Fullt upp

Jaa, här har det varit fullt upp så jag har inte alls hunnit med så mycket träning som jag velat och hade bestämt. I onsdags var det ju kurs igen, så då tränade vi. Då handlade det mest om kontakt, fjärrdirigering och fritt följ (det sistnämnad utan hund, jättenyttigt). Sen i torsdags hade vi tenta som jag pluggat till i början av veckan, tror det gick okej. Efter tentan på torsdagen och fredagen red jag och jobbade, så då var det inte så mycket tid till annat heller.
I fredags kväll var boxertjejerna här då matte och husse var på fest, så det var ett riktigt hundhem här =)
Helgen har inte varit mer än jobb, jobb och jobb. Nästa vecka bli det också mycket jobb, men då MÅSTE jag ta tag i träningen mer.. Får inte slappa ihop nu inför tävlingarna!

Hundvakt och sen träning

Igår var Boos husse och matte borta så hon fick vara här istället. Jag hämtade Boo på morgonen och tog med henne på vår morgonpromenad. Oj, så glad de var! De sprang runt runt i vår lilla skog, innan vi begav oss mot vattnet för att gå det fina stråket. Isa hoppade som vanligt i vattnet när vi kom dit, med Boo är lite försiktigare och satt med mig på kanten och tittade på. När vi kom hem satt jag och Sara och pluggade hemma hos oss, så Isa har fått sällskap heeela dagen. När Boo gått på eftermiddagen gick jag en runda runt skälby, sen fick hon mat, och sen gick hon och la sig för kvällen. Det Isa inte visste var att jag och Helena skull upp och träna denna kväll. Yrvaken hoppade hon in i bilen efter att ha lockat med träningsväskan.

Väl uppe på bruksan var det härligt tomt. Och Isa hade fått upp tempot igen. Jag började med att belöna spontan kontakt och sedan några steg linförighet. Sen tränade jag lite på både läggande och ställnade, med lite inkallning emellan. Ställandet går bra, men hon sätter sig när jag går tillbaka till henne. Så det tränade vi mestadels. Idag var hon verkligen övertaggad, så när jag var på väg tillbaka till henne gick svansen snabbare och snabbare och till slut satte hon sig ner. Det gich bättre till slut.
Sedan kommenderade Helena oss i linförighet. Det gick bra! Hon var med, men på grund av hennes "övertaggande" var hon lite för långt fram, men det tror jag löser sig på tävling när jag inte är lite "säker". Annars får vi ta och träna på position igen.
Vi avslutade hela passet med en budföring (Helena körde först med Puma och Isa var så taggad att hon fick testa hon med). Förutom någon tjuvstart gick det galant!
Mitt problem nu känner jag är att jag inte vet hur pass taggad hon måste vara för att vara med mig på tävling. Är hon övertaggad som hon ibland är, är hon slarvig och framför mig hela tiden, men om hon inte är taggad är hon inte med mig alls.. Hmmmm!

Tog lite bilder på hundarna på prommisen igår morse.

Boo och Isa
image180

Isa väntar på bättre tider... eller?
image181

...medan Boo tittar på
image182

Sökträning!

Jaa, igår vart det äntligen av. Vi har försökt styra upp en ordentlig sökträning i flera månader nu, utan att lyckas. Men i helgen blev det av! Jag var för en gångs skull heeelt ledig, Helenas Martin var på besök (det vill säga en till figge med bil) och Ivanna kunde också hela helgen. Vi bestämde träff ute vid Läckeby och jag och Isa fick åka med familjen Boxer. Ivanna hade även en kompis med som precis köpt en liten söt Stafforshire Bull Terrier vid namn Åke. Otroligt söt. Så vi var 5 människor och 5 hundar, varav två var valpar och bara skulle köra lite för skojs skull.

