Ingen uppdatering

Nej, de har inte hört av sig om bilen ännu, och nu börjar det verkligen dra ihop sig inför tävlingen på söndag. Vi har försökt få tag i dem idag, men utan att lyckas. Och de skulle ju egentligen bara höra av sig för att ge ett kostnadsförslag, så de kan ju inte börjat fixa bilen än. Jättetråkigt! Det hade ju varit den sista tävlingen i höst (om det inte blir nått i december) och jag har sett fram emot den.
Att man är så beroende av en bil.. inte klokt.

Märklig period

Isa har en väldigt märklig period just nu. Det började förra veckan när jag upptäckte att hon hade lite flytningar. Sedan började hennes inflammerade bröstvårta att vakna till liv också. Den här veckan har hon inte lika mycket flytningar, men hon är väldigt disträ och är fullständigt matgalen. Hon springer runt när vi är ute och letar efter skit att äta och lyssnar dåligt. Sen är hon en riktig pain här hemma när det är mat-dax, även om vi blivit mycket hårdare med mattider verkar det inte hjälpa. Imorse väckte hon mig lite över kl 6 men jag var så trött att jag nästan inte kommer ihåg det. En timme senare väcker hon mig igen och då har jag ett svagt minne om att hon har försökt förut. Jag hoppar upp ur sängen och går ut med henne (tror ju att hon är dålig i magen, så mycket skit hon hittat på promenaderna). Väl ute varken kissar eller bajsar hon, utan bara sitter och stirrar på mig. Måttligt irriterad går jag upp igen och hon blir fullständigt galen när jag går och lägger mig igen utan att ge henne mat. Hon väcker mig stup i kvarten hela morgonen tills jag blir så irriterad att jag stänger ut henne från rummet! Sedan fick hon mat av Marcus efter att vi själva ätit frukost långt senare. Ringde till veterinären och vi ska komma in och kolla henne i slutet av veckan. Jag tror visserligen bara att det är hormoner som spökar eftersom det var 6 månader sen hon löpte, men det är bäst att kolla upp tyckte de. Vi får se hur det blir med tävlingen på söndag. Är hon så distraherad som hon varit är det inte lönt, samt att vi inte har någon bil att åka ner i än sålänge.

Hur går träningen då..? Jodå, fast det märks ju verkligen på henne att det är nått på gång. Det tyckte jag märktes redan på tävlingen på Öland förra helgen. Jag var ju borta i Stockholm måndag till torsdag (vilket var helt underbart by the way) så jag tog ett litet träningspass på fredag förmiddag. Då var hon riktigt borta i början. Vi var helt ensamma på planen förutom att det gick några hundar på vägen förbi oss. Och det var ju otroligt spännande tyckte Isa och vi kunde minsann inte träna medans de gick förbi. Va liksom?
Eftersom linförigheten gick så kasst sist så tränade vi en del på det. När jag märkte hur svårt hon hade det med koncentrationen gjorde jag "lätta" övningar och gick tillbaka en del. Jag använde mig av leksak som belöning och belönade ganska ofta. Ändå gick det inge bra och hennes kontakt fanns inte där till den grad den brukar. Efter att ha varierat lite fritt följ med linförighet började hon få tillbaka fokuset som tur var.
Nästa moment på tur var hoppet. Vi körde några ettans hopp med fokus på ingången eftersom den var sådär på tävlingen. Det gick jättebra. Sedan körde vi lite påbörjan på tvåans hopp och det gick också bra.
Som avslutning tränade vi apport, och ettans moment var perfekt att köra när hon var så okoncentrerad. Hon tog apportbocken och kollade på hunden som gick förbi samtidigt som hon hade apport heeeelt stilla i munnen. Bra =)
 
Idag innan jag skulle iväg till skolan och till jobbet gick vi förbi bruksan igen. Vilken himla tur att vi har så nära, annars hade vi ju varit strandsatta nu när vi inte har bil! Vi började med införighet/fritt följ samt kontakt idag med. Idag var det fler folk på bruksan som var lite intressanta att titta på, men hon var mer med mig idag än i fredags. Hon var också superpigg på leksaken och gjorde i princip allt för att få den (vilket jag tycker är lite konstigt eftersom de brukar bli lite slöa omde ska löpa eller har hormonkänningar..?). Språnget i linförigheten kändes jättebra idag och när hon väl var fokuserad gick hon bra.
Sedan körde jag några lägganden som var superbra idag! Hon slängde sig verkligen i backen. Sedan varvade jag linförighet och lägganden ett tag eftersom hon har en tendens att sakta farten när hon tror att hon ska lägga sig. Efter ett inkallande körde vi sedan ställande som jag också är nöjd med. Så egentligen känns det bra i helhet, men det är ändå osäkert om det exempelvis skulle gå bra på tävling eftersom jag inte riktigt känner igen henne...

