Lydnad och sök

Igår, torsdag, var det träning med Eea för första gången sen uppehållet. Vi var uppe på bruksan och Helena följde med med hennes tjejer också.
Vi började träna linförighet/fritt följ och fick lite tips och idéer om hur man kan förbättra saker och ting. Eea sa till mig att gå mer "kaxigt" och inte kolla ner på henne ibland. Då gick Isa tydligen jättebra, fast jag inte såg det (kollade ju upp så mycket.) Det är svårt att göra när man är själv, för man vill ju kolla om hon hänger med, men man får försöka så gott man kan =)
Sedan tränade vi lägganden från stående. För att få ett så snyggt läggande som möjligt är det viktigt att hunden lägger sig pladask, som de gör automatiskt från stående. Det gick bra men hon tröttnar efter ett tag och kastar sig inte lika mycket i backen.
Sedan skulle de andra träna framförgående, men jag tränade då istället på kommadot "Stå", inte direkt ställande under gång utan bara själva kommandot. Jag lekte med henne favvoleksak och när jag sa stå och hon gjorde det så fick hon den. Jag låtsades kasta iväg repet och när hon var mitt uppe i allt, skulle hon stanna och då kastade jag den på riktigt. Det gick väldigt bra, jag är fullt medveten om att hon vet vad stå betyder nu. Jag tror att hon blandar ihop momenten mer för att de är så lika varandra.
Sedan avslutade vi med några inkallningar som också gick bra, innan vi körde lite tillit med övningar tätt, tätt ihop med de andra hundarna. Detta tycker Isa är lite obehagligt.
Jag är väldigt nöjd med gårdagens pass. Hon var fokuserad och duktig, och klarade fokusen länge trots att vi inte tränat med andra hundar på hela sommaren!

Idag, fredag, efter jobbet åkte jag, Helena och Johanna upp med diverse hundar för att träna lite. Johanna och Danne ska ju lämna över lägenheten den här helgen, så de är också i kalmar =)
Vi drog oss upp mot värsnäs och alla hundarna fick gå lösa till träningsplatsen. Det gick jättebra även med Viggo i flocken, kul =)
Johanna och Viggo körde lite jaktträning, medans jag och Helena tränade lite sök. Tisla fick sitta uppbunden och träna passivitet sålänge. Puma och Isa turades om att köra. Puma fick börja och körde 3 skick som gick jättebra för att ha haft ett uppehåll på väldigt många månader. Sedan körde Isa som också gick bra. Hon söker av fint, tar rullen och kommer tillbaka med den, men tycker att figgarna är så roliga att hon vill stanna kvar lite med dom. Här är det ju lite dumt eftersom både Helena och Johanna är så roliga i Isas ögon, egentligen skulle jag behöva helt okända figgar, för problemet då är ju att hon inte vågar gå fram riktigt. Får se hur vi ska lösa det. Puma fick köra två skick till och Isa ett till sist. Duktiga hundar. Mindre duktigt är det att Isa sitter och skäller hela tiden när hon är uppbunden. Så länge jag är inom synhåll är det okej, men när jag försvinner eller håller på med nån annan hund sätter hon igång, suck!
I helgen är det jobb som gäller, imorrn kommer nog bli en ganska tråkig dag för Isa, men på söndag ska Sara komma och gå en prommis med henne.. Nu är det dax för sängen. Go natt...

