Årskrönika

Jag blickar ofta tillbaka på året som gått, eftersom det hänt rätt mycket detta år. Därför känns det rätt naturligt att sammanfatta det gånga året med en liten årskrönika, såhär på sluttampen av 2009.

Året inleddes med en rejäl sjukdom för min del, vilket drabbade den planerade flytten från Kalmar till Stockholm lite. Studietiden var nu över och det var dags att flytta tillbaka hem. Marcus var dock en pärla och fixade det mesta (exempelvis försäljning av våra möbler) när jag låg däckad. Flyttlasset gick uppåt som planerat den 24 januari med stor hjälp av Danne och familjemedlemmar hemma i Stockholm. Det var en fin period i Kalmar vi lämnade bakom oss med många kära vänner. Någon dag innan flytt hade vi en supermysig avslutningsdag med våra trogna träningskompisar Helena, Puma och Tisla.

 

 

Under början av våren landade vi alla lite i flytten. Isa trivdes snabbt i lägenheten och vi hittade fina promenadstråk. Vi hittade en ny vän i Lisa, Loi och Eskil som vi haft många fina stunder med. Vi hittade också en sökgrupp som vi fick plats i. Vi kämpade även vidare med spåret och lydnaden, och spenderade en del tid på vår nya klubb Värmdö BK. Medan jag tampades med min magisteruppsats fick Marcus besked om jobb.

 

 

I april debuterade i lydnadsklass II där vi vann och fick ett förstapris. Vi debuterade även appellspår där det inte gick lika bra första gången. Några veckor efter detta fick vi dock upprättelse och blev uppflyttade till lägre spår med bra poäng. Jag lämnade in med uppsatsen och spenderade mycket tid i stallet och med nära och kära runt om i landet. Bland annat fick vi träffa söte Sting för första gången.

 

 

I takt med att solen och värmen kom, spenderade vi mer tid ute på landet. Isa njöt av att kunna bada och simma, och vi njöt av att fixa iordning vårt lilla hus. Någon dag innan midsommar fick jag reda på att jag fått jobb i 4 månader på SVT och Isa fick för första gången uppleva hur det är att ha två heltidsarbetande föräldrar. Hon hade det dock toppen hos sin dagmatte och spenderade sina dagar ute på Ingarö, vilket dock gick ut över träningen som hon inte pallade med på kvällarna. Hon fick också en lång semester ute på Nämdö tillsammans med mina föräldrar och Marcus. Under semestern blir Isa sjuk och spyr varje morgon. Hon blir diagnostiserade magkatarr och får medicin och får därefter mat 4ggr/dagen.

 

 

På sensommaren börjar mitt hektiska liv där jag tror att jag ska hinna med allt som jag brukar hinna med när jag pluggade. Jag börjar dansa, är instruktörselev på en allmänlydnadskurs och rider, samtidigt som jag vill hinna träna med Isa lika mycket. Det går dock inte ihop och jag väljer att satsa på spår och lydnad och avvakta med söket.

Helena och Tisla kommer och hälsar på oss, vilket alltid är ett kärt återseende.

 

 

Samtidigt som stressen ständigt förföljer mig och mörkret kommer med hösten, går vår älskade Eskil hastigt bort. En otrolig förlust <3

 

 

Oktober månad blir lite lugnare för mig då jobbet på SVT tar slut. Mer tid spenderade med Isa och vi umgås en del med våra grannar med goldenhanen Nalle, men det tar inte många veckor innan jag får beskedet att jag fått jobb på marknadsavdelningen på Neonet. Lyckan är total, trots att det återigen innebär långa dagar borta från Isa.

Under hösten hinner vi dessutom med ytterligare ett besök till älskade Eddie i malmköping.

 

Den senaste delen av året kanske de flesta kommer ihåg, men sammanfattningsvis kan man säga att den präglats av jobb. Vi har kommit in i vårt nya liv och det känns bra med Isas nuvarande dagmattar. Hon är en pigg och glad hund som är taggad på träning. Vi har dessutom hittat lilla labbekillen Sigge som Isa är störtförtjust i. Tack till alla som förgyllt våra liv detta år och vi hoppas på fler roliga stunder tillsammans med nära och kära under 2010.