I helgen har både jag och Marcus jobbat och Niklas och Sara har varit hundpromenadare. På kvällarna har jag börjat klicka in rutan så smått. Första dagen inomhus och andra dagen utanför huset under en lyktstolpe. Jag måste säga att det inte går framåt överhuvudtaget. Det tar sån tid! Men men, man får väl ha tålamod. Ska samtala lite med Linda nästa gång jag träffar henne, hon brukar alltid ha bra idéer. Men Isa har fått för sig att hon ska komma in med konerna till mig, trots att hon aldrig fått nått för det. Hon springer ut och hämtar dem och sätter sig fot med konen i munnen. Jag tar den från henne och lägger tillbaka den, men hon försökte flera gånger igår. Hmm...

Tog några bilder imorse med en otrolig vacker höstbakgrund:
image193

image194
(Den här försökte jag skicka till dig mamma, men det gick inte så den publiceras här istället)
=)

Isa har blivit utmanad

REGLER:
Varje utmanad hund ska skriva 6 underliga/konstiga fakta om sig själv på sin hemsida och samtidigt ange reglerna för leken. Sedan väljer man 6 nya hundar och gör en lista av deras namn. Efter det är gjort skriver man en kommentar i de utmanades gästbok för att de ska kolla in och läsa på ens egen hemsida för mer information.

Isa har blivit utmanad av
Puma att skriva 6 underliga/konstiga fakta om sig själv.
Här kommer det.

1. Jag ser inte ut som alla andra Golden retrieverar som man ser ute på gatorna, jag är nämligen speciell. Dels därför att jag har en konstig bröstvårta som ser lite underlig ut. Matte och husse har varit och kollat upp den, men det var ingen fara med det sa doktorn. Dels för att jag har en glugg efter en tand i nedre framkanten, som syns när jag tex koncentrerar mig och går fot. Jag tycker personligen att det är rätt häftigt.

2. Jag har ett utomordentligt bra sätt att väcka min matte på. Jag stirrar på henne, och jag stirrar så intensivt att det alltid går att väcka henne. Det kan ta ett tag, men när jag märker att hon förflyttar sig lite i sängen, börjar jag vifta på svansen så den slår hårt i sidan på sängen. När hon då vänder sig om (antingen vaken, eller av bara farten) går jag så nära henne att hon vaknar av mina morrhår som kittlar. Skitbra! Matte verkar dock inte gilla metoden, iaf inte när klockan är tidigt och jag bara vill tala om att jag är hungrig.

3. Jag hör när matte och husse kommer hem, fast de själva inte vet att de är på väg hem. Det kan vara när bilen svänger av från vägen utanför oss, eller när de cyklar in på parkeringen. Det slår aldrig fel. Jag vaknar och sätter mig framför dörren medans husse eller matte (den som är hemma) säger att det inte är nånting. Men efter några minuter kommer han/hon in genom dörren. Told U so!

4. Jag vänjer mig aldrig vid ljudet som ibland oanmält kommer ut från min bakdel. Oftast låter det när jag sitter ner och då flyger jag upp och luktar på golvet där ljudet kommer ifrån. Hmm, mycket märkligt. Matte och husse säger att det är pga av det som jag fått mitt smeknamn Fisen.

5. När jag är ute på mitt landställe är jag mycket uppmärksam på min familj och vilka som kommer in och ut på min tomt. Jag har även ett antal personer som jag inte gillar går förbi på vår väg. Matte säger att de är jättesnälla, men mig lurar dom inte. Det är även viktigt att skälla ut förbipasserade om det är några jag inte känner igen. Men här hemma bryr jag mig inte.

6. Husse hävdar att jag har tagit efter matte smaskande i sömnen. Eftersom jag och matte alltid går och lägger oss först så hör han det, och det låter liknande varandra enligt honom. Varken jag eller matte fattar vad han pratar om, vi smaskar väl inte..??

Såå, eftersom alla våra "hundbekanta" redan blivit utmanade har jag faktiskt ingen att utmana. Trist men sant! Men om det är någon som läser detta som inte blivit utmanad får den gärna hänga på!