Vakthunden tebax

Jo, det verkar som att vi fått en vakthund permanent här. Att Isa är vaktig på landet är inget nytt, men nu har hon börjat vakta här hemma med. Hon skäller inte så mycket, men morrar desto mer. Hon ligger i hallen och varje gång det kommer nån som låter mycket i trapphuset börjar hon mullra. Igår skällde hon även till men det tror jag var för att hon sov och blev väckt plötsligt. Jaja, vi får väl se hur det utvecklas, sålänge hon inte skäller är det väl lugnt. Vill inte ha klagande grannar pga skällig hund!
Idag har det varit fullt upp, iallafall för husse och matte. Marcus är ju så duktig och hjälper till så mycket på nollningen, så han har varit borta sen kl 9 imorse och lagat mat till ca 700 personer. Själv hade jag föreläsning på förmiddagen och jobb på eftermiddagen/kvällen. Däremellan hade jag några timmar att aktivera Isa, så vi begav oss till Värsnäs direkt efter skolan. Först gick vi en lång och härlig promenad och när vi kommit till en bra väg tränade vi lite. Först lite kontakt och sånt, sen tränade vi uppletande. Jag band fast henne vid ett träd och vallade av en ganska stor ruta. I den gömde jag 3 stycker föremål, ett rep, en boll och en annan leksak.
Isa satt hela tiden tyst och iaktog mig på håll.
Hon sökte av området jättefint och hittade de leksaken och repet direkt och kom fint in och lämnade in det (måste dock ropa lite glatt för att hon ska komma med det) sen fick hon lite problem med bollen. Först visste jag inte om hon hade hittat den, men när jag efter ett tag avbröt henne och gick ut och visade henne vart den var, såg jag att den var blöt. Hon hade alltså hittat den men inte kommit in med den. Hmm, svårt det där när man inte riktigt ser hur de agerar. Efter att jag kastat upp den i luften sprang hon direkt ut, hittade den direkt och in med den till mig.
Jag är ändå supernöjd över dagens träning. Det var inte såå länge sen jag var helt utom mig när jag tränade med Helena för att vi inte fick det att fungera. Och uppletande är något vi verkligen inte lagt energi på, har kanske tränat den 2-3 gånger på ett halvår. Måste bli bättre på det, det är ju faktiskt väldigt roligt! Och väldigt nyttigt också, tänk bara nästa gång man tappar nått i skogen så kan Isa leta upp det =)
Imorrn är det skolan som gäller igen, sen ska jag försöka träna mig själv, rida Ninja och träna hund. Weeii..

Träff med boxrarna

Idag var det skolstart.. tungt. Känner mig inte helt motiverad tyvärr, värre än på flera år. Hoppas det vänder och att utbildningen känns rolig igen (tvivlar dock). Efter skolan åkte jag och köpte nytt gymkort och gymmade. Det var härligt! Om det ska bli nån surfingsemester i vinter måste man ju vara fit =)
Sedan ringde jag till Helena och vi bestämde att vi skulle ses lite senare på em/kvällen. Hadeju inte sett famljens nya tillskott Tisla, så man var ju lite nyfiken.
Jag och Isa traskade upp till djurängen och Helena kom först ner på Puma så de fick hälsa för att undvika konflikter med valpen. Puma var så fin, smal och smärt och man kunde nästan inte se att hon varit superstor för tre månader sen.Sedan kom även Tisla ner och allt gick bra som tur var. Hon är en jättesöt och livlig valp. Vi gick till ett fält i närheten och släppte dem allesammas där, och det gick faktiskt rätt lugnt till. Puma och Isa hade kul och Tisla hade nog ännu roligare =) Det var kul att se dem alla tre leka så bra. Puma sa till Isa en gång, men annars skötte de sig bra alla tre. Efter att de fått busat en bra stund gick vi lite längre ner på ängen där det var kort gräs och tränade lite.
Vi började träna kontakt i form av linförighet. Här kändes hon med men behöver en del peppning som igår. Det är kul att se hon motiverad hon blir av rösten. Sedan gick vi vidare till momentet ställande under gång och tränade mest på ju själva ställandet. Det gick också hyfsat. Hon stannar bra, men det kunde kanske gå lite snabbare.
Sedan avslutade vi med en finfin inkallning, innan jag var tvungen att sluta för att det var så kallt. Brrr, hösten är här.