 


Julen

Nu är julen mer eller mindre över (förutom ett litet familjebesök till imorgon) och det var nog länge sen den var så hektisk som i år. Marcus och jag firade ihop i år för första gången, jättemysigt. Detta innebar även att jag spenderade julafton med Isa för första gången, annars brukar hon alltid vara med Marcus eftersom min syrra är allergisk.

Julafton inleddes med mysfrukost och julklappsutdelning här hemma.Isa fick bland annat ett välbehövligt halsband och ett reflexhalsband som lyser, samt massa gotte. Efter en promenad kom pappa och hämtade oss och vår packning (tur att man har snälla föräldrar när man själv inte har bil). Vi kollade på Kalle och åt lite julmacka hos mamma och pappa, och sen gick jag och mamma ut en promenad med Isa. Underbart var det i ett öde och vitt Stockholm. Sen fick Isa klara sig själv hos mamma och pappa, för på kvällen åkte vi till syster med familj för julfirande. Där byttes klappar och vi åt och drack gott.

På juldagen åkte vi till Bålsta där jag snabbt hann hälsa god jul till mormor innan jag var tvungen att springa över till Marcus farmor och farfar för släktträff med Marcus familj. Det var jätte kul och vi kom hem sent efter diverse snapsar och groggar. Väl hemma hos Marcus pappa fortsatte stohejet med sällskapsspel och mycket skratt. Det kändes lite i  huvudet i morse när man vaknade... Men då var det bara på't igen, för då stod släktträff hemma hos mamma och pappa på schemat. Så nu är vi helt slut - eller iaf jag och Isa, Marcus är ute och flänger på stan ikväll han.

Vi har iaf haft det bra, men det har som sagt varit mycket flängande. Imorgon ska vi dessutom till Marcus mamma och äta, men innan det ska jag hinna ut en ordentlig promenad med Isa, det känns som att hon bara hängt med oss i flera dagar och inte riktigt fått springa av sig ordentligt.


Hur ofta får man en vit jul?


God Jul!



För första året firar jag jul tillsammans med samtliga familjemedlemmar - myspys!

Bilen

Igår var vi ute på riktiga äventyr. Sara och Dennis mellanlandade i Stockholm för att sova en natt och umgås lite igår. Eftersom de kom rätt sent och vi inte skulle hinna träffas idag på dagen heller då vi jobbar, åkte vi och hämtade dem på Arlanda. Allt är frid och fröjd när motorn plötsligt dör på vägen hem. Som tur är hinner jag köra av motorvägen in på en avfart. Och där står vi. På telefon får vi veta att det kan bero på is i bensinen, så vi ringer Pontus och frågar om han kan åka förbi en mack och köpa K-sprit. Snälla Pontus ställer upp, men K-spriten hjälper ingenting. Vi fixar och donar med bilen, men den vill inte starta. Det hela slutar med att vi bogserar den till en mack där den nu står. Vi var allesamman stelfrusna efter att ha stått still ute i över två timmar, dåligt klädda i minusgrader. Pontus var då så snäll att han körde oss hela vägen hem och sen tillbaka - vilken hjälte!

En verkstad bredvid macken har kollat lite på den idag och trodde att den var bränslepumpen som lagt av. Det var ingen billig historia att laga den, så vi får se vad som  händer. Vi räknar oss iaf som billösa, himlans jobbigt!

När vi väl kom hem i natt drack vi lite glögg och åt lussekatter för att få upp värmen. Sedan däckade alla rätt snabbt och det tog emot att gå upp imorse, fick inte många timmars sömn.

Idag har först Isas bästis Sara gått ut med henne, sen på eftermiddagen fick hon följa med Lisa och Sigge på långpromenad. Hon verkar ha haft himla kul, för hon är väldigt trött ikväll =)


Busbild från helgen


Fokuserar på att klä granen

Ännu mer snö

Det är ett evigt snöande ute. Såhär mycket snö som vi har nu kommer jag inte ihåg när vi hade sist! Isa är givetvis överlycklig, men finner det lite svårt att hitta "bra" ställen att göra sina behov på då hon försvinner ner i snön.

I lördags träffade vi Lisa och Sigge på förmiddagen för att gå en promenad och träna lite tillsammans. Snön försvårade träningsplanerna något, så vi gick en promenad till klubben fram och tillbaka. Hundarna busade och mattarna pulsade och pratade, kan inte bli bättre =) Väl på klubben hamnade vi mitt i sökgängets träning, Isa markerade tidigt att hon kände vittring av figge i skogen när vi kom gående på vägen och ville mer än gärna visa var denne befann sig någonstans.