När vi vallat av rutan fck Ollie börja. Vi körde med tre gömda figgar. Ollie hade inte heller kört sök på länge, men det gick jättebra för honom ändå. Sedan fick Tisla och Åke prova på lite, och det gick bra det med! Åke var dock så liten att han knappt kom fram över kvistarna i skogen =)
Sedan var det Isas tur. Hon satt och skakade i bilen när jag kom, så taggad var hon. När jag stod och väntade på att figgarna skulle gömt sig visste hon nästan inte vart hon skulle ta vägen.
Första skicket gick jättebra. Jag behövde inget agerande eftersom hon var så taggad. Hon försvann snabbt och kom tillbaka snabbt med rullen i munnen. Påviset var bra med hög fart ut och närmsta vägen. Nu har jag tagit bort belöningen från figgarna eftersom hon ändå gillar dom, så nu får hon bara belöning av mig.
Andra skicket vet jag inte vad som hände. Hon försvann och var borta läääänge och när hon kom tillbaka kom hon från en helt annan riktning, med rullen i munnen. Jag lät henne visa vad hon hade hittat (trodde nämligen hon hade hittat Ivanna som satt länge ner från stigen) men hon sprang bara förvirrat runt ett tag innan vi gick tillbaka till stigen. Antagligen blindmarkerade hon då. Sedan skickade jag henne en gång till och då tog hon rullen bara några meter från mig. Då Nejade jag ganska ordenligt och tog ut den ur munnen, och bad figgen agera. Då sprang hon rakt ut och hittade honom. Nästa skick var Ivanna som jag trodde att hon hade hittat redan, men tydligen hade Isa bara sprungit förbi henne några gånger utan att upptäcka henne. Hon fick iaf agera både på söket och påviset, för nu var Isa ordentligt trött.

Efter det här var det Pumas tur att leta människor, och hon har ju inte gjort det på jättelänge med hennes sjukdom och dräktighet, så hon var aningen taggad hon med. Men det gick bra förutom att hon slarvade lite på grund av att hon var lite väl taggad. (Springer förbi en och 50 meter djupare ungefär). Men det är kul att se hur roligt hundarna tycker det är!

Sedan körde vi en omgång till. När jag hämtade Isa den här gången kunde man nästan inte se att hon varit heeelt slut en halvtimme innan. Hon var supertaggad igen.
Nu här omgången körde jag två figgar och ett blindskick (när det inte sitter nån i skogen). Första skicket gick som vanligt jättebra. Sedan provade jag på blindskick som jag aldrig gjort förut. Hon sprang några meter in i skogen och vände sig om att tittade frågande på mig, men jag lät henne hållas. Sedan for hon iväg och letade och kom tillbaka efter en ganska lagom lång stund utan rullen i munnen, vilket ju betyder att hon inte har hittat nån. Nu blev jag faktiskt lite stolt! Detta innebär ju att hon fattat det här med rullen ordentligt nu äntligen!
Sista skicket hade hon lite svårt att hitta figgen, då det varit massa svampplockare precis utanför rutan i den änden vi befann oss i. Men till slut hittade hon och påviset var också rakt och bra.
Efter 4 timmar i skogen var vi hemma i Kalmar igen och både hund och matte var nöjda. Det är så roligt att träna sök, plus att jag var så stolt över henne. Det var ett bra träningspass om man tänker på hur länge sen det var vi körde!

Fick en bild på lilla Åke med, man blir ju lite valpsjuk!
Åke
image179

Blåsigt öland

Efter skolan och lite plugg på eftermiddagen åkte jag och Isa till Öland. Först stannade vi i stallet, där jag red en glad och pigg Ninja. Hon hade vilat igår och var väldigt pigg, något som är kul på henne eftersom hon annars inte är jätteframåt.
Sedan åkte vi direkt till ölands brukshundklubb där det var torsdagsträning. Det var inte så mycket folk där idag, men det gör ju bara att man har större plats att träna =)
Isa verkar vara lite förvirrad på att vi tränat lite andra moment också nu. När vi tränade linförighet och jag stannade till länge på ett ställe, hoppade hon fram framför mig och började göra "fjärrdirigeringsövningarna". Det är inte så bra. Men det är säkert nu vid inlärningsfasen, när det sjunker in lite kan hon nog skilja på sakerna skulle jag tro. Annars gick linförigheten bra. Det är inte mycket som brister när man tränar med godis.
Sedan körde vi en tre minuters platsliggning, och innan detta kanske jag ska påpeka att de kört med skott innan, och Isa var lite fundersam om vad det var för nått idag. Så hon låg ganska spänt och stirrade på mig och rakt bakom mig in i skogen (där de sköt innan), men hon låg alla minuterna. Till sist slappnade hon nog av lite också, för då låg hon och gäspade lite. Var väl lite trött efter stallet.
Det jag körde mest idag var ställandet, och det funkade jättebra. Jag har börjat att belöna henne endast med repet i det momentet, det funkar jättebra. Körde endast några ställande och sen några stå kvar. Efter att vi varit där en timme åkte vi tillbaka hem, för då var vi både två trötta och hungriga.