Imorrn är det först skola, sen hem och aktivera hunden, sen jobb och förhoppningsvis utgång på kvällen!

Försökte få till några kort idag, men det var lättare sagt än gjort. Tänk er att få med tre hundar på ett kort, där en av dem är en boxervalp! Nej, det gick inte..

Tisla
image167

Puma
image168

Isa
image169

Alla tre (fyra) med på samma bild (enda sättet är att muta med godis) =)
image170

Hår- och rastlös hund

Isa började fälla i början av juli. Eftersom hon alltid mer eller mindre fäller tänkte vi inte mer på det, bara att vi var tvungna att dammsuga varje dag för att få bort allt hår i lägenheten. Men när jag varit borta från henne på landet några dagar såg jag hur hon såg ut med ett annat perspektiv. Hon har i stort sett ingen päls kvar! Jag blev orolig och skulle ringa veterinär när Johanna sa att hon bara bytte päls och att hennes andra goldenvänner också fällde så mycket.
Nu har vi hört att hon ser ut som en labbe från ett håll medans andra frågar hur gammal hon är och tror att hon är en liten valp. Hmm...
Lägger in en bild från någon vecka sen då hon fortfarande hade lite päls kvar..

Kl 8 imorse satt Isa vid min sängkant och stirrade på mig tills jag vaknade (dels av stirrandet och dels av svansen som viftade mot sängen), men eftersom jag märkte att hon bara var jävlig för att hon ville ha mat sa jag åt henne att gå och lägga sig igen. När jag sedan vaknade vid 10 igen gick vi upp och på en morgonprommis. Även fast vi var ute i en timme så var hon jättepigg när vi kom hem. Hon har förföljt mig hela dagen och går runt och meckar med sina leksaker eller sitter och stirrar på mig. Snacka om att vara ovan vid att vara inne! Men det går nog snart över.
När det var dax för andra promenaden tog jag med mig träningsväskan och gick till bruksan. Så kul det var att vara där uppe igen!
Vi började med kontakt övningar, belöning vid ögonkontakt och liknande. När det gick bra tränade vi linförighet på raksträckor. Det gick också bra, fast jag var tvungen att peppa henne lite med rösten för att hålla kvar kontakten.
Efter det tränade jag lägganden under gång. Det gick också bra och de första gånger verkligen slänger hon ner sig i backen, efter ett tag tröttnar hon och då går det itne riktigt lika fort.
Sedan fortsatte vi med lite kontakt och linförighet men med svängar den här gången. Vi har lite svårt med vänstersvängen eftersom hon alltid ligger lite före mig, så då blir det som att vi "krockar", men det ska vi nog lösa på nått vis.
Avslutningsvis tränade vi lite med apportbocken. Vi varierande mellan ettans och tvåans moment eftersom hon tycker tvåans är mycket roligare.

Vi tränade kanske i 30 minuter, med en liten paus på mitten, men ändå kändes det som att vi fick en bra start och det var härligt att samarbeta igen! Nu är det bara att köra på! Ska försöka variera momenten mycket och inte bara träna lydnad, så vi behåller motivationen hos oss båda.
Nu ska vi till Öland och hälsa på hästarna och Atlas. Tror nog Isa kommer kunna sova gott inatt trots att hon inte lekt gårdshund...