Vi tränade lite lydnad men det var svårt i snön. Isa var också något intresserad av vad som hände i skogen bredvid (sökträningen med en skallhund), men det var jättebra träning! Sigge som inte är så gammal fick också för sig att springa till Isa ibland, också sånt som är bra träning för Isa! Sedan gick vi till en liten skogsdunge för att visa Lisa lite jaktövningar. Hon verkar intresserad av att lära sig mer om olika aktiveringsövningar, vilket alltid är roligt! Jag visade principen med linjetag och markeringar och sedan fick Sigge prova. Han jobbade jättebra med näsan men förstod inte riktigt att man skulle komma tillbaka med dummien, men det är ju inte så konstigt första gången.

När vi kom hem var vi trötta, men då var det bara att ladda om batterierna för Ullis, Pontus, Kim och Catrin kom på besök lördag- söndag. Vi har haft det supertrevligt med mycket julstämning (julmusik, glögg, julbord, julklappsutdelning osv). Det har fortsatt snöa jättemycket och i natt fick Marcus och Kim för sig att bege sig ut och åka snowskate. Isa bangade givetvis inte och var överlycklig att komma ut i nysnön.

Idag fortsatte lekandet och vi har varit och åkt pulka/snowskate flera timmar. Nu på kvällen var både Nalle och Sigge med, men det var ingen bra kombination. Nalle blev jättearg på Sigge, men det hände som tur var ingenting. Efteråt fick Sigge busa lite med Isa och han verkade lika glad som förut - skönt.

Lite bilder från lördagens promenad - de blev dock inte så bra pga vädret.








Snö!

Nu har äntligen snön kommit, det är ett tjock vitt lager utanför dörren och vinden viner runt knuten - wonderful!

Vad har hänt de senaste dagarna annars då? I söndags skulle vi till Bålsta, och hade planerat lite jaktträning innan det. Men det blev ändrade planer, för vi träffade på några grannar som har en labbe-valp på 9 månader som Isa tyckte va söt. Vi tog sällskap och hundarna busade som bara den. Efter ett tag kom en liten boarder collie valp också, men då hade Isa tröttnat lite på "valp-leken". Hursomhelst tog vi sällskap tillbaka hem igen så träningen uteblev.

Igår, måndag, kom jag hem lite senare från jobbet och Marcus hade körlektion så Isa fick följa med mig till stallet. När Marcus kom hem kom han och hämtade henne. Redan igår hade det kommit snö, så skönt att det blir så ljust av snön! =)

Nu är vi nästan precis hemkomna från en fartfylld långpromenad i snön. Vi gick en promenad med Sigge (labbekillen) och hans matte - himla trevligt. Och som de busat! Man kunde nästan tro att Isa också vore 9 månader så mycket som de sprungit, jagat varandra och brottas, kul att se att de trivs så bra ihop.

Dagens bild är lika med synen som mötte mig när jag kom hem från stallet i måndags och Marcus var och tränade. Det var förvånande eftersom Isa nästan aldrig bitit sönder någonting under sina år. Hon verkar iaf haft väldigt roligt, mattan hade flyttat sig en bra bit.


Till skogs med vänner

Imorse kom Helena och Tisla hit. Det var ett kärt återseende för både tvåbenta och fyrbenta. Jag hade förberett det mesta, så vi packade snart in oss i bilen och åkte och ställde bilen vid Lämshaga för lite hundaktivering.

Jag la ett spår till Tisla och Helena la ett till Isa. Under tiden spåren låg gick vi en liten rastrunda och försökte få till en fotografering på hundarna på bryggan. Det gick inte så bra...


Började rätt bra.. men sen ville Tisla kolla vart jag tog vägen..


och kvar satt Isa och väntade.


Hmm, Tisla gick ur bild.


Sen stack Isa med..