Tävling, LK1, Öland

Idag var det dax för tävling igen, men denna gång på Ölands brukshundklubb. Trodde det skulle gå bättre här än sist eftersom det är "hemarenan", men icke. Vi hade verkligen inte förutsättningarna på vår sida idag. Först drog vi lott nummer 1, och sedan var det två ringar igång samtidigt. Vår var längst bort, så för att komma ut på denna delen av planen så gick man på den lilla stigen bredvid planen. Och där stod 15 st hundar när vi skulle ut på platsen (direkt från bilen). Hon var mycket okoncentrerad under platsen men reste sig inte upp. Sen var det ut på den lilla stigen igen och trängas med alla andra hundar innan de två övriga platserna var klara. När vi gick ut på planen stod alla med sina hundar antingen i den lilla öppningen eller bakom buskarna vid sidan av planen. Tror ni Isa hade fokus på mig? Nej. Visst, man ska inte skylla ifrån sig för att det gått dåligt, men jag måste ju ändå berätta förutsättningarna vi hade. Målet med denna tävling var att få en bra linförighet som jag vet att Isa har, men detta var tom sämre än sist. Sedan stannade hon kvar i läggandet, när jag sa fot och började gå, satt hon kvar och titta på allt annat som hände i buskarna. Så jag var måttligt road när jag var klar och trodde att jag fått jättedåliga poäng (iom att vi började så dåligt). Glömde desutom att titta på nått betyg överhuvudtaget, och det var så långt ifrån där Helena och Marcus stod, så ingen såg nått. Hur som helst så gick det bättre än vad det kändes som, igen. Så såhär i efterhand är jag nog rätt så nöjd med dagen, dock ska jag sätta linförigheten nästa gång!!!

Protokollet:
Platsliggning - 10p (koeff 3)
Här var jag ganska nervös eftersom hon var så intresserad av allt annat, men hon låg bra trots det.

Tandvisning - 10p (koeff 1)
Dagens höjdpunkt =) Detta moment gjordes sist av alla moment och domaren var en kvinna, så det kändes kul!

Linförighet - 6,5p (koeff 4) Domarkom: Ssn, luft, drag i koppel, för långt fram
Som sagt, katastrofalt.

Läggande - 6,5p (koeff 2) Domarkom: Saktar ner, ej med från början
Här satt hon ju och kollade på annat i början. Blev lite överraskad att hon faktiskt la sig ner trots att hon var så ofokuserad. Vi hade även problem med läggandet när vi tränade sista gången inför tävlingen.

Inkallande - 9p
(koeff 3) Domarkom: Avslut
Här hoppade hon när hon skulle sätta sig vid sidan. Det har hon inte gjort sen hon var liten och jag vet inte varför det hände idag, som så mycket annat.

Ställande - 9p (koeff 3) Domarkom: Steg
Bra gumman!

Apportering - 8p (koeff 1) Domarkom: Lätt tugg
De använde sig av en väldigt kraftig apportbock, en sån som Isa brukar "tappa åt ena sidan" för att den väger mer än vanligt. Men hon höll i den trots det, med lite tugg. Men bra ändå!

Hopp över hinder - 8,5p (koeff 2) Domarkom: Avslut, s sn
Vet inte vad som har hänt med ingången som sagt.

Helhetsintryck - 7,5p (koeff 1)
Eftersom jag inte trodde vi hade en chans till br poäng pratade jag ganska mycket med henne och fjollade på lite mellan momenten, men det verkade ju hjälpa lite ändå..

Poäng: 165,5 (1:a pris) Placering: 4 av 15

Så det var ju roligt att vi fick vårt andra 1:a pris! Jag är ändå imponerad att vi/hon klarade att komma igen med den dåliga starten vi fick idag. Nu nästan måste vi satsa på ett till första pris så vi kan få diplomet.
Och nu har vi provat att vara först ut på plan med! Det är skönt att ha det gjort, men ack så hastigt allt blir.

Puma och Helena var ju också med idag och det såg riktigt bra ut för dom idag, visserligen stod jag ju långt bort.. Men det går framåt, och det är kul! Vi lånade snälla Linn och Pontus bil som funkade jättebra. Det är ju en kombi, så hundarna satt bak och mös lite.

Efter tävlingen var Isa inte alls så trött som hon var sist. Så efter att matte och husse tagit en tupplur i soffan, mötte jag upp Helena igen för en "innan middags promenad". Det var trevligt och skönt att komma ut lite! Hundarna busade mycket och Helena fick till en bild på min lilla skrutt som jag visar nedan.
Imorrn åker jag till Stockhom för att träffa familj och vänner, men är tillbaka igen torsdag eller fredag. Må gott, hejsvejs!

image192

Bilen - uppdatering

Idag efter jobbet skjutsade Marcus snälla kompis Martin ut oss till Öland för att kolla på bilen. Han provade på lite saker, men ingen förbättring med bilen, fortfarande helt död.
Då åkte vi till Borgholm och köpte bogseringslina och åkte tillbaka och hämtade bilen. När vi var uppe i en 20-30 km/h la jag i tvåan och släppte kopplingen, och vips, så gick den igång, lite knakigt med igång! Sen höll den hela vägen in till Kalmar... Himla skönt för annars hade det väl tagit hela dagen att bogsera den från Borgholm till Kalmar i 30 km/h. Det verkar ju som att det är starmotorn då, för när jag stängde av den gick den inte att starta igen. När bilen väl var igång åkte vi direkt till verkstaden med den. De hade inte tid att kolla på den förrns kanske nästa veckan eller veckan efter det, men det är ju bättre att den står där och väntar. Så det
känns himla skönt!
Efter detta äventyr skjutsade även Martin oss och köpte hundmat, eftersom dessa stora säckar är nästintill omöjliga att ta hem på annats sätt. Så nu är det fixat också! Har troligtvis fixat en bil till tävlingen på söndag med, så det känns bra.