image166

MH-test

Idag var det dax för Isas MH-test i Mönsterås. Efter en ganska lång väntan var det äntligen vår tur. Isa hade suttit i bilen ett bra tag och var lite uppe i varv när vi skulle ut i skogen (trots en ganska lång rastning innan). Hon tyckte det var lite konstigt med massa folk inne i skogen som bara stod och tittade på henne.
Testet gick bra, var inga stora överraskningar för hur hon skulle reagera. Hon är en försiktig hund som behöver lite peppning för att klara av läskiga situationer. När hon märkte att jag inte skulle lösa situationen hittade hon husse i skogen och frågade honom. Det slutade med att vi både fick gå testet med henne så hon kunde klara det med lockning från oss båda. Leklust har hon, men är inte tillräckligt nyfiken för att ta det sista steget (sprang exempelvis ut till figgen, men ville inte ha kontakt, eller sprang efter föremålet men nosade endast lite på det). Detta kom inte heller direkt som en överaskning. De första gångerna satt hon även bara kvar vid mig när jag släppt henne för att hon väntade på ett varsågod.
Hanteringen fick vi en trea på, hon ville inte vara med på tandvisningen.. Det märktes med andra ord att vi inte tränat detta på hela sommaren och att träning ger färdighet. Ska det bli tävlingar i höst har vi inte råd med att nolla på tandvisningen! Aktiviteten var bra, hon var lugn och uppmärksam och bara satte sig ner.
Overallen, kastrullen och spökena var inte roliga, och då visade hon att hon har lite humör trots allt (blev lite arg), men inga hotbeteenden. Skotten reagerade hon lite på och ville inte leka med mig under tiden (vid det här laget var hon rätt på tårna och leka var inte så kul), vilket var lite synd. Som ledaren sa, hade vi tränat mer på det hade hon inte reagerat, men eftersom vi varit isolerade i skärgården är det inte mycket vi kan göra.
Som avslutning skulle jag springa med henne och busa lite. Jag hade platta skor och det var lerigt i skogen, så jag gjorde en fin vurpa rakt ner i en lerpöl så hela publiken kunde se. Ihhh så ont det gjorde om rumpen.. Så nu sitter jag och skriver detta på en skinka.. =)

Tillbaka till verkligheten

Såå.. då var vi tillbaka i kalmar och cybervärlden igen =)
Dessa tre veckor vi varit borta har varit fantastiska! Orkar inte riktigt gå igenom allting, bara lite kort. Bilder från allt har jag hundratal av (kanske inte riktigt men det känns så), så det kommer nog lite bilder då och då de kommande veckorna.
Så vad har vi gjort?
I Isas fall har hon inte gjort mycket. Varit gårdshund och tillsammans med familj ute på landet hela tiden samt badat. Hon har haft fullt upp att hålla koll på alla hela tiden och springa mellan husen. Hon har även vaktat husen från obehöriga och djur.
Jag har tränat lite lite med henne, men hon är så slut av allt annat att hon inte riktigt har orkat fokusera så mycket som jag vill. Därför har hon mest varit gårdshund, nått hon njuter otroligt mycket av.
Själv har jag åkt lite fram och tillbaka till stan och upplevt lite riktig stadskänsla! (Något som saknas här i kalmar)
Jag har träffat min bästis Anna och shoppat och såklart träffat min familj! Sista veckan fick vi besök av våra vänner Johanna, Danne och Viggo. De kom till Nämdö på måndagen och var där till torsdagen, sen åkte vi tillsammans hem till dem i norrköping. Fast jag och Marcus åkte förbi malmköping en sväng på vägen till norrköping för att hälsa på min häst, Eddie. Så underbart det var! Han var pigg och verkade må bra, tyvärr ser man ju att han åldras =( Kanske inte är så konstigt när man är 24 år.
På fredagen gick vi alla fyra (hundarna fick vara hemma hos Johannas familj) på Kolmården. Oj, så kul det var! Vi var och hälsade på tigrarna och åkte i safariparken mm, hann med mycket på den dagen!
Vi kom till Kalmar igen på lördagskvällen.
Såå, det var väl det.
Skolan börjar på tisdag igen och imorrn ska jag till Ninja och rida.

Lite olika bilder:
image159

Kärlek
image160

image161

image162

image163image164

image165

Semester

Nu pågår en tre veckors semester vilket drabbar uppdateringen i bloggen. Isa är på landet och myser med tjocka släkten och kan inte ha det bättre =) Vi återkommer när vi är tillbaka!