Imorrn är det tentaplugg hos Sara som gäller och sen är jag ledig i helgen. Förhoppningsvis blir det sökträning i helgen! *håller tummarna*

Hundkurs

Idag var det dax för hundkurs igen. Har inte mått någe vidare idag, men släpade mig iväg ändå, annars får man väl en rastlös hund efter sig.
Vi började med att träna på spontan kontakt vilket man faktiskt tar för givet ibland. Om man tittar på Smulans kontakt med Linda tex, ser man att man har lång väg kvar. Har man en bra spontan kontakt slipper man de gånger på tävlingar som hunden tittar åt ett annat håll för att se vad som försiggår där. Så detta ska vi arbeta mer med! Ska även träna detta lite på vanliga promenader, trots att jag kräver en annan slags kontakt på plan.
Sedan skulle vi ha valt ut två moment från elitklass som vi ska börja öva på. Jag har valt fjärrdirigeringen, eftersom den redan kommer i klass två. Och jag vill ju träna ligg från ställande och inte sittandes, så det passar utmärkt att träna det för mig. Det vi har problem med här är dels handtecknet (har inte riktigt bestämt mig vad jag ska använda) samt att hon flyttar sig framåt lite varje gång hon ändrar position. Linda föreslog att jag skulle belöna henne bakåt, geno att lägga en leksak bakom henne och säga "varsågod" när hon skulle belönas. Det gick ganska bra. I början satte hon sig fot bredvid mig istället för att sitta kvar framför mig, men det fattade hon snabbt. Såg även efter ett tag att det satt ca 10 st kaniner längre ner bakom henne, så vi hade iaf ordentligt med störning. När jag sa varsådog och hon sprang med leksaken (och även kaninerna) trodde jag att hon skulle sticka till dem. Men det gjorde hon inte =) Hon kan behärska sig jättemycket nu!
Sedan var det dax för fikapaus där vi diskuterade rutiner inför tävlingar och lite träningstips. Det är kul att träna med folk som ligger så pass långt före mig, för jag lär mig verkligen jättemycket!
Efter pausen gjorde vi en platsliggning och jag gömde mig korta perioder genom de två minuterna. Isa låg jättefint och tittade efter mig, men verkade inte bli stressad. Jag kom fram ganska snabbt igen och berömde henne, sedan gick jag tillbaka bakom planket lite till.
Sedan fortsatte jag med fjärrdirigeringen och den spontana kontakten, som gick väldigt bra trots alla kaniner och en matte som var frusen och sjuk. Den sista övningen vi fick var att få hundarna att bli medvetna om sin bakdel. (Dvs att bakbenen "svänger runt" vid exempelvis vänstersväng.) Denna har dock Isa ganska bra koll på, men tränade lite sidförflyttningar och steg bakåt.
På väg till bilen gjorde jag några lägganden som gick riktigt bra. Nu måste vi kanske börja med ställanden igen, så hon inte glömmer det =)
Imorrn hoppas jag att jag är frisk, för då ska jag rida och förhoppningsvis till träningskvällen på Öland. (Tvivlar dock på det eftersom sjukdomen inte riktigt brutit ut än)