Sedan traskade vi tillbaka till bilen och förberedde Isa för hennes spår. Hon spårade fint, men lite för snabbt - jag hann inte med och tappade spårlinan hela tiden för att den var så blöt och hal. Dessutom var det halt så jag ramlade några gånger. Isa gick förbi apport nummer 2 och höll på att missa sista apporten också, men fick vittring på den i samma veva som jag påpekade att hon missat nått. Helena uppskattade spåret till ca 700 meter, medan jag skulle säga 500 (men alla vet ju att jag inte har nån avståndsbedömning att skryta med). Med detta kan jag konstatera att de spår jag tidigare bedömt som 500-600 meter snarare varit uppemot 800 meter :P

Efter detta var det dax för Tislas spår, som jag uppskattade till 300 meter (men Helena påpekade att det snarare var 500 meter långt). Hon klarade sitt spår galant och kom starkt på slutet.

Vi packade in träningsgrejerna i bilen, tog med picknickväskan och gick en promenad bort mot Beatelund. På vägen fick hundarna leta efter mina vantar som jag tappat på vägen och Tisla hittade båda två - duktig tjej!
Vi stannade till på ett berg och åt lunch som jag lagat - Grekisk pastasallad och saft. Hundarna fnulade på med sitt under tiden...


Isa spanar på Tisla


Lite påträngande nära tycker Isa

Fina Tisla!


Posar lite..

Så fin som Tisla är kommer det inte bli några problem på utställningen imorrn på Älvsjö =)
Nu har tjejerna precis åkt härifrån och vi håller givetvis tummarna för dem imorrn! Tack för en underbar dag!

Torsdag

Igår spenderades kvällen med Isa som bestämt. När jag kom hem från jobbet åkte vi direkt och tränade på klubben. Det var en del folk där, kul att se att folk håller igång =) Planen var blöt, men det gick bra om man höll sig lite på sidan. Vi tränade lite olika moment, som gick alldeles utmärkt.

Efter träningen åkte jag och handlade lite och hämtade mitt paket från Börjes som kommit - beställde i måndags och levererades i onsdags, nabba puckar!
Allt i paketet passade utmärkt, förutom ett par skor som inte satt så bra. Men jackan, ridbyxorna och ett täcke till Isa satt som en smäck =)

Imorgon ska vi får finbesök i form av vår fina vän Helena med Tissel-tassel. Ska bli underbart att se dem igen =)


Ridning är kul

Här har mestadels av tiden spenderats i stallet sedan sist. Söndagskvällen spenderades i stallet, och hussen och Isa var med ett tag innan de tröttnade och gick hem (ganska snart efter vi anlänt). Måndag var min vanliga riddag, så Isa fick umgås med hussen även då.

Tisdag fick Marcus en reaktion efter att ha tagit svinvaccinet, så han gick hem från jobbet vid lunch med feber. Planen var att jag skulle åka och träna med Isa när jag kom hem, men på vägen hem ringde Dirks matte och frågade om jag kunde hoppa på Hakinghoppningen. Tyvärr var jag sen från stan och räknade inte med att jag skulle hinna. Men med lite pussel gick det och klockan 19 kom jag hem, 10 minuter senare hoppade jag lektion - snabba ryck. Inte ofta man springer över till stallet och hoppar upp på en klar och uppvärmd häst som kan börja hoppas på en gång - lyx :) Isa följde med mig till stallet och snälla Dirks matte var ute med Isa medan jag hoppade. Jag blev återigen filmad, som ni kan se här:

http://www.youtube.com/user/HakingHoppning#p/a/u/0/Ic1Gyk527bo

Dirk skötte sig bra men jag fastnade lite med handen, vilket gjorde att han blev springig. Mycket kul var det iaf =) Isa svansade runt inne i ridhuset efter hoppningen och charmade alla..

Idag var Marcus hemma från jobbet, men feber verkade gå ner under eftermiddagen så han har ändå kunnat aktivera Isa. Min kväll skulle egentligen spenderas på dansen och sen på middag hos mamma, men allt ändrades i eftermiddags. Dels hade jag haft ont i magen sedan igår natt då jag vaknade med knip, som fortfarande inte riktigt har gått över. Därför tänkte jag hoppa över dansen, och samtidigt fick jag meddelandet att tjejerna jag dansar med också var sjuka. I samma veva kommer det fram att mamma skulle stanna med mormor i Bålsta, som gjort sig illa, så middagen blev inställd. Samtidigt som allt detta sker ringer Dirks matte och frågar om jag vill vara med på dressyrlektionen som de har idag. Tyvärr började den när jag fortfarande jobbade, men jag kunde rida själv senare på k kvällen istället. Och så blev det, så jag är nästan precis hemkommer från ytterligare en kväll med Dirken.