När vi kom hem gick jag och Isa direkt till Helena och boxertjejerna för en eftermiddagspromenad. Det var lite regnigt med himla trevligt för det. Hundarna busade för fullt och mattarna pratade. Fick med åtminstonde två hundar på bild, den tredje är änsålänge lite fööör sprallig, så det är nästintill omöjligt. Dock verkade inte Isa helt bra i magen. Hon blev nödig flera gånger och spydde en stor hög när vi var på väg hem, får se hur det artar sig. Det verkade mest vara hästskit som kom upp, så hon har väl inte kunnat motstått nån hög i stallet igår.

Puma står fint
image190

Isa, står visserligen inte så fint, men står iaf =)
image191

Biljävel!

När man har bil blir man otroligt beroende av den. Det tog mig ganska länge innan jag blev beroende av vår bil, men nu är jag helt fast i den. I början såg jag bilen som ett val, för att underlätta träningsmöjligheter för Isa, men nu är hela mitt liv uppbyggt runt denna bil. Nu när det är kallt tar jag tom bilen till kompisar, för varför frysa öronen av sig och cykla ner, när man har en bil som står och väntar på en, som man dessutom betalar för att ha?

Men ikväll slutade bilen att fungera, uppe i Borgholm på Öland. Jag hade varit i stallet, och körde vidare till Ölands brukshundklubb för träning. Efter träningen var jag vääldigt frusen och väldigt hungrig, så jag skulle åka hem. Men bilen startar inte! Låter inte ens!
Efter ett tag hittade jag startkablar i bakluckan, men det hjälpte ingenting! Måste vara nått med startmotorn som är helt paj. Fnulade på i kyla och blåst men blev inte smartare för det. Fick skjuts in till Kalmar och nu, några timmar senare, är jag hemma. Tur att jag inte åkte sista från klubben, då hade jag nog blivit ståendes där hela natten eftersom man inte har nån täckning på mobilen där. Usch, vilken hemsk tanke. Som tur var fanns det massa snälla människor där som ställde upp och hjälpte till... Tack!

Nu snurrar tankarna i huvudet. Måste dit och köpa med mig lite grejer imorrn, och måste då låna bil. Karin var så snäll och lovade att jag skulle få låna hennes. Sen måste jag hitta nån som kan nått om bilar, kan bli svårt.
Sen på söndag är det ju tävling! Och vi har lovat att Helena och Puma ska få åka med oss.. Får eventuellt låna Linn och Pontus bil då, men jag vill ju att MIN bil ska funka!
Blir så frusterad. Hatar när man har saker som man inte begriper sig på!
Nej, nu måste jag försöka sova på saken och tänka ut nått bra tills imorrn. På nått sätt måste vi ju få bilen till verkstan så den kan lagas, om den nu kan det överhuvudtaget.

Träningen gick bra förresten...

Kurs onsdag

Igår var det dax för kurs igen. Vi hade flyttat fram träningen till kl 18 för att några från kursen skulle vara med på styrelsemöte på klubben. Vi började med fritt följ där Linda ville att vi skulle vara noggranna med hur vi gick, hur hunden gick, vårt kroppsspråk osv. Vi parades ihop två och två, så vi fick  kommendera och kommentera varandra, nyttigt och lärorikt som bara den.
Jag tyckte Isa kändes bra, trots att hon var väldigt peppad och kanske hade lite för mycket enerig i dom små benen. Men lite tempoväxlingar gör super och kontakten är nästan alltid klistrad dessa gånger. Sedan kom Linda fram till oss och pratade lite och jag fick medhåll att jag ändrat mitt belönande rätt. När vi sedan kommenderade varandra igen hade Isa legat plats ett tag, och då är hon ju alltid lite för taggad. Så då fick jag göra lite halvhalter, men min kompanjon sa att språnget så jättebra ut, och det är ju alltid kul att höra =)
Vi fortsatte med inlärandet av vittringsapportering, vilket var jätteroligt! Så länge jag hade en pinne funkade det skitbra med Isa, hon älskar ju att leta efter saker, men såfort jag la till fler pinnar tog hon allihopa. Men detta var ju som sagt första gången vi provade på momentet, så jag får bara backa lite till och ta det väldigt långsamt. Det kommer ju inte förrns högre upp i klasserna.
Efter det lärde vi oss inlärningen av dirigeringsapportering. Det provade vi inte på själva, utan fick bara ett hum om hur vi ska börja, även hur vi lära in sändande till kornen. Detta är verkligen ett knepigt moment, men även roligt med lite utmaningar! Jag tror vi har ganska mycket gratis från jakten också, där man ändå tränat lite dirigering.