Härlig dag för Isa

Imorse när vi skulle ut på vår morgonpromenad spöregnade det. Men nu har jag ju ett par ordentliga stövlar med, så det var bara att sätta på hela regnkittet och bege sig ut. Isa verkar tycka det är mysigt när det regnar. Hon blir skitig och blöt, precis som retrievrar vill ha det =)
När vi kom hem fick vi besök av lektant Sara, något som Isa uppskattade väldigt mycket. Hon är på Sara hela tiden och vill gosa och "sitta i knät". Vi satt och pluggade i ca 3 timmar (effektivt ca 30 min, men ändå) och Isa var helnöjd. Efter detta packade jag och Isa in oss i bilen för att åka till stallet på Öland. Jag har inte varit där på ett par veckor. Har inte passat riktigt och sen var Ninja så j*vlig förra gånger jag red. Hursomhelst gick det superbra att rida, sålänge man har ett spö med sig (det var det som var felet förra gånger). Nu är hon ridits ett tag och det är slut med daltandet, så nu är det bara att sätta igång och rida ordentligt. Känner tom att jag börjar få lite träningsvärk, härligt!
Isa var såklart överlycklig över att vara i stallet. Atlas var tyvärr inte hemma, men hon underhöll sig själv rätt bra.
När vi kom hem hoppade jag in i duschen och sen hämtade vi upp Helena och tjejerna för att gå en promenad tillsammans i skogen. Det var mysigt och flickorna är så söta ihop. 
När vi kom hem vid ca 18.30 var det en trött hund som åt middag för att sedan gå och lägga sig. Hon verkar rätt nöjd med dagen. Lyckligtvis klarade jag mig från regnet hela eftermiddagen, trots att de mörka, hotande molnen låg nästan precis ovanför oss.
Känner mig jättehängig nu =( Har känt det ett tag, men kört på som vanligt för att försöka "lura" sjukdomen, men det verkar inte funka. Jobbigt om man inte känner sig bättre imorrn, för då har vi en fullproppad dag. Först skola, sen möte med gymtränare och sen hundkurs på kvällen. Får gå och lägga mig nu och hoppas på det bästa.

Sötishunden
image177

Lobelia och Lavendel i hagen
image178

Ojämn helg = jobb

Nu har höst terminen dragit igång på riktigt. Det är tentan nästa vecka, man måste börja plugga ordentligt och man jobbar varannan helg. Nu öppnar vi en timme tidigare på jobbet med, så helgerna blir långa. Detta innebär att vi kommer behöva hundvakt varannan helg, men det löser sig alltid. Man är glad att man har vänner som ställer upp!
Både i lördags och i söndags när jag kom hem möttes jag av en hyperglad hund. Vi åkte upp till skogen båda dagarna för att gå en skogspromenad. På lördagen tog jag med mig ryggsäcken full med dummies och tränade lite sök och inkallningar. Första söket bytter hon dummies, vilket inte var bra. Så efter det gömde jag bara en. Va kul hon tycker det är..
I söndags gick vi mest och letade svamp. Har blivit jäkligt bra på att hitta svamparna nu måste jag säga... Alltså JAG, inte Isa. Jag försökte träna lite sökträning med svamparna, men hon hittade mest blåbär och när jag visade henne svamparna ville hon vara äta dom eller slicka på dom. Men svamparna var iaf lite för små, så jag får åka tillbaka när de blivit lite större. Visserligen har jag fortfarande svampar kvar i frysen från förra året, men de är väl dax att slänga nu och bytas ut mot nya =)
Idag efter skolan åkte jag till bruksan för att träna lite lydnad. Det gick sådär, var så himla mycket folk! Bra träning visserligen, men man vill ju gärna få plats på plan. Vi började med kontakt och linförighet som gick bra, lite distraherad bara. Sedan tränade jag lägganden eftersom det var det som gick dåligt i torsdags. Hon var inte helt på G idag, men la sig ganska fort ändå, när jag stod framför henne. Sen när jag gick bredvid henne och kommenderade, så ställde hon sig bara och tittade förvånat och lite förvirrat på mig, precis som hon gjorde på träningstävlingen! Jag förstår inte riktigt varför, hon KAN ju det. Men jag backade lite till och hjälpte henne ner, och körde så ett tag, vilket gick bra. Jobbigt bara om hon "glömmer bort" ställandet nu när vi måste börja nöta läggandet igen. Verkar som att det bara är ett av dem som får plats i henne lilla huvud.
Vi körde vidare med lite fjärrdirigering, fast jag stod precis framför henne. Hon fattar ingenting vad jag sysslar med mina händer, men det kommer väl om vi ligger i lite. Har ju i princip bara testat det idag och i onsdags. När hon ska sätta sig upp från liggandet har hon en tendens att hoppa fram lite, och därför står jag framför henne så hon inte kan göra det.
Efter en halvtimme eller liknande åkte vi hem igen för då satte diverse kurser igång och jag kände inte att det var rätt dag för oss att träna med så mycket störning.
Nu ska jag kolla på ytterligare ett avsnitt av mordkommissionen. Vi köpte hela boxen för ett tag sen och den serien är ju sååå bra! Har tom börjat tänka och drömma lite på danska igen =) (iaf när jag drömmer och Fisher och alla fallen) Hejsvejs!