Isa verkar tycka att det är lite småtrist när jag sätter på mig ridkläderna och går iväg direkt efter jobbet, men imorrn ska jag vara en bra matte. Marcus ska bort på kvällen så Isa och jag ska ha tjejkväll =)
Jag har också beställt ett par galsögon! Jag har känt att jag verkligen behöver det nu när jag sitter framför datorn så mycket och får ont i huvudet på eftermiddagarna. De kommer om en vecka - spännande =)

Lusse-bak

Ännu en helg lider mot sitt slut. Den kylan jag pratade om i föregående inlägg är för länge sen borta - nu är det tillbaka till det gamla gråa och trista väder med massa regn.

Måste börja med att ge lite utrymme åt fredagskvällen i detta inlägg. Jag och Anna var nämligen på konsert med inga mindre än Backstreet Boys. Det var ett riktigt kärt återseende, såhär 15 år sedan jag blev blixtförälskad i detta boyband. De sjöng en del låtar från nya plattan, men också väldigt mycket gamla hits. Vi skrålade och log två timmar i sträck - snacka om att man fick om i kinderna! Underbart var det iaf =)

I lördags hade jag hunddate med Anna och Natchos, en från gamla sökgänget. Det var riktigt länge sen vi träffades, så det var kul! Vi gick promenad med hundarna och pratade strunt, sedan tränade vi lydnad på Nacka BK. Vi blev kommenderade i fritt följ, inkallning, apportering och hoppet. Isa skötte sig bra på det mesta, men det är alltid bra att få lite kommentarer från andra. Allt kan såklart bli bättre!

När vi kom hem var det julbak på G hemma. Marcus hade föreberett lusse-deg och vi bakade och drack glögg - mys. På kvällen var det fest hemma hos syter.

Idag har det varit lite mycket på agendan för min del, så Isa har fått umgåtts med hussen. Och de har varit ute och spårat! Isa hade gått jättefint, men varit lite övertaggad och därför också gått väldigt snabbt. Hon hade ändå fokuserat och hittat alla apporter, så det är positivit. Själv har jag haft en stalldag och varit ute och rejsat med Dirk. På eftermiddagen har vi haft julfika här med Marcus kompisar, då vi druckit glögg och ätit hembakade lussekatter och pepparkakor. Snart är det dax för mig att gå tillbaka till stallet och rida Constantido.






Kylig dag

Nu känns det äntligen som att vintern är på väg! Vi har haft en kylig och frostig dag med en stor och fin fullmåne som lös upp vår väg på morgonpromenaden. Jag har även skymtat solen från fönstret på kontoret och tog mig en liten runda runt hötorget för att få lite frisk luft på lunchen.

Det började kallna redan igår men det hindrade inte oss från att åka och träna i vanlig ordning. Och vilken liten krutburk jag hade med mig igår. Det första Isa gör när vi går mot planen är att ta några riktiga loopar runt, runt på planen och kasta sig ner för att rulla sig emellanåt. Eftersom farten var så hög så liknande de riktiga framvolter, såg riktigt komiskt ut.

Vi tränade lite framförgående, men hon var lite väl het på leksaken så det gick sådär. Till slut verkade hon iaf få in att hon inte skulle dra i kopplet och kunde sansa sig, men bara för någon sekund. När hon sedan fick belöningen tog hon några ärevarv innan hon kom tillbaka till mig. Jag kan inte annat än att le åt henne, så fantastisk lycklig som hon är då. Vi fortsatte sedan med fjärrdirigering och vittringsapportering där jag fortfarande fajtas med samma problem. Jag klickar fortfarande in dutt på pinnen på nosen, men när hon är så taggad som hon är på kvällarna efter jobbet nu, går det nästan inte.

Jag upptäckte exakt samma problem idag på kvällspromenaden. Jag tog med mig en pinne, godis och klicker och stannade till för att klicka nos-dutt. Det gick nästan inte, såfort jag ökade svårighetsgraden en aning så kastade hon sig på pinnen och gjorde allt hon kunde tänkas med den. Undra om denna taktik kommer att gå, men jag måste ju på nått sätt få henne att inte slänga sig på pinnarna utan istället lukta på dem.

Har ju tyvärr inga bilder att bjuda på numera, eftersom jag inte skådar dagsljus på dagarna, så det får bli någon gammal vinterbild. Denna är från vinter-07 i Kalmar <3