Eftersom det var så få som var kvar till sist (tre personer) och vi alla tre missade tillfället då Linda gick igenom rutan som moment, tog hon det en gång till för oss. Jag fick även med mig fyra koner hem från snälla Linda, så nu ska det börja klickas in rutan! Skitkul!
Det vart ett långt pass igår, började en halvtimme tidigare än vanligt och slutade senare än vanligt, och inget fika på mitten. Så Isa var jättetrött när vi kom hem och sova djupt hela kvällen och natten.

Idag ska vi till stallet nu på eftermiddagen och för sedan fortsätta upp till bruksan för lite träning, det är ju öppenträningar där på torsdagar med platsliggning och allt.

Inspirerande dag

I morse var det dax att ta den första sprutan tills resan till COSTA RICA =) Det var sprutan twinrix vi skulle ta och jag som är lite spruträdd har hört att den inte är vidare rolig att ta. Men jag klarade mig =) När sjuksköterskan började läsa högt om Costa Rica köndes det nästan overkligt. Vi kommer vara där om inte allt för länge!

Jag åkte direkt från sjukhuset till gymmet och tränade lite. Värkte dock mycket i armen så det blev bara lite benmaskiner och en springtur på bandet.

Sedan begav jag och Isa oss iväg för lite träning. Helena och tjejerna följde också med, trevligt!
Jag började med linförighet, och hon var taggad och med, men inte föör mycket.
Fortsatte med läggande under gång som också gick bra och tränade ganska många avslut eftersom dom tränas mindre. Efter detta körde jag några ställanden och hon verkar ha förstått skillnaden mellan dessa två moment nu. Efter en liten paus fortsatte vi ställandet men avsluten. Hon satte sig ner en gång när jag var på väg tillbaka till henne, men efter en tillsägelse gjorde hon inte om det.
Sedan kommenderade jag Helena och Puma i linförighet, läggande, ställande och apportering. Det är väldigt nyttigt och kul att kolla på andra, man lär sig otroligt mycket själv!
Efter det blev jag och Isa kommenderade. Isa hade ju legat plats medans jag kommenderade Helena, så hon var lite för taggade nu. Men tyckte ändå att linförigheten gick bra och att hon inte var så långt fram som hon brukar när hon är så taggad. Vi körde även ställandet vilket inte var något att kommentera förutom att det var bra.
Vi provade även apport med Tislas apportbock, och det funkade också som vanligt. Hon tuggar ju tyvärr på den, eller rättare sagt, snurrar runt den i munnen. Men har man lite flyt så gör hon inte det de 5 sekunderna på tävling.
Träningen kändes bra och jag är nöjd med hennes insats idag!

När vi kom hem var det bara att ladda och för en starta-eget föreläsning och kickoff jag skulle på. Det var riktigt trevligt och framför allt inspirerande. Så nu ska det utvecklas idéer och skrivas affärsplaner!
Och just det, innan det fick jag reda på att jag fick VG på tentan med =)

Imorrn är det jobb som gäller, följt av möte med projketgruppen och hundkurs på kvällen. Stackars Isa får vara själv en del, men som tur är händer det ju nått extra kul (kurs) på kvällen. Hejsvejs!