Nyklippt

En väldans dålig bild, men så får man ett hum om hur det blev iaf =)

image176

Kursstart och träningstävling

Ja, här händer det grejer. Igår var det start för kursen jag ska gå. Ville ju egentligen gå Tävlingslydnadskursen på Öland, men där är det lite väntetid. Linda håller ju i kurs här i Kalmar och sa att det fanns platsen över. Visserligen är denna kurs Tävlingslydnad 2-elit, men varför inte lära sig lite nya moment? Börjar tröttna på ettans. Så den går vi nu.
Vi började med att vara inomhus och presenterade oss för varandra. Det är några ansikten man känner igen från klubben. Även en till goldentik, lite äldre än Isa, men kul med samma ras =) Alla var ju såklart bättre än oss, och det var folk både i klass 2, 3 och elit.
Sedan gick vi ut och tränade i par. Tjejen jag tränade med har jag även sett till förut. Jag fuskade och tränade lite moment från klass I, men det var ju bara för att jag skulle ha nått att göra, jag vet ju inte ens hur momenten i tvåan ska se ut exakt. Körde även lite fritt följ och apport, de momenten vi redan kan. Det gick bra först, hon var lite övertaggad efter att ha suttit i bilen ett tag, men när vi sedan skulle visa upp oss för Linda gick det ju inge vidare som vanligt.. Såfort någon står med ett block i handen och tittar på oss, går Isa åt ett annat håll.. Detta gör hon troligtvis för att jag beter mig konstigt eller nått. Men kursen kä'nns som en utmaning, och sånna gillar jag!

Idag var det då dax för träningstävling på Öland. Det var som en riktigt tävling för inofficiell. Kändes kul för det var ganska många deltagare, 13 st tror jag. Det var allt från brukselit och apell, till alla klasser i lydnad. Lydnadsklass I var sist, så det blev en lååång och kall väntan. I mitten av kvällen gjorde vi platsliggningen, som gick strålande för oss, inget snack där inte. Hon nosade lite, men inte farligt... När det var dax för lydnadsklass II ställde jag upp som skrivare ett tag, behövde annat att tänka på och sedan kändes det lärorikt att höra hur de dömer i tvåan.
Så var det dax för oss. Isa kändes ganska bra, ibland lite övertaggad och ibland lite slö, men annars i hyfsat skick. Hon var ju också fundersam på vad vi skulle göra. Det var becksvart överallt och hundar som skällde, sen var den en tom upplyst plan där vi stod... Hmmm
Det började sådär kändes det som, hon var inte 100% med i linförigheten. Inte för att jag ska skylla ifrån mig, men jag märkte att hon var väldigt intresserad av tävlingsledaren, för det var en snäll tjej med lite "pipig och glad röst". Så varje gång hon kommenderade oss ville hon kolla dit och vifta lite på svansen. Skitbra träning å andra sidan!
Läggandet var kafastrofalt. Hon tänkte på nått helt annat när vi gick och ställde sig istället (det som vi annars har problem med). När vi väl kom till ställandet satte hon sig ner när jag var på väg mot henne. Hmm, tänkte jag, inte bra. Men resten av momenten var bra och jag var ändå hyfsat nöjd, trots att jag visste vilka otroliga tabbar vi gjort och att vi egentligen kan mycket bättre.
Sedan var det så att alla tävlade mot alla, så de räknade ut vilka procent poäng man fått, så man kunde få ut en vinnare av alla klasser sammanlagt. Vi stannade kvar till prisutdelningen, för det är ju alltid kul att se vilka som har gjort bra ifrån sig, samt att jag ville se mitt protokoll.
Och vi kom TVÅA! =) Bland alla dessa duktiga folk.. Liiiite stolt är jag minsann. Och tänk att jag då inte ens var nöjd med två av momenten. Mmm, det känns bra. Vi skramlade ihop 155p, och kvalade därmed in mig på tävlingskursen. Skönt att ha det avklarat.
Här kommer bedömningen (det kursiva är domarens kommentar):

