Det var mycket lärorikt och kul. Efter kursen stod Linda och jag och pratade lääänge som vanligt, så jag var inte hemma förrns kl halv tio. Hon var så snäll att skjutsa hem mig då jag var väldigt frusen efter att stått still ute länge. Jag fick lite bra tips på hur jag kan gå tillväga för att lära in rutan osv, som jag ska prova på sen.

Idag på morgonpromenaden gick vi förbi bruksan och tränade lite. Jag hade precis fått höra om bilen, så tankarna var inte helt inställd på hundträning. Men har man gått dit är det onödigt att vända utan någon träning alls. Jag beslöt mig för att köra igenom alla moment i ettans klass. Det har jag inte gjort på väldigt länge på träning, och ville se lite hur hon skötte sig trots sitt hormonella tillstånd. Och det gick verkligen bra! Är mycket stolt över henne. Det var flera hundar som tränade och några barn (!) traskade runt på planen, men hon behöll fokuset på mig och verkade tycka att det var kul. Så det känns bra inför söndag! Nu hoppas vi bara att hon behåller den glöden och att vi fixar en bil som vi kan låna.

Imorgon ska vi till veterinären med Isa. Jag har precis kokat upp en lite bytta som vi ska ta med med kissprov, för Isa vägrade ju kissa hos vetten förra gången vi var där pga flytningar. Ska bli spännande att se hur det går, man har ju liksom bara en chans på sig... Jag har precis hämtat Karins bil som vi ska låna till veterinären, och OJ vilket härlig bil! En liten bil, men ändå så mycket utrymme inne och bra baklucka för hundarna. Och vilken skillnad det är att köra en ny bil, håller ju på att åka in i rutan varje gång jag ska bromsa, för att jag är van vid att den tar så dåligt.
Man bör ju kanske tillägga att det inte är Karins egna bil utan hennes mammas...
Jaja, nu ska jag sova, har varit en tung dag på jobbet och sedan har tjejerna varit här och druckit te, mys!