Bjuder på en urgullig bild på Isa och Rebecka i deras unga dagar =)
image189

Träning efter jobbet

Igår, söndag, vaknade jag av en hund som satt och glodde på mig och slog svansen i sängen. Hmm, tänkte jag i sömnen, Isa brukar ju inte vara uppe såhär tidigt (klockan stod på 6.15 och då sover Isa alltid djupt). I ett nafs sätter jag mig spikrak upp i sängen och inser att jag måste försovit mig. Klockan är 7.40 och jag börjar jobbar kl 8. Helvete! Upp, borstar tänder och tar en macka med mig till bilen, som är frusen och måste skrapas rutor på. Men jag hann i tid!
Så denna dag var lite upp och ner, som de dagar man försovit sig på brukar vara. Jag klarade iaf dagen och är lyckligt lottad att jag har en matgalen hund som vill ha mat och väcker mig. (Egentligen tror jag att hon visste att jag hade försovit mig) =)
När jag kom hem åkte vi och tränade ett litet pass innan Marcus slutade.
Vi började med kontakt/linförighet/fritt följ. Hon var duktig med idag var jag extra noga med positionen. Så fort hon kom lite framför mig stannade jag till som Eéa visat, och var noggrann med hur jag belönade henne. Använde mig också lite av klickern för att slipa till det lite, och det gick jättebra!
Sedan fortsatte vi med tvåans hopp. Det här har vi ju aldrig testat, så jag började med att placera henne framför hindret vid min sida, och sa hopp samtidigt som jag kastade repet över hindret. Hon hoppade och tog leksaken, fler gånger om. Efter ett tag fick hon hoppa på kommando, och när hon väl kommit över hindret så kastade jag leksaken. Så hon verkade fatta vad det går ut på iaf. Avslutade med några klass I hopp, men då verkade hon lite fundersam.
Sedan körde jag på ställanden. Det är ju några ställanden i klass två, så det är bra att tjata med dom lite. Men jag körde mest klass I momentet med ställande under gång, och det gick jättebra.
Sedan kom Marcus och vi åkte hem.
I morse vaknade jag åter igen av en hungrig hund vid sängen. Det var jättetidigt och jag vaknade knappt, vände mig bara lite om. Jag mumlade att jag inte alls hade försovit mig idag, för jag är ledig, men vet inte om hon uppfattar det. Nånstans innerst inne förstod jag nog att hon var nödig också, men eftersom Marcus skulle upp kl 6.30 visste jag att hon snart skulle få gå ut. Det var inte förrns jag hörde henne spy ute i hallen som jag förstod att hon var dålig. Marus skulle dock upp precis, så han fick ta henne, men tänk hur många gånger hon kanske försökt fått upp mig ur sängen och jag inte har vaknat?
Hon var iaf väldigt dålig i magen, men efter några omgångar hade magen blivit bättre. Men Marcus gav henne inte mat för att låta magen vila lite därför satt hon och stirra på mig när jag sov för att jag skulle gå upp och ge henne mat. Hursomhelst somnade hon om och vi vaknade några timmar senare, utvilade och glada. Vi fick båda två frukost och sen åkte vi till stallet direkt. Magen verkar helt bra igen som tur är.  Det var en underbar dag och vi spenderade över tre timmar där. Isa går runt helt själv och filosoferar som vanligt, hur nöjd som helst. Ninja börjar bli riktigt fin att rida och blir starkare för varje dag som går.
När vi kom hem var Isa rejält trött och hon har i princip sovit hela dagen (antagligen har hon haft en jobbig natt), så jag ställde in min planerade träning idag. Får se om det blir nått i imorrn... Nattinatti!

Lite allt möjligt...

Veckan som gått har inte varit så händelserik. Jag har jobbat lite och ridit och lite så...
Däremot har Isa fått en liten ögoninflammation. Det kom i onsdags och hon verkade lite trött. Därför bestämde jag mig för att ställa in träningstävlingen på torsdagen. Det är viktigare att hon är frisk tills den riktiga tävlingen nästa helg. Jag har baddat mycket med saltlösning och redan efter en dag var hon mycket bättre.
Dock åkte vi på kursen i onsdags. Vi missade den ju förra veckan när det var personalfest, så jag åkte dit för att lära mig saker och Isa fick följa med med ta det lugnt.

Vi tränade apportering och hopp denna gång. Första övningen var att lägga apportbocken bakom hunden och säga apport, bara för att kolla om hunden verkligen förstår vad kommandot "apport" innebär. Detta var inga problem för Isa eftersom vi kört en liknande övning med Eéa. Jag övade också lite på ettan moment emellanåt, och det gick bra det med. Hon tar den ju alltid på mitt kommando, det enda som inte är bra är ju att hon tuggar. Men har man tur så hinner hon inte tugga på den på tävling, så som det hände i söndags och då fick vi ju faktiskt en tia.
Sedan fortsatte vi med hopp-apport och eftersom vi inte kommit så långt så teatade vi bara på enkla övningar. Först gav jag henne apportbocken och kommenderade "hopp" när jag var bredvid hoppet, och då hoppade hon finfint! Sedan lade jag apportbocken mellan henne och hindret och ställde mig på andra sidan och sa "apport" och sen "hopp" och det fixade hon galant den lilla gumman =)
Sedan fick jag lite tips på hur jag ska börja med tvåans hopp.
Innan vi åkte hem provade jag Lindas metall-apport, och Isa bara tittade på mig som om jag vore knäpp... "aldrig att jag har den i munnen", sa hon. Men efter ett tag blev den mindre läskig och hon vågade putta på den lite med tassen. När jag sedan sänkte handen till bara någon decimeter ovanför marken och sa "får jag den?" upprepade gånger, tog hon den till slut väääldigt försiktigt och la den i min hand. Vilken seger! Vi kämpade med trä-apporten i flera månder, och denna går på några minuter. Vi slutade där med mycket belöning, och jag tror vi båda kände oss nöjda med passet.