Platsliggning, 10p
Tandvisning, 10p
Linförighet, 8p Sitter snett, långt fram, luft, bra språng marsch
Läggande, 0p Står
Inkallande, 10p
Ställande, 5p Sätter sig före
Apportering 8p Tugg
Hopp över hinder, 10p
Helhetsintryck, 10p
Total poäng: 155p

Supernöjd trots de två felen. Domare Lena sa att det såg jättefint ut, så det kommer jag leva på länge =)

Imorrn ska jag rida långtur på Ninja och plugga... Men innan det ska jag till frisören och klippa av mig allt hår.. Joo, det ska jag. Är väldigt nervös, men det kommer nog att bli bra. Just nu har jag ju två längder på håret, och för att kunna spara ut det vill jag ha en och samma längd. Så det blir iaf över axlarna... Spännande!


Vår första pokal =)
image175

Skogstur

Idag efter skolan bar det av till skogen. Eftersom det var bruksan igår och imorrn tänkte jag att skogen skulle vara ett bra alternativ för dagens äventyr. Jag började med att gå en ganska lång promenad medans Isa bara njöt av att vara "fri". Sedan stannade vi till och tränade lite jaktapportering.
Tränade ganska mycket inkallning på visselpipan idag. När jag bara står rakt upp och ner har hon lite svårt att förstå signalen eftersom jag tror att hon väntar på ett "hit". Men sedan ställde jag mig lite inne i skogen och lite skymd några gånger, och då kommer hon som ett skott när jag visslar.
Gjorde ett par linjetag som gick bra innan vid körde några sökövningar. Det gick bra och hon verkar fortarande tycka att det är lika roligt =)

Nu på kvällen har jag varit hos Stina och kollat på Idol och Top Model, och fick gosa lite med hennes söta små vita bollar som är och hälsar på henne i några veckor.. såå söta =)

Isa poserar med några av de hämtade dummiesarna
image173

En av de söta bollarna =)
image174

Träning i ruskväder

Trots att det regnat hela dagen satte jag på min regnkläder och gick upp till bruksan. Isa var ju ändå tvungen att komma ut och då kan man lika gärna ta med sig ryggsäcken med tränings-sakerna och stanna till där. Vi tränade inte så länge för att jag fortfarande är lite sjuk i magen vilket gör mig helt matt i kroppen.
Vi började med att köra linförighet, som gick super bra. Jag gick ett helt "program" utan att belöna och hon höll fokus hela tiden..nöjd! Hon har blivit mycket bättre i svängarna, men jag tror även det beror på att jag går rätt med fötterna nu också...Det sitter lite bättre nu och jag slipper tänka på vilket ben jag ska använda osv.
Nästa moment var ställandet. Detta moment kommer alltid lite i skymundan för läggandena, eftersom jag inte vill träna dem samtidigt. Hon stannar bra när hon väl stannar, men ibland är det som att hon inte "hör" och fortsätter gå med mig.. hmm. Tränade även Eeas övningar med repet som belöning, och då ställer hon sig jättefint. Provade hela momentet några gånger och det gick bra efter några rättelser. Hon har ju en tendens att dimpa ner den lilla rumpan i backen, min lilla tös.
Vi avslutade med lite apportering och en inkallning. Apporteringen ser jag inte riktigt några framsteg i. Hon rullar fortfarande runt den på tungan för att hon tycker den är obehaglig. Det inte riktigt hur jag ska göra här. Sedan måste jag även prova med andra apportbockar, för vi har ju bara tränat med hennes egen, tänk om hon totaltvägrar på tävling för att massa andra har haft den i munnen? Jaa, det kan hända massor man inte tänkt på...

Helgens ledighet

I helgen har jag varit heeelt ledig. Marcus har jobbat på kåren, så jag har varit hemma med Isa. Men det har inte blivit någon träning, utan med långa promenader. i fredags jobbade jag hela dagen, så då hann jag inte med någon träning. I lördags hade jag och Helena bestämt att vi skulle hitta på något kul med hundarna. När vi hördes kom vi fram till att vi egentligen inte var så sugna på träning, utan bara gå ut och gå på nått nytt ställe. Så jag, Isa, Helena och Puma packade in oss i H och Ms fina nya bil och körde iväg till Läckeby. (Oj, vilken skön bil att köra!) Efter lite trix hittade vi ett ställe att parkera bilen på och begav oss in i skogen för att utforska. Det var en trevlig tur. Hundarna sprang runt och var allmänt nöjda medans vi utforskade skogarna utanför Kalmar. På ett ställe var det en hel åker med lera och koskit som Isa såklart hittade och rullade sig i. Uuuuu, va hon luktade! Så när vi kom hem igen efter drygt 2 timmar blev det badkaret direkt.

Idag var det en seg förmiddag eftersom vi var ute igår. Men på eftermiddagen vaknade jag till liv och gick en långprommis ner till kalmarsundsparken med Emma. När jag släppte Isa där nere försvann hon som ett skott ner på havet. Hon är så badtokig, speciellt eftersom hon luktade schampo sen igår. När vi gick ifrån vattnet rullade hon sig i allt hon kunde hitta, så nu luktar hon inte nytvättat längre.. suck. Vi gick även förbi Sara och tackade för igår och Isa stormtrivdes med all uppmärksamhet från lektant Sara.
Imorrn är det hemmaplugg som gäller, så jag ska ta mig till bruksan när jag känner för en paus. Återkommer om hur det gick!

Isa ingeggad i koskit
image171

Höstbad..
image172

Uppletande och torsdagsträning

Dags för lite uppdatering igen.
I tisdags blev det ingen träning då jag jobbade direkt efter skolan, så då tog husse hand om lillen. De var ute och sprang på morgonen och gick långpromenad på eftermiddagen.
I onsdags ville jag ut i skogen och träna och tog hämtade upp Helena och boxrarna på väg upp. Vi gick genom skogen bort till det vanliga stället och oj va hundarna busade. De sprang runt och runt och hade superkul i skogen.
Sedan mätte vi upp en ruta på 50x50m och jag gömde 3 föremål som jag lånat av Helena. Det var spännande eftersom hon aldrig hämtat någon annans saker, hon är ju lite emot att ta saker som andra haft tyvärr. Men hon hade en väldans fart ut och hittade de två första föremålen ganska snabbt. Tyvärr tror jag att hon bytte föremål en gång, vilket ju inte är bra. Men hon har hög fart och letar bra, och hon kommer in med föremålen när jag ropar in henne. Jättebra!
Efter att Puma hade kört provade vi en ny grej som Helena hade hört talas om. Ett slags motivationssök, där vi la ut 6 föremål och skickade hundarna varannan gång. Så när Isa skickades och kom tillbaka med ett föremål, fick hon beröm, bli kopplad och se när Puma blev skickad. Detta gjorde att båda hundarna hade en väldans fart ut, trots att de kom tillbaka tomhänta några gånger. Men till slut hittade de alla, och jag tror minsann att de tog 3 föremål var. Jag är väldigt nöjd med träningen, snart kommer nog Isa kunna hitta mina bilnycklar när jag tappar dom i skogen =)
Idag var det torsdagsträning på Öland. Helena och Puma följde också med, medans Tisla hade "barnvakt". Vi kom precis i tid till platsliggningen med skott. Jag och Isa var inte med på detta, men hade nog klarat det galant. Vi satt ju nämligen vid sidan av planen och Isa reagerade inte på skotten, tittade till lite första gången, men inget mer.
Sedan gjorde vi en vanlig platsliggning. Det var massa hundar (12 st tror jag minsann) och platsen var 3 minuter. Isa låg jättefint, trots att hundarna runt omkring henne var uppe på benen några gånger. Skönt att platsen känns bra fortfarande! Sedan var det dax för tandvisning och det tyckte ju Isa var läskigt. Det var ju trots allt en helt ny människa. Men efter lite klapp gick det bra iaf.
Sedan tränade vi lite läggande under gång men mest kontakt. Man märker att fokuseringen försvinner en aning när det är så fullt på planen och det är så mycket nytt folk och nya hundar, men det är ju perfekt träning för oss! Det är ju så det kommer vara på tävling med! Periodvis hade hon jättefin kontakt, men ibland tappade hon bort sig lite och tittade på alla andra. Sedan gjorde vi en budföring med tandvisnings-Lena som mottagare. Hon fick se godisen hos mottagaren och sedan träaskade vi iväg. När jag kommenderade "marsch", började hon springa ett steg, men sen visste hon inte riktigt till vem hon skulle. Lena tjoade lite och då satte hon fart. Sedan fick jag gå till mottagaren och hämta henne, eftersom hon mer än gärna ville komma tillbaka till mig istället för att stanna hon mottagaren. Det var en bra övning.
Vi avslutade med några hopp och lite apportering, som inte heller var något att klaga på. Kul att komma ifrån och träna på Öland ibland! Det blir ju sällan det eftersom det trots allt ligger några mil bort och Kalmars bruksa bara är någon kilometer. Anmälde mig även till nästa träningstävling, det blir spännande.