I torsdags fick hon som sagt vila och lunka runt i stallet när jag var där, men hon var rysligt rastlös på kvällen, vilket tyder på att hon redan var mycket friskare. Så imorse när jag var ute på morgonpromenaden och märkte att hon var supertaggad, tog jag med mig träningsryggsäcken och åkte till värsnäs för att träna lite uppletande. På parkeringen träffade vi en trevlig man som fick hälsa på Isa. Han hade tävlat själv, men nu var hans hund lite gammal och sjuk, så han var "pensionerad". Han hjälpte mig med att kolla på Isas tänder och hon var jätteduktig, fast hon la sig ner som vanligt. Han berömde Isa mycket och sa att det var en väldigt trevlig hund, vilket alltid är kul att höra =)
Uppletandet gick riktigt bra. Rutan var ganska lite och jag gömde fyra föremål. De första tre gick väldigt snabbt att hitta och hon kom tillbaka med dem direkt. En av dessa var dessutom en träpinne som jag inte använt till nått innan, och denna la jag i en bunt pinnar. Hon luktade ett tag runt den tills hon förstod att det var just den pinnen hon skulle hämta.
Det sista föremålet hittade hon dock inte, vet inte riktigt vad som hände, så den gick jag ut och kastade upp den en gång i luften. Efter det sprang hon rakt ut och tog den... såklart.
Men ändå mycket nöjd med träningen!

Sen måste jag tillägga att jag är mycket besviken på det svenska folket som röstade ut Patricia ur Idol ikväll. Hon har en underbar röst och kan inte ens jämföras med Sam. Hon har sån känsla när hon sjunger och jag fastnade för henne redan förra säsongen av Idol. Plus att hon gjorde ett super framträdande ikväll!

I helgen är jag borta nästa hela tiden eftersom jag jobbar. Sara och Linn ska gå ut med Isa, så det är ju bra. Så kommer hon att få sova ordentligt också, så hon är fit-for-fight tills nästa vecka!

Underbar höstdag

Eftersom jag glömt anmäla mig att jag kunde jobba idag och gjorde det i sista sekund, blev det en dag ledigt idag, vilket aldrig kan skada. När jag vaknade var det underbart väder och morgonpromenad kändes bara lockande. Boo var själv hemma idag, så hon fick vara hos oss istället, så hon fick följa med imorse med.
När jag varit och tränat mitt på dagen (och jobbet självklart hade ringt just då) släppte jag ut hundarna lite så de fick leka av sig lite utomhus. När vi kom in igen blödde Boo mycket om ena tassen och när jag tvättat rent såg jag att hon hade skurit sig i trampdynan. Veterinären som jag pratade med sa att det inte var något akut och ägarna skulle avgöra om de ville komma in med henne. Så jag fick agera veterinär och plåstra om henne tills husse kom hem med hela apoteket.
Efter detta var det dags för mig och Isa att gå ut igen, eftersom vi varit inne hela eftermiddagen med Boo. Såhär dagen efter tävling har hon bara fått en slappardag med långpromenader och kel, så det var ju perfekt väder för detta.
Ikväll har hon fått vara själv några timmar när de övriga i familjen varit på bio.

Tog lite kort under dagen...

Isa kollar in den underbara utsikten...
image186

...och visst var det fin!
image187

Boo och Isa stilla i en sekund samtidigt
image188

Tävling, LK1, Mönsterås BK

Jaa, så var det tävling idag, som man sett fram emot så länge. Efter Eeas "sista tips" tränade jag onsdag och fredag. Det var korta pass med fokus på det som behövde förbättras, och båda passen kändes bra.

Men sen kommer ju tävlingsdagen med stort T och då känns det helt plötsligt inte lika bra. Jag var supernervös innan och tänkte nästan skita i allting, men sen tog jag mig samman och blev liiiite fokuserad iallafall. Hon var ganska trött efter lördagen bravader med Boo (vi var hundvakt), och med en ganska lång väntan innan tävlingsstart med mycket intressant att titta på, kändes hon inte helt med i svängarna. Så linförigheten kändes inte alls bra, vilket också syns på betyget. De övriga momenten gick bra, Jag kände fortfarande att hon inte riktigt var med mig till 100%, men de som stod och tittade sa att det såg fint ut. Jag var väldigt tydlig med kommandorna så hon verkligen förstod att det var "ligg" eller "stå" som gällde.

Protokollet:
Platsliggning - 10p (koeff 3)
Hunden som låg bredvid Isa gick upp och fram till den andra hunden på dens sida, var sååå orolig att den skulle gå fram och störa Isa.