Summering av de senaste träningarna

Jaa, så var en ny vecka igång. Helgen vart inte riktigt som planerat. Jag jobbade tydligen inte denna helgen, men fick ändå jobba i lördag. Var dock ledig på söndagen =)
Lördag: I lördags var jag ledig mellan 10-12, så då skyndade jag mig hem för att hinna aktivera Isa. Vi slängde oss in i bilen och for till skogs. Där gick vi först en promenad genom skogen och sedan tränad vi lite jakt. Gjorde ett motivationssök, och sen lite svårare sök. Men hon hittade bra ändå. En dummie hade hon lite svårt att hitta, men efter lite slit kom hon även in med den. Hon lyssnade även fint på visselpipan, vilket är bra. Sedan fick hon vara ensam ganska länge på eftermiddagen, men verkade ha sovit mestadels.

Söndag: Var som sagt ledig och gick därför ut i lördags, men upp ändå och promenera när jag vaknade. På em/kvällen gick vi förbi Helena och tjejerna och gick bort till fältet vi var förra veckan och tränade lite. Vi tränade lite kontakt, men mest konster. Blir så trött på att älta lydnadsklass I-momenten hela tiden, och tror även Isa känner samma sak. Så nu började jag klicka in lite nya saker som vi håller på att lära oss.. Det är kul med klickern, man ser verkligen hur hon funderar och funderar över vad jag vill att hon ska göra. Nyttigt!

Måndag: Idag var det ingen skola så Isa har haft sällskap hela dagen, förutom när jag var på gymmet. Efter lunch mötte vi upp boxerfamiljen och gick mot bruksan. Jag övade tre moment idag; läggande, linförighet och apportering. Läggandena gick bra, dom första gångerna slänger hon sig verkligen, sen när man tränat typ 30 gånger tycker hon ju att det blir långdragigt, så vi körde bara några gånger, sen testade vi på hela momenten några gånger också. Sedan kom Linda och Smulan upp som vi inte träffat på väldigt länge, så då blev det en lite prat-paus. Under tiden platsade jag Isa en bit bort från Smulan, så det blev nästan som en utdragen platsliggning.
Sedan fortsatte vi med linförigheten och där tycker inte jag att det fanns nått att kommentera. Gick superfint idag, har en liten tendens att flaxa ut ibland, men inget som man behöver lägga större vikt på. Eftersom detta gick så bra tränade jag inte på det så länge det heller. Vi avslutade med apportering som är det vi måste fortsätta kämpa på med. Hon är jätteduktig på att vänta tills jag säger kommandot, hon tar den fint, men tycker den är så äcklig i munnen att hon tuggar på den. Fast vissa gånger kan det nog räknas som "omtag", men jag vet inte. Det är bara att träna mer på det, så går det säkert bort.

Veckan har jag inte planerat alls, har anmält mig att jag kan jobba några dagar, och vet inte när jag ska till stallet. Men träning kommer det att bli i vilket fall som helst =)