Tandvisning - 8p (koeff 1) Domarkom: Försiktig
Mäkta stolt över henne eftersom detta var det första momentet på planen. Isa hukade sig lite men verkade ändå tycka att "damen" verkade okej.

Linförighet - 6,5p (koeff 4) Domarkom: Ssn, ss, luft, ej fasta positioner
Som tidigare nämnt var det itne alls bra, hon var långt ifrån mig och hängde inte alls med, och nervös som jag var gjorde jag säkert inte saken bättre.

Läggande - 8p (koeff 2) Domarkom: Saktar ner
Hon slängde sig inte direkt i i backen och var inte riktigt med mig i början, men annars bra.

Inkallande - 10p (koeff 3)

Ställande - 8,5p (koeff 3) Domarkom: Steg, avslut
Här la hon sig ner när hon egentligen skulle sätta sig i slutet på momentet.

Apportering - 10p (koeff 1)
Hon tog den fint, men hade tiden på min sida. Precis när hon började tycka det var obehagligt så skulle jag ta den.

Hopp över hinder - 9p (koeff 2) Domarkom: Avslut
Satte sig inte rakt på avslutet

Helhetsintryck - 10p (koeff 1)
Kul =)

Poäng: 173,5 (1. pris)

Jätteroligt!
Vi kom även på tredje plats så jag fick pris och vara med på kort, nått som aldrig skadar =)
Så det var lugnt värt det att vara så nervös! Nu får vi bara tävla mer så vi får lite rutin på saker och ting.
Redan på torsdag är det en träningstävling på Öland som jag funderar på att vara med på.

På vägen hem från tävlingen åkte vi förbi värsnäs med Helena med flock (som också tävlat!) för att de skulle komma ur bilarna lite. Isa verkade lite trött, men hade ändå kul. När vi kom hem gick hon och la sig direkt och har bara vaknat till liv för att äta, för att sedan återvända till sängen. Får se om hon ens bryr sig om att gå och kissa innan natten....

Isa nöjd efter tävlingen när spänningen släppt
image185

Genomgång av LK1

Idag tränade vi för Eea efter jobbet. Vi gick igenom hela lydnadsklass ett och fick tips och idéer om hur det kan förbättras.Jättenyttigt!
Vi började med linförighet. Isa som suttit ensam hemma hela förmiddagen var ordentligt taggad och gick inte så bra i början. Lite distraherad och flaxig. Dessutom går jag "som om jag vore full", alltså inte speciellt rakt, och detta måste jag vänja mig bort med! Vi om fram till att jag måste korrigera Isa när hon går för långt fram, för det är inte okej att göra det. Jag gick bort en bit och tränade själv lite, och jag behövde bara göra några "halvhalter" och harkla mig lite, så fick hon in rätt position igen.
När vi skulle köra läggandet ställde hon sig åter igen istället för att lägga sig. Jag gick tillbaka och gjorde om allting, och då gick det jättebra. Här måste jag vara extra tydlig så hon verkligen förstår att det är ligg som gäller. Inkallningen var inget att träna på, hon har bra fart och sätter sig fint.
Ställandet gick också väldigt bra idag! Hon stannade direkt och satte sig inte när jag var på väg tillbaka till henne. Jag måste bara träna lite på det nu så hon inte "glömmer bort det" och lägg sig ner på det momentet istället.
Apporteringen gick som det brukar. Hon tar apporten fint när jag ger kommandot, men sedan snurrar hon runt den i munnen och bara vädjar till mig att ta den.
Hoppet hade hon inge vidare fart i idag och Eea sa att jag satte henne för långt ifrån, så hon slog i.
Så det finns lite saker att träna på nu.
Dels ska jag fortsätta korrigera henne när hon går ur position i linförigheten, sedan måste jag vara säker på att hon lägger sig i det momentet, och alltså vara extra tydlig närjag ger kommandot. Sedan ska jag fortsätta träna på tillbakagången på ställandet så hon inte sätter sig ner.
Kul med lite saker att putsa på, då benar man ut problemen lite och det känns inte så "mycket" att ta tag i.
Efter träningen fick Isa busa lite med Puma, Tisla var med ett tag med men gjorde illa sitt lilla ben mitt uppe i leken, stackarn.
Nu ska det vilas här hemma, har varit uppe i ottan flera dagar i rad nu (05.30). Imorrn blir det också tidigt för vi har möte på jobbet. Missar även kursen imorrn då vi har kickoff på jobbet, blir nog en riktigt dunderfest, kul!!

Tisla tittar på medan de andra tjejerna busar
image183

Isa har (som vanligt) hittat en rolig pinne (enda sättet att få henne med på bild